Beste noodrantsoen – noodpakket eten en drinken

Bijgewerkt: 12 april 2022

De vraag is of je een noodrantsoen in huis moet hebben. Het antwoord hierop: ja, dit is altijd verstandig. Je moet voor minimaal een week eten en drinken in huis hebben waarbij je rekening houdt met de meest ernstige situaties. Het beste noodrantsoen is tot 25 jaar houdbaar en ook geschikt in tijden van oorlog, rampen of survivaltochten.

Kant-en-klaar noodrantsoen

Het beste noodrantsoen hoeft nog niet direct kant-en-klaar te zijn. Maar dit is wel een stuk praktischer omdat hier alles in zit wat je nodig hebt. Helaas is een kant-en-klaar noodrantsoen betrekkelijk prijzig. Ook zitten hier soms producten in die je nooit gaat gebruiken.

Beste noodrantsoen zelf samenstellen

Een noodrantsoen bestaat vaak uit energiebars. Deze geven je niet alleen de benodigde energie maar zijn ook een goede bron van belangrijke vitaminen en mineralen. Zo krijg je alles binnen wat je nodig hebt. Dit soort energybars zijn los verkrijgbaar, waardoor je het noodrantsoen zelf samenstelt. Ook zijn er blikken noodrantsoen verkrijgbaar. Hieronder vind je een paar zeer goede keuzes.

Fuel Your Preperation

 • Complete maaltijden
 • 25 jaar houdbaar

Een van de beste keuzes is het noodrantsoen van Fuel Your Preperation. Dit noodvoedsel is verkrijgbaar als verschillende volledige hoofdmaaltijden. Bijvoorbeeld zoetzure kip met rijst, nasi goreng of chili con carne. Een enkel blik levert meer dan 3000 kilocalorieën. Het voedsel deel je dus makkelijk met anderen of eet je verspreid over 2 dagen.

Eenvoudig te openen met een blikopener of mes. Je hoeft alleen maar wat water toe te voegen en de maaltijd is gereed. Ongeopend zijn deze blikken ongeveer 25 jaar houdbaar. De uiterste houdbaarheidsdatum staat altijd op het blik aangegeven. Maar zelfs na deze datum is het voedsel nog enkele jaren bruikbaar, hoewel de smaak dan achteruit gaat.

Deze blikken zijn misschien niet goedkoop (tussen de € 50 en € 65) maar met 3000-4000 kilocalorieën is een enkel blik genoeg voor 2 tot 3 dagen overleven.

Naar Fuel Your Preperation

CONVAR-7 High Energy

 • Compact noodrantsoen
 • 20 jaar houdbaar

Een prima product dat binnen het beste noodrantsoen past. Zeer geschikt als crisisbevoorrading of noodvoedsel, maar ook tijdens een trektocht. Dit klein pakketje geeft direct energie en voorziet je in de benodigde vitaminen. Het product is ontzettend lang houdbaar waardoor je het jarenlang opslaat. CONVAR-7 High Energy is direct klaar voor gebruik, je hebt er niks voor nodig. Zelfs de verpakking gaat zonder schaar open.

Keuze uit een enkele verpakking of een noodrantsoen voor langere periode of meerdere personen (108 stuks). In het laatste geval ben je wel de helft goedkoper uit!

Bekijk CONVAR-7 High Energy

EF Emergency Food

 • Kleine maaltijden
 • Meer dan 20 jaar houdbaar

Deze ingeblikte wortelstoofpot is meer dan 20 jaar houdbaar. Ideaal voor crisispreventie of om als noodmaaltijd mee te nemen. Dit product is vegetarisch en vrij van allergenen. Hierdoor is het geschikt voor (bijna) iedereen. Zorg dat je EF Emergency Food ook in je noodrantsoen pakket hebt zitten.

Bekijk EF Emergency Food

Een beperkt houdbaar noodrantsoen samenstellen

Met producten die in de supermarkt verkrijgbaar zijn stel je ook een noodrantsoen samen. Dit rantsoen is gedurende 2-5 jaar houdbaar. Maar ook na die datum is het nog zeker 6-12 maanden bruikbaar. De volgende voedingsmiddelen horen in het noodrantsoen te zitten en zijn lang houdbaar:

 • Ingeblikt vlees: 2-5 jaar
 • Ingeblikte vis: 3-5 jaar
 • Ingeblikte groenten: 3-6 jaar
 • Witte ongekookte rijst: onbeperkt
 • Ongekookte macaroni of spaghetti: 2-3 jaar
 • Ongezouten noten of pinda’s: 2-4 jaar

Met bovenstaande graanproducten, vlees en groenten heb je een goed en gevarieerd noodrantsoen. Voor thuisgebruik vul je dit aan met houdbare halfvolle of magere melk en fruit op sap óf gedroogd fruit.

Vergeet niet om voor voldoende flesjes drinkwater te zorgen. Elk persoon heeft 1,5 l water per dag nodig, bij nood kan dit ook terug worden gebracht naar 1 liter per dag. Flesjes water zijn zeer lang houdbaar. Wanneer het flesje eenmaal is geopend dan is het nog enkele dagen houdbaar. Door te drinken aan het flesje komen er bacteriën in het water terecht. Je voorkomt dit door het water vanuit het flesje in een beker te schenken.

Lees ook: Beste noodradio: altijd ontvangst

Voedsel uit blik controleren

Is ingeblikt voedsel nog wel goed? Wanneer het blik bol staat dan is de kans groot dat er veel bacteriën inzitten. Eet dit niet want je loopt grote kans op een voedselvergiftiging. Dit geldt ook wanneer er vocht uit het blik komt, wanneer het ingedeukt is of wanneer je ziet dat de buitenkant beschadigd is.

De houdbaarheidsdatum op ingeblikt voedsel geldt alleen in ongeopende staat. Wanneer je een verpakking eenmaal openmaakt, dan is het voedsel nog maar enkele dagen in de koeling houdbaar.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste noodrantsoen – noodpakket eten en drinken
Schuiven naar boven