Prikkabel set met led lampen

Bijgewerkt: 21 januari 2022

Al enige tijd op zoek naar een mooie prikkel set met led lampen? Ideaal als terrasverlichting, voor een tuinfeest maar ook voor langs de gevel. De prikkabel set is dankzij de ledlampen energiezuinig en kostenbesparend. Tel daar ook nog eens het mooie design bij op en het plaatje is compleet. Ontdek waar je op moet letten en welke prijs je betaalt.

Extra sfeer met prikkabels

De prikkabel set met led lampen is erg populair. Dit komt vanwege de authentieke uitstraling. Prikkabels zien eruit zoals de verlichting van vroeger. Grote bolle lampen die de sfeer in de tuin of in huis extra verhogen.

Uiteraard is er voor ledlampen gekozen, dit is energiezuinig. Hierdoor maak je met de prikkabel set inclusief led lampen altijd een verantwoorde keuze.

Overzicht prikkabel set + ledlampen

Benieuwd wat je voor een prikkabel set met led lampen betaalt? Hieronder vind je een overzicht van alle beschikbare producten.

Bekijk prikkabels met led lampen

Je hebt keuze uit een set met witte ledlampen of juist gekleurde lampjes. Waar je voor kiest hangt een beetje van je eigen wensen en ideeën af. Wit is erg neutraal en past bij elke situatie. Gekleurde lampen vallen op, maar trekken misschien ook teveel de aandacht.

Zoveel fittingen per meter

Kijk je naar prikkabel verlichting dan zal het je opvallen dat de meeste lampjes wat verder uit elkaar staan. Dit is bewust gedaan, de bolvormige lampen zijn op zich al groot. Door ze wat verder uit elkaar te plaatsen blijft de uitstraling rustig.

Hoeveel fittingen per meter is verstandig? Over een lengte van 10 meter zijn 15 tot 20 ledlampen vrij standaard.  Maar het kan ook dat de lampen om de meter zitten of juist veel dichter op elkaar. Het minimum is echt 1 fitting per meter en het maximum vier fittingen per meter. Dichter op elkaar of verder uit elkaar is echt niet aan te raden.

Bediening vanaf de smartphone

De moderne prikkabel set met led lampen bedien je heel eenvoudig vanaf je smartphone. Koppel het lichtsnoer aan het wifi netwerk. Hier heb je geen hub of bridge voor nodig. Download de app voor de smartphone of tablet en maak verbinding met de prikkabel led. Nu kun je de verlichting vanaf je smartphone (of tablet) bedienen.

Wat is allemaal mogelijk? Het aan- en uitschakelen kan via de smartphone maar ook het dimmen van de verlichting. Dan moet je uiteraard voor een dimbare prikkabel set gaan. Indien je gekleurde ledlampjes hebt dan kun je deze vanaf de smartphone van kleur laten veranderen. Kortom: bediening vanaf de smartphone of tablet is erg praktisch en gebruiksvriendelijk.

Hoeveel watt prikkabel?

Een prikkabel set is zeer energiezuinig, dit is aan de led lampen te danken. Ledlampen verbruiken weinig energie maar hebben ook een lange levensduur. Het wattage van de lampjes ligt in veel gevallen op 1 watt (per lamp). Dit kan oplopen tot 15 W per lamp, het vermogen staat altijd bij het product aangegeven.

Elke fitting kent een maximale belasting. Bij een te hoge belasting kan de kabel oververhit raken en smelten. Gelukkig komt dit in de praktijk heel weinig voor, behalve met zelfgemaakte prikkabels. Daarom is voor de veiligheid beter om een goede prikkabel set aan te schaffen, dan weet je zeker dat hier weinig mis mee kan gaan.

Volledig waterdicht

Gebruik je de prikkabel set inclusief led lampen buitenshuis? Dan is het belangrijk dat de set volledig waterdicht is. Dit betekent dat er een IP 66 certificering of hoger aanwezig moet zijn. Hieronder vind je geschikte setjes voor buiten, allemaal voorzien van IP66 of hoger.

Naar prikkabel voor buiten

Overigens zijn de eerder genoemde prikkabel setjes ook bijna allemaal waterdicht, dit soort setjes wordt dan ook vaak voor buiten geproduceerd.

Let op want iets met IP44 certificering is niet waterdicht maar spatwaterdicht. Dit betekent dat de prikkabel geschikt is voor plaatsing buitenshuis, maar wel onder een afdak. De lampjes mogen niet met stromend water in aanraking komen. Alles dat lager is dan IP44 is niet geschikt voor buiten. Hier moet wel bij gezegd worden dat een prikkabel set met led lampen nagenoeg altijd voor buiten wordt gemaakt en hierdoor ook goed bestand is tegen verschillende weersinvloeden.

Zo hang je de prikkabel set met led lampen op

Voordat je de prikkabel set ophangt is het aan te raden en hem eerst op een juiste werking te testen. Doe dit binnenshuis: steek de stekker in het stopcontact. Branden de lampjes? Haal de stekker weer uit het stopcontact en rol de verlichting geheel uit op de grond. Mochten er draden verward zijn dan haal je deze uit elkaar.

Hang de prikkabel set stevig op. Het is niet erg wanneer de lampjes door de wind heen en weer wiegen, hier kunnen ze goed tegen. Het uiteinde moet voorzien zijn van een afdichtdop, zo kan er geen water in de prikkabel set terechtkomen.

Hang de lampjes hoog genoeg op: zelfs de langste persoon moet er moeiteloos onderdoor kunnen lopen. Hang je de lampjes juist aan de gevel? Dan is de hoogte minder belangrijk. Toch is het aan te raden om lampjes altijd minimaal een meter vanaf de grond op te hangen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Prikkabel set met led lampen
Schuiven naar boven