Deze tandpasta gebruiken bij parodontitis

Bijgewerkt: 9 februari 2022

Ontstoken tandvlees komt regelmatig voor. Je spreekt dan van gingivitus. Wanneer je niks aan deze ontsteking doet dan breidt hij zich verder uit, het gaat dan over naar parodontitis. Welke tandpasta gebruiken bij parodontitis? Het is belangrijk dat je veel aandacht aan de mondhygiëne besteedt, maar natuurlijk ook de juiste tandpasta gebruikt.

Oorzaak van tandvleesontsteking

Iedereen krijgt wel eens te maken met ontstoken tandvlees. Vaak ontstaat dit door een gebrekkige mondhygiëne. Na het eten vormt zich een kleverig laagje op tanden en kiezen, dit noem je tandplak. Feitelijk bestaat tandplak uit voedselresten, speeksel en bacteriën.

Door dagelijks te poetsen verwijder je deze tandplak. Maar wanneer je dit niet of slecht doet, dan wordt tandplak steeds harder. Uiteindelijk wordt het tandsteen, dit kun je zelf niet verwijderen. In tandsteen bevinden zich veel bacteriën die steeds dieper het tandvlees in kruipen. Je spreekt dan van een tandvleesontsteking oftewel gingivitus. Symptomen zijn bloedend tandvlees, gevoelig tandvlees en je merkt dat het tandvlees zich terugtrekt.

Het ontstaan van parodontitis

Je krijgt niet zomaar parodontitis. Dit gebeurt alleen wanneer je gingivitus niet behandelt. Bijvoorbeeld door slecht poetsen en het tandsteen laten zitten. Tandsteen kan alleen verwijderd worden bij de tandarts of mondhygiënist!

De symptomen van parodontitis zijn:

  • Bloedend tandvlees
  • Terugtrekkend tandvlees
  • Slechte adem
  • Vieze smaak in de mond

Opvallend is dat gingivitis soms pijn doet maar parodontitis geeft zelden pijnklachten. Dit komt omdat de ontsteking meer naar binnen zit. De gevolgen van parodontitis zijn het losraken en uitvallen van tanden en kiezen. Ook kunnen bacteriën ontstekingen elders in het lichaam veroorzaken.

Welke tandpasta gebruiken bij parodontitis?

Feitelijk is er geen enkele tandpasta die parodontitis verhelpt. De enige oplossing is een professionele reiniging. Dit begint met een bezoek aan de mondhygiënist of gespecialiseerde tandarts. Met speciale apparatuur wordt het tandsteen verwijderd.

Zit de ontsteking al vrij diep? Dan is soms een flapoperatie nodig. Hierbij wordt het tandvlees operatief terug geklapt. Vervolgens wordt alles hieronder schoongemaakt en het tandvlees weer gehecht. Hierna komt het serieuze werk: je gebit goed verzorgen.

Dat doe je natuurlijk met een goede tandpasta. Sommige tandpasta’s zijn specifiek gericht op het voorkomen van tandvleesontstekingen. Hieronder zie je twee bekende merken voorbijkomen.

Parodontax

In deze naam lijkt het woord parodontitis verwerkt te zijn. Deze tandpasta heeft een typische zoute smaak. Dit komt omdat er planten- en kruidenextracten inzitten, maar ook natriumcarbonaat. De nieuwe versie van Paradontax heeft een andere smaak, plantenextracten zijn vervangen door aroma’s.

Heb je vaak last van ontstoken tandvlees, dan is Parodontax echt een aanrader. Het heeft een lichtschurend effect waardoor tandplak makkelijker verdwijnt. De toegevoegde ingrediënten hebben een kalmerend effect op het tandvlees. Deze tandpasta wordt dan ook zeker aangeraden wanneer je eerder last had van parodontitis of gingivitus (of nog hebt).

Bekijk Parodontax tandpasta

Vitis tandpasta

Het tweede goede merk tandpasta bij parodontitis of gingivitus is Vitus. Jawel, dit keer zie je een stukje van het woord gingivitus in de merknaam voorbijkomen. Bewust of onbewust, wie zal het zeggen? Deze tandpasta is speciaal ontwikkeld voor mensen met gevoelig of kwetsbaar tandvlees.

De tandpasta verwijdert plak en rekent af met bacteriën. Het helpt goed tegen geïrriteerd, bloedend of ontstoken tandvlees. Heb je last van parodontitis en kun je nog niet bij de tandarts of specialist terecht, blijft dan ondertussen wel goed poetsen. Vitis zorgt er in ieder geval voor dat de ontsteking niet erger wordt. Ook na behandeling blijf je Vitis gebruiken.

Naar Vitis tandpasta

Welke tandpasta bij pockets?

Pockets zijn de ruimtes tussen tandvlees en tanden of kiezen. Normaal is een pocket minder dan 3 mm diep, bij voorkeur 1-2 mm. Wanneer ze groter zijn dan spreek je echt van pockets. Welke tandpasta bij pockets is goed? Een van bovenstaande merken helpt bij het verwijderen van tandplak en bacteriën.

Poets twee keer per dag, en maak ook de ruimte tussen tanden en kiezen schoon. Maak hierbij gebruik van tandenstokers of ragertjes. Flosdraad is niet aan te raden omdat je hiermee het tandvlees kunt beschadigen.

Er zijn elektrische tandenborstels die beloven dat ze tandsteen verwijderen. Onzin, geen enkele tandenborstel kan dit realiseren. Een goede poetstechniek blijft belangrijk. Daarnaast ga je twee keer per jaar naar de tandarts. Heb je vaker last van bloedend tandvlees, ga dan ook 2-4 keer per jaar naar de mondhygiënist.

Welke tandpasta adviseert de tandarts?

Welke tandpasta je gebruikt bij parodontitis is een persoonlijke keuze. Welke tandpasta adviseert de tandarts wanneer je parodontitis hebt? De tandarts zal een behandeling voorstellen. Zonder behandeling verdwijnt parodontitis niet en wordt alleen maar erger.

Voor de dagelijkse mondhygiëne adviseert de tandarts een tandpasta met fluoride. Het is ook zo dat veel tandartsen aanraden om Paradontax te gebruiken. Maar dit hangt wel van je klachten af. Hoe dan ook: Paradontax heeft veel tevreden gebruikers, maar ook Vitis doet het goed. Een ander veelgebruikt merk is Perio-Aid, vaak in combinatie met het bekende mondspoelmiddel.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Deze tandpasta gebruiken bij parodontitis
Schuiven naar boven