Pijn aan implantaat (implantaatpijn)

Lange tijd werd gedacht dat je geen pijn aan een implantaat kan hebben. Inmiddels is duidelijk dat dit zeker mogelijk is. Pijn na de operatie is normaal, maar implantaatpijn kan maanden na de operatie ontstaan. Je voelt de pijn dan echt op de plek van het implantaat.

Een kunstwortel in de kaak

Een implantaat is niks anders dan een kunstwortel die in de kaak wordt gezet. Vaak ter vervanging van een tand of kies. Soms worden implantaten gezet om als basis voor een klikgebit te dienen.

Implantaten worden onder plaatselijke verdoving ingebracht. Hierbij is het soms nodig om de bestaande ruimte wat groter te maken, zodat er voldoende ruimte voor het implantaat ontstaat.

Pijn na de operatie

Na de operatie ervaar je pijn aan het implantaat. Feitelijk is dit niet aan het implantaat zelf maar aan het tandvlees. De pijn wordt ook aan het kaakbot gevoeld. Gelukkig krijg je pijnstillers mee, soms ook antibiotica. Daarnaast wordt geadviseerd om dagelijks de mond te spoelen. Hiervoor is een speciaal spoelmiddel verkrijgbaar. Het spoelen zorgt ervoor dat bacteriën niet de kans krijgen om de wond te infecteren.

Naar spoelmiddel

Volg altijd de aanwijzingen van de kaakchirurg of de tandarts op. Houd rekening met bloeden, dit is vrij normaal. Direct na de operatie kun je een schoon gaasje tegen de wond drukken. Hiermee stelp je de bloeding. Het bloeden moeten dezelfde dag nog stoppen, anders neem je contact met de tandarts of de kaakchirurg op.

Pijn aan implantaat, bestaat dat echt?

Ja, pijn aan het implantaat is iets dat daadwerkelijk voorkomt. Gelukkig niet zo vaak maar het bestaat wel. Je klachten met betrekking tot implantaatpijn kun je dus serieus nemen. De vraag is hoe deze pijn ontstaat.

Allereerst kan dit een gevolg zijn van de operatie. Om het implantaat te plaatsen wordt er een gaatje in het bot geboord. Soms gebeurt het dat hierbij een zenuwuiteinde wordt geraakt of dat een dode zenuw wordt geactiveerd. De zenuw zendt dan pijnsignalen uit. Dit gebeurt in ongeveer 10% van de gevallen.

Pijn aan het implantaat is dan merkbaar als korte en felle steken, die onregelmatig optreden. Er kan ook sprake zijn van een aanhoudende pijnsensatie, te omschrijven als een zeurende pijn. Over het algemeen verdwijnen deze klachten na enkele weken met een maximum van zes maanden. Heel soms blijft pijn aan het implantaat aanhouden.

Beschadigd tandvlees

Om het implantaat te plaatsen moet de kaakchirurg bij het kaakbot zijn. Je kunt je voorstellen dat hiervoor het tandvlees moet worden opengemaakt. Direct na de operatie merk je dan ook pijn aan het tandvlees. Het tandvlees is gehecht, de wonden genezen binnen enkele weken.

Toch kun je ook na deze periode pijn aan het tandvlees blijven houden. Mogelijk is het tandvlees flink beschadigd en is je lichaam niet in staat om dit zelf te herstellen. Maar het kan ook dat het tandvlees gewoon geïrriteerd blijft. Laat dit even door de tandarts nakijken.

Een ontsteking

Een implantaat blijft gevoeliger voor ontstekingen. Daarom is het belangrijk om de ruimte rondom het implantaat goed schoon te houden. Dit doe je met een speciale implantaat tandenborstel.

Bekijk implantaat tandenborstels

Bij een slechte mondhygiëne kan het implantaat uiteindelijk gaan ontsteken. Dit merk je door een zwelling of pijnklachten. Ook kan er koorts ontstaan. De pijn kan flink doortrekken naar de rest van het kaakbot. Zonder behandeling gaat het implantaat uiteindelijk verloren.

Implantaat laten verwijderen

Soms wordt gedacht dat het implantaat laten verwijderen de oplossing is voor implantaatpijn. Helaas, het verwijderen van het implantaat is niet altijd de juiste oplossing. Het probleem ligt namelijk in de zenuw, niet in het implantaat.

Toch kan het implantaat laten weghalen soms helpen. Helaas weet je dit nooit van tevoren. Heb je pijn aan het implantaat, dan is het soms beter om eerst enkele maanden af te wachten. Bij de meeste mensen zijn de klachten na een half jaar geheel verdwenen.

Klein percentage blijft pijn houden

Bij 2-3% van de mensen met een implantaat blijft er pijn aan het implantaat aanwezig. Deze pijn varieert van een zeurende pijn tot af en toe opvlammend. Bij ziekte zoals griep of verkoudheid worden de pijnklachten vaak erger.

Vaak zal de kaakchirurg adviseren om eerst een jaar tot na de operatie af te wachten. Bij het kleine percentage mensen dat klachten blijft houden wil de pijn nog wel eens na anderhalf tot twee jaar spontaan verdwijnen.

Spoelen met melk

Ervaar je pijn aan het implantaat? Probeer eens driemaal per dag te spoelen met melk. Hoe het precies kan is onduidelijk maar spoelen met melk vermindert de pijnklachten soms. Er zijn mensen die na enkele dagen zelfs helemaal geen pijn meer aan het implantaat voelen. Baat het niet dan schaadt het niet, maar blijf niet de hele dag met melk spoelen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com