3 nadelen van een rechtsbijstandsverzekering

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Ruim 2,6 Nederlandse huishoudens hebben een rechtsbijstandsverzekering. Daarnaast zijn er meer dan 200.000 ondernemers die hiervoor gekozen hebben. Opvallend is dat de gemiddelde verzekeraar ouder is dan 50 jaar. Jongeren sluiten niet zo snel dit type verzekering af.

Ten eerste komt dit door de hoge premiekosten. Een rechtsbijstandsverzekering heeft nog meer nadelen. Welke dat zijn, tonen we in dit artikel.

Nadeel 1: de hoge premie die je betaalt

Je weet nooit wanneer je juridische hulp nodig hebt. Maar één ding weet je zeker: juridische hulp in duur. Daarom is een rechtsbijstandsverzekering een goed idee, want het behoedt je voor hoge kosten.

Voor een rechtsbijstandsverzekering (particulieren) betaal je € 100 tot € 400 per jaar. Een alleenstaande is goedkoper uit dan een groot gezin. Ook de dekking speelt mee. Hoe meer je vergoed wil krijgen, hoe hoger de premie.

Het nadeel van een rechtsbijstandsverzekering is dat je veel premie betaalt maar het waarschijnlijk nooit terughaalt. Er zijn maar weinig mensen die de jaarlijkse premie terugverdienen.

In 2021 werden er 1,4 miljoen rechtspraken uitgesproken. Een deel hiervan valt voor rekening van bedrijven. De kans dat je ooit in je leven met een rechtszaak te maken krijgt is ongeveer 4,2%. De kans dat je ooit een advocaat moet inschakelen is groter, ongeveer 30%. Maar hier vallen ook de echtscheidingsadvocaten onder.

De rechtsbijstandsverzekering dekt niet alle zaken. Het vergoedt bijvoorbeeld geen rechtshulp bij een echtscheiding. Ook is er geen dekking bij geschillen die je kon verwachten. Daarnaast krijg je altijd te maken met een eigen risico. Kortom: wanneer je nauwelijks gebruik maakt van een rechtsbijstandsverzekering dan is dit erg duur.

Dit boek neemt je mee naar negen historische rechtszaken die de wereld in zijn greep hielden. Onder andere de processen tegen Jezus, Troelstra, Socrates en Rodney King.

Nadeel 2: geen eigen advocaat kiezen

Veel verzekeringsmaatschappijen hebben hun eigen juridische medewerkers in dienst. Wanneer je een geschil hebt dan krijg je een van deze medewerkers toegewezen. Daar moet je het mee doen, en helaas zijn het niet de allerbeste juristen.

Wil je een eigen advocaat kiezen? Dat is een goed idee want advocaten hebben vaak meer specialistische kennis en ervaring. Helaas zullen veel verzekeringsmaatschappijen je eigen advocaat niet vergoeden, of slechts een gedeelte.

Het is verstandig om, voordat je een verzekering afsluit, eerst de voorwaarden door te lezen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Nadeel 3: de wachttijd bij een geschil kan lang zijn

Veel Nederlanders doen een beroep op een rechtsbijstandsverzekering. Dat kan ook nadelig zijn, want de juridisch medewerkers hebben het hierdoor erg druk. Ze hebben dagelijks veel dossiers te verwerken. Wanneer je met een geschil zit dan kan het zomaar dat je lang op hulp moet wachten.

Sommige verzekeringsmaatschappijen proberen je zo snel mogelijk te helpen. Wanneer je op zoek bent naar een (nieuwe) verzekering is het raadzaam om te kijken welke partij een snelle dienstverlening biedt. Kies zeker niet voor de allergoedkoopste, want dat zijn soms partijen waar je heel lang moeten wachten.

Wat is beter, lid van een vakbond of een rechtsbijstand verzekering?

Wanneer je in loondienst bent dan kun je zomaar te maken krijgen met een geschil met je werkgever. Bijvoorbeeld omdat de werkgever je ontslag aanvraagt en je bent het hier niet mee eens. Of hij wil een bonus niet uitbetalen, houdt iets op je loon in of er is onenigheid over aansprakelijkheid.

Veel werknemers zijn lid van een vakbond, bijvoorbeeld FNV. Deze komt op voor de rechten van werknemers. Wanneer je een geschil met je werkgever hebt dan bemiddelt de FNV hierin.

De vraag is waar je beter voor kunt kiezen: lid zijn van een vakbond of een rechtsbijstandverzekering afsluiten? Over het algemeen is een rechtsbijstandsverzekering beter. Deze heeft een uitgebreidere dekking. Het gaat dan niet alleen om de dekking met betrekking tot arbeidszaken maar ook verkeerszaken en consumentengeschillen.

Wel is het zo dat lid zijn van een vakbond goedkoper is. Bij een rechtsbijstandsverzekering betaal je tussen de € 100 en € 400 per jaar, met een gemiddelde van € 250. Een lidmaatschap bij de vakbond kost je ongeveer € 200 per jaar. Je bent dan alleen verzekerd tegen geschillen met je werkgever. Aan de andere kant doet de vakbond alles aan een betere werkomgeving en een hoger loon.

Tip: de contributie van de vakbond kun je terugkrijgen

Wanneer je lid bent van de FNV kun je een gedeelte van de vakbondscontributie terugkrijgen. Ongeveer de helft, maar sommigen zeggen 70%, dit kun je via de werkgever terugvorderen.

Nog een tip: rechtsbijstandsverzekering is soms fiscaal aftrekbaar

Afhankelijk van de situatie in de premie van een rechtsbijstandsverzekering fiscaal aftrekbaar. Stel dat je bent verzekerd tegen geschillen bij een echtscheiding of bouwgeschillen. Dan is dit fiscaal aftrekbaar. Ook wanneer je een zakelijke rechtsbijstandsverzekering hebt, is dit aftrekbaar van de belastingdienst.

Ondernemers hebben de mogelijkheid om de totale rechtsbijstandsverzekering, dus ook privé, bij de zaak te trekken. Dit komt omdat de verzekeringsmaatschappijen slechts één premie hanteren voor zowel de eenmanszaak als het huishouden. Hierdoor staat alles op naam van het bedrijf, en dat kan gunstig zijn bij de belastingaangifte.

Overleg dit soort zaken eerst met de boekhouder of accountant.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

3 nadelen van een rechtsbijstandsverzekering
Schuiven naar boven