Nauwkeurigste thermometer

Bijgewerkt: 11 februari 2022

Wat is de beste thermometer wanneer het op nauwkeurigheid aankomt? Toegeven, ze zijn niet allemaal even betrouwbaar. De nauwkeurigste thermometer heeft geen tot een minimale afwijking. Ontdek wat de nauwkeurigste thermometer is en hoe je deze op de juiste manier gebruikt. Een en ander hangt namelijk ook van je werkwijze af.

Goedkope versus dure thermometers

Je hebt ze voor een paar euro maar je kunt ook makkelijk € 50 kwijt zijn. Wat niet wil zeggen dat een dure ook gelijk de meest nauwkeurigste thermometer is. Terwijl je aan de andere kant ook goedkope thermometers hebt die vrij nauwkeurig werken. Laat je dus niet leiden door de prijs. Het gaat puur om het type thermometer en hoe je hem gebruikt. Natuurlijk speelt kwaliteit ook wel mee, maar in mindere mate.

Dit is de nauwkeurigste thermometer

De beste thermometer laat weinig afwijkingen zien. Je hebt keuze uit de staafthermometer of de oorthermometer. Tegenwoordig heb je ook nog de thermometer die je op het voorhoofd richt. Er is dus keuze uit drie verschillende modellen.

Wat is de nauwkeurigste thermometer? Niet schrikken maar de staafthermometer is de meest nauwkeurige thermometer. Ja, die moet je rectaal inbrengen. Minder nauwkeurig is de oorthermometer. De voorhoofdthermometer is van alle drie de modellen het minst nauwkeurig.

De beste thermometer

Op verschillende websites wordt als beste thermometer een duur model aangeprezen, vaak gaat het dan om een oorthermometer of eentje die je op het voorhoofd richt. De website heeft er belang bij om zo duur mogelijke producten te verkopen (of je door te verwijzen). Helaas zijn dit zelden de beste modellen.

Wil je écht de beste en nauwkeurigste thermometer, dan moet je een staafmodel kopen. Die zijn verkrijgbaar voor een bedrag variërend van € 5 tot € 15. Dat websites hier niet aan verdienen, dat is wel duidelijk. Maar je wil gewoon een eerlijk antwoord en die heb je bij deze gekregen.

Bekijk staafthermometers

Welke thermometer is het meest betrouwbaar?

De staafthermometer is het meest betrouwbaar en nauwkeurig. Deze moet je rectaal inbrengen, dan bereik je de beste meetresultaten. Toch zijn er veel mensen die voor een oorthermometer of voorhoofdthermometer kiezen. Simpelweg omdat deze makkelijker in gebruik zijn.

De oorthermometer is niet geschikt voor baby’s. De voorhoofdthermometer en de nieuwere speenthermometer zijn juist wel weer geschikt voor baby’s en jonge kinderen. Toch zijn deze allemaal wat minder betrouwbaar.

Welke thermometer is het meest betrouwbaar? Dit is niet afhankelijk van het merk. Toch zijn de grotere merken kwalitatief wat beter. Ze hebben een langere levensduur, die hele goedkope modellen zijn soms na enkele maanden al kapot. Maar voor de meetresultaten maakt het niet uit voor welk merk je gaat.

Professionele voorhoofdthermometer

Misschien ben je op zoek naar een professionele voorhoofdthermometer. Deze wordt voornamelijk bij baby’s en kleine kinderen gebruikt. Maar ook bij ouderen waarbij het lastiger is om de temperatuur op te meten. Voordeel van deze thermometer is dat je zelfs tijdens de slaap de temperatuur van de patiënt kunt opmeten. Een professionele voorhoofdthermometer kost tussen de € 30 en € 60. De meest professionele thermometer voor het voorhoofd is die van Medisana.

Bekijk professionele voorhoofdthermometer

Natuurlijk zijn er ook goedkopere modellen verkrijgbaar, deze kosten tussen de € 20 en € 30. Alleen zijn die goedkopere modellen minder professioneel. Het is dus net wat je er aan uit wil geven.

Betrouwbaarheid oorthermometer

Hoe zit het met de betrouwbaarheid van een oorthermometer? Deze is minder nauwkeurig dan de staafthermometer maar juist wel weer nauwkeuriger dan de voorhoofdthermometer. Hij zit er met betrekking tot betrouwbaarheid een beetje tussenin. De gemeten temperatuur kan 0,5 tot soms wel 1 graad afwijken van de eigenlijke lichaamstemperatuur. Let op want sommige modellen laten juist een afwijking van wel 1,5 °C zien.

Dit betekent dat de gemeten lichaamstemperatuur in veel gevallen te laag ligt. Probeer het daarna met een rectale thermometer, je zal zien dat de lichaamstemperatuur dan weer wat hoger ligt. Of je nu een oorthermometer of voorhoofdthermometer koopt, het is altijd aan te raden om in het begin de meetresultaten te vergelijken met een rectale thermometer. Dan ken je ook de verschillen en nauwkeurigheid van de thermometer.

Nauwkeurigste thermometer: het hangt ook van het gebruik af

Je kunt nog de nauwkeurigste thermometer kopen, maar wanneer je hem verkeerd gebruikt dan zijn de meetresultaten niet goed. Lees daarom altijd vooraf de gebruiksaanwijzing. In de meeste gevallen zet je thermometer met een knop aan. Vervolgens breng je hem rectaal in, doe je hem in het oor of richt je hem op het voorhoofd. Een en ander is afhankelijk van het model.

Je houdt de thermometer op zijn plaats totdat er een signaal klinkt. Het kan ook dat er iets in het digitale venster gaat knipperen. In een van deze gevallen is de temperatuur gemeten en kun je de thermometer verwijderen. Haal je de thermometer er te vroeg uit, dan is het meetresultaat niet betrouwbaar.

Het is ook altijd aan te raden om bij (hoge) koorts na een half uur nogmaals te meten. Dan pas weet je zeker of de vorige temperatuur wel juist was. De lichaamstemperatuur kan namelijk tijdelijk verhoogd of verlaagd zijn, bijvoorbeeld wanneer je van buiten naar binnen komt, net onder de douche uitkomt of door stress. Zelfs de nauwkeurigste thermometer kan geen rekening houden met dit soort omstandigheden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Nauwkeurigste thermometer
Schuiven naar boven