Beste ovulatietest – Clearblue, Action, Kruidvat of..?

Bijgewerkt: 3 februari 2022

Met een ovulatietest achterhaal je het moment van eisprong. Handig wanneer je zwanger wil worden. Wist je dat deze test ook een zwangerschap aan kan tonen? Al is hij hier niet voor bedoeld. De beste ovulatietest hoeft niet gelijk heel duur te zijn. Toch zijn een aantal merken populair. Moet je voor Clearblue kiezen of ga je voor een ovulatietest van de Action, Kruidvat of iets anders? Lees deze keuzehulp even door.

Verschil tussen ovulatietest en zwangerschapstest

Voordat je voor de beste ovulatietest gaat is het handig om te weten wat het precies doet. Er is namelijk een verschil tussen een ovulatietest en zwangerschapstest:

  • Ovulatietest: meet de LH-piek
  • Zwangerschapstest: zoekt naar het HCG-hormoon

Wanneer je zwanger bent kan een ovulatietest ook positief zijn. Dit komt omdat deze test reageert op het HCG hormoon in de urine. Aan de andere kant kun je een zwangerschapstest niet gebruiken om het moment van ovulatie te achterhalen.

De beste ovulatietest

Wat is nu de beste ovulatietest? Veel vrouwen kiezen voor een bekend merk waaronder Cleurblue of Sensitest. Maar ook de huismerken van Action of Kruidvat verkopen goed. Tussen die testen onderling zitten wel kleine verschillen. Bijvoorbeeld in de werking, hoe de test eruit ziet en de prijs.

Clearblue ovulatietest

Het bekendste merk onder de ovulatietesten. De kwaliteit is goed, hier is geen twijfel over mogelijk. Een setje bestaat uit een digitale houder en meerdere teststrips. Voordeel hiervan is dat je het testresultaat digitaal afleest. Je gebruikt hem heel eenvoudig: dompel de teststrip in urine en plaats hem vervolgens in de houder.

Let even op het model. Je hebt de Clearblue ovulatietest die je twee meest vruchtbare dagen toont. Maar je hebt ook het model dat de vier meest vruchtbare dagen toont. Deze is wat gevoeliger maar hierdoor ook wat duurder.

Een setje is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 22. Grootverpakkingen zijn naar verhouding voordeliger. Een zeer goed merk waar veel vrouwen ook echt tevreden over zijn. Ook vanwege de mooie houder, het gebruiksgemak en de betrouwbaarheid.

Bekijk Clearblue ovulatietesten

Sensitest – heel betaalbaar

Ook het merk Sensitest komt voor de titel beste ovulatietest in aanmerking. Het gaat hier namelijk om een merk dat al zeer lang bestaat. Je ontvangt eenvoudige dipsticks. Die bevochtig je met urine en vervolgens kijk je of er één of twee streepjes verschijnen. Een enkel streepje betekent dat de test is gelukt maar dat dit niet je vruchtbare dagen zijn. Bij twee streepjes wordt het tijd om te ‘klussen’.

Sensitest is een succesvol merk, want veel vrouwen zijn hiermee zwanger geworden. Dit komt omdat je binnen 5 minuten afleest of je in je vruchtbare dagen zit. Het merk is van apothekerskwaliteit, maar ziet er niet zo prachtig uit als Clearblue. Vind je dit geen probleem dan ben je met dit merk een stuk voordeliger uit. Voor een verpakking van 12 stuks betaal je ongeveer € 15. Neem je 48 stuks dan ben je naar verhouding veel goedkoper uit.

Naar Sensitest

Ovulatietest Action: is het wat?

Kom je regelmatig bij de Action, dan heb je daar misschien ook wel de zwangerschapstest en de ovulatietest zien liggen. Let op: deze testen zijn niet altijd bij de Action verkrijgbaar. Dat hangt een beetje van de levering af. De ovulatietest van de Action werkt prima. Enige nadeel is dat je naar de winkel moet en af moet wachten of ze hem wel op voorraad hebben. In de webshop van de Action is hij niet te koop.

Bij de Kruidvat ovulatietesten kopen

Natuurlijk verkoopt Kruidvat ook ovulatietesten. Onder andere van bovenstaande merken, maar ook het huismerk van Kruidvat zelf. Ook dit zijn prima testen. Houd er wel rekening mee dat een goedkope ovulatietest niet al je vruchtbare dagen aangeeft. Ze zijn misschien wat minder gevoelig.

Hoe dan ook, kijk niet alleen naar de kwaliteit maar ook naar de prijs. De Kruidvat ovulatietest in de vorm van een cassette is naar verhouding wel prijzig. Wil je besparen, kies dan voor eenvoudige dipsticks. Bijvoorbeeld die van Sensitest (zie hierboven).

Hoeveel dagen test een ovulatietest positief?

Het is belangrijk dat je inzicht hebt in je menstruele cyclus. De dag dat je ongesteld wordt is de eerste dag van je cyclus. Begin met testen wanneer je op dag 10 zit, maar nooit later dan dag 12.  Het kan dus voorkomen dat je per cyclus 2 tot 5 keer moet testen.

De test slaat positief uit zodra er voldoende oestrogeen of LH-hormoon in je urine zit. Meestal is dit 2-4 dagen voor de eisprong. Wanneer de test positief is heb je één tot drie dagen om aan een bevruchting te werken. Het is dan aan te raden om dit twee dagen achter elkaar te doen, dan is de kans op raak schieten het grootst.

Gebruik een ovulatietest nooit twee keer. Eenmaal gebruikt gooi je hem weg, ook wanneer de test mislukt is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste ovulatietest – Clearblue, Action, Kruidvat of..?
Schuiven naar boven