Muntplant in huis: over de verzorging en groei

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Veel mensen hebben de winterharde munt als tuinplant, maar wist je dat een muntplant in huis ook heel goed gaat? Wanneer je deze plant binnenshuis hebt staan heeft hij een iets andere verzorging nodig. Lees daarom alles over de muntplan in huis, de juiste verzorging en hoe hij groeit.

Dit is de muntplant

De Mentha spicata staat het meest bekend onder de naam muntplant of gewoon munt. Veel mensen zien hem als een kruidenplant, wat te danken is aan de opvallende en frisse smaak. Je maakt er lekkere muntthee van, of je gebruikt de blaadjes in bijzondere recepten.

De muntplant is winterhard en wordt tussen de 10 en 20 cm hoog. Hij is dus kleinblijvend. Let op want een en ander is wel afhankelijk van de soort. De wollige munt kan tot 2 m hoog worden, maar zal je als tuinplant of kamerplant niet zo snel tegengekomen. De muntplan in huis betreft vaak de pepermunt, akkermunt, watermunt of appelmunt. Ook gembermunt is redelijk populair.

In de winter verliest hij zijn blad maar hij is zeer goed bestand tegen lage temperaturen. In het voorjaar komen de eerste blaadjes weer tevoorschijn.

Van juni tot september bloeit deze plant met kleine bloemetjes. Heb je de muntplant in huis dan zal hij niet altijd gaan bloeien, dit hangt van de verzorging en de standplaats af.

Muntplant in huis: bloempot of plantenbak

Het is belangrijk dat de wortels van deze plant voldoende ruimte hebben. Kweek je zelf muntplanten, dan zul je merken dat ze snel groeien. Zorg dus voor een ruime pot of bak, deze moet vooral breed zijn. Heel hoog hoeft de bloempot of bloembak niet te zijn, de plant groeit voornamelijk de breedte in.

Hieronder vind je wat geschikte potten of bakken inclusief de prijs. Deze zijn ook nog eens erg decoratief, waardoor de muntplant nog beter tot zijn recht komt.

Bekijk bloempotten

De bodem

De muntplant in huis houdt van een lichte en luchtige bodem. Het beste kun je gebruik maken van luchtige aarde of veenmos met perliet. Je kunt eventueel ook perlite mengen met normale potgrond, dit is de meest makkelijke manier om de plant van een goede bodem te voorzien.

Naar perliet

Perliet bestaat uit vulkanisch gesteente dat voor een luchtige grond zorgt, maar ook voor een betere drainage. Dit is voor muntplanten ontzettend belangrijk. Zeker doen dus.

De standplaats

Net zo belangrijk is de standplaats, want de muntplant in huis houdt van voldoende daglicht. Buitenshuis zet je hem in de volle zon of halfschaduw. Binnenshuis op een lichte plek, bijvoorbeeld in de buurt van het raam. Wanneer er af en toe wat zonlicht op de plant valt dan maak je hem gelukkig. Maar hij hoeft niet continu in de volle zon te staan. 2 tot 4 uur direct zonlicht per dag is prima.

Een plekje op de vensterbank is ideaal. Wees wel voorzichtig met grote temperatuurverschillen. Hij is niet zo dol op kou, maar houdt ook niet van grote warmte. Een gematigde temperatuur is ideaal.

  • Nachttemperatuur: 13-15 °C
  • Dagtemperatuur: 18-21 °C

Muntplant in huis water geven

Deze plant houdt van een vochtige grond. Maar wanneer je de grond te vochtig maakt dan gaan de wortels rotten en ontstaan er schimmels. Daarom is de eerdergenoemde perliet in de potgrond zo belangrijk, het creëert namelijk een perfecte drainage. Zo kan het teveel aan vocht goed worden afgevoerd.

Geef de muntplant regelmatig water. De grond mag continu licht vochtig zijn, laat hem bij voorkeur niet volledig uitdrogen. Je kunt bijvoorbeeld dagelijks of om de dag met een beetje water sproeien (plantenspuit). Zo vernevel je het water en lijkt het op een lichte regenbui.

Geef je liever met een gietertje water? Geef 2-3 keer per week een kleine hoeveelheid. Let goed op de aarde: wanneer hier witte pluisjes op verschijnen is dit een teken dat je teveel water geeft (schimmel).

Voeding voor de muntplant

Gebruik je nieuwe potgrond, dan bevat deze al voeding voor de plant. Maar uiteindelijk is de bodem uitgeput en zou je de plant moeten voorzien van extra voeding. Dit doe je in de vorm van kunstmest of plantenvoeding.

Gebruik universele plantenvoeding, dit is geschikt voor kamerplanten en tuinplanten. Dit is de meest ideale voeding voor de muntplant in huis. Deze voeding is van verschillende merken verkrijgbaar. Wat je neemt maakt niet zoveel uit, kijk vooral hoe je het product moet gebruiken.

Bekijk universele plantenvoeding

Het snoeien van de plant

De muntplant in huis zal snel groeien en kan zelfs gaan woekeren. Hierdoor is het nodig om hem af en toe te knippen of te snoeien. Het snoeien heeft nog een voordeel: de plant gaat hierdoor meer takken aanmaken. Hierdoor wordt hij voller en mooier.

Droge takjes knip je altijd af. Daar waar je nieuwe blaadjes ziet groeien kun je de uiteinden van de takken wegknippen, waardoor de plant elders nieuwe takken creëert. Het leuke aan snoeien is dat je de blaadjes gebruikt voor het zetten van een lekker kopje thee of voor het maken van een verrassend gerecht.

Soms wordt gezegd dat je de bloemetjes af moet knippen voordat ze gaan bloeien. Dat hangt er vanaf wat je met de muntplant in huis wil doen. Gaat het je om de blaadjes om die voor kruidenthee of gerechten te gebruiken? Dan moet je de bloemetjes er inderdaad voortijdig afhalen. Maar wil je gewoon een mooie plant in huis, dan laat je hem bloeien. Precies zoals de natuur het bedoeld heeft.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Muntplant in huis: over de verzorging en groei
Schuiven naar boven