Prikkabel led – de beste verlichting

Bijgewerkt: 7 juli 2022

Met prikkabel led kies je voor mooie en energiezuinige verlichting. Ideaal als sfeerverlichting voor de tuin, in de serre of onder de veranda. Prikkabel led wordt ook veel toegepast voor het verlichten van de kerstboom buiten of binnen. Er zijn heel wat mogelijkheden, maar waar moet je voor kiezen? Ontdek de beste prikkabel verlichting.

Dit is prikkabel led

Is niet helemaal duidelijk wat prikkabel led precies is? Bij een prikkabel zijn de fittingen als het ware op de kabel ‘geprikt’. In deze fittingen draai je lampjes. Het verschil tussen een prikkabel en gewoon lichtsnoer is dat je bij een prikkabel gebruik maakt van grote fittingen. Vaak gaat het om de E27 fitting.

Vroeger werden er gloeilampen in deze fittingen gedraaid. Omdat gloeilampen veel energie vreten en ook niet meer verkocht worden heb je de prikkabel led. Hierbij maak je gebruik van ledlampen.

Een prikkabel led is ideaal feestverlichting of decoratieve verlichting. Dit komt vanwege de gezellige bollampjes.

Prikkabel voor buiten

Wanneer je een prikkabel led buiten ophangt is het belangrijk dat deze goed bestand is tegen regen of vocht. Daarom moet de prikkabel een IP-waarde van 44 of hoger hebben. Hierin verschilt deze verlichting met normale feestverlichting of kerstverlichting. In dit laatste geval heeft de (kerst) buitenverlichting een IP-waarde van 23 of hoger.

De prikkabel voor buiten is voorzien van fittingen waarin je de losse lampjes draait. Dit verklaart waarom de IP-waarde hoger moeten liggen. Vocht kan makkelijk tussen de fittingen komen. Voor binnen maakt het niet uit welke IP-waarde de prikkabel led heeft.

De beste prikkabel led

Je ziet eerst de beste prikkabel led. Hierna volgen een aantal leuke ideeën maar ook praktische tips.

Wat is de beste prikkabel led? Dat zijn in ieder geval de prikkabels met led lampen en E27 fittingen. Daarnaast is het even kiezen tussen de verschillende lichtkleuren en of je een heldere lamp wil (doorschijnend glas) of toch liever mat.

Bekijk populaire prikkabel led

Kooptip: helderheid en lichtkleur

Allereerst kijk je naar de helderheid. Niet van de prikkabel maar van de bijgeleverde ledlampjes. Sommige lampjes hebben een heldere buitenkant waardoor je zo naar binnen kijkt. Hierbij zijn de bolletjes erg decoratief. Aan de andere kant kan dit net weer te helder zijn. Kies in dit geval voor ledlampen met een matte uitstraling.

De meeste prikkabel led verlichting is voorzien van een warmwitte lichtkleur. Dit is ideaal voor het sfeervol verlichten van tuin, terras, veranda of feesttent. Gekleurde lampjes zijn weer geschikt wanneer er iets te vieren valt. Maar ook tijdens de feestdagen ziet dit heel leuk uit.

De lengte van het lichtsnoer

Let ook goed op de lengte van de prikkabel led. Vaak worden ze per 5 m verkocht. Dus een lengte van 5 m, 10 m, 15 m en zo verder. Wil je de gevel, een schutting of iets anders verlichten? Meet dan de totale lengte op. Neem hier 5-10% bij want snoeren hangen nooit helemaal strak.

Wil je de prikkabel ledverlichting een beetje laten doorhangen, dan tel je 30% bij het totaal op. Niet meer, anders gaat het echt te ver doorhangen. Dit ziet niet mooi uit.

Koppelbare prikkabel led

Kom je lengte tekort of wil je later de prikkabel led uitbreiden? Het is heel vervelend wanneer je meerdere stekkers moet gebruiken. Hier is een praktische oplossing voor: de koppelbare prikkabel led.

Dit betekent dat je de verschillende prikkabel snoeren aan elkaar kunt koppelen. Op elk uiteinde vind je een koppelstuk. Voordeel hiervan is dat je een lang richtsnoer maakt zonder dat je extra stekkers nodig hebt. Want alles werkt met slechts één stekker. Het is wel belangrijk om het uiteinde van de allerlaatste prikkabel af te sluiten middels een speciaal afsluitdopje. Zo kan er geen vocht inlopen.

Houd er rekening mee dat prikkelkabel led dat koppelbaar is ook wat duurder geprijsd is. Maar het is wel een goede investering want je bepaalt zelf hoe lang de sfeerverlichting wordt.

Naar prikkabel koppelbaar

Prikkabel 20 meter, is dat verkrijgbaar?

Heb je een prikkabel van 20 meter nodig? Gelukkig is dit gewoon verkrijgbaar. Je hoeft dus geen twee prikkabel led snoeren van elk 10 m te kopen. Helaas is de prikkabel van 20 m wel stevig geprijsd. Voor een merkloos snoer zonder ledlampen betaal je ongeveer € 65. Voor een professionele prikkabel voor buiten inclusief led lampen kom je al snel boven de € 150.

Bekijk prikkabel 20 meter

Vind je dit te prijzig en weet je niet zeker hoe vaak je die 20 m nodig hebt? Kies dan voor tweemaal 10 meter of viermaal 5 meter prikkabels die koppelbaar zijn. Zo hoef je niet direct alles in één keer te kopen. Kun je de kosten mooi spreiden.

Kwaliteit van deze feestverlichting

Dat prikkabel led ideaal is als feestverlichting en sfeerverlichting, dat is een feit. Je hebt ook kunnen zien dat dit soort verlichting wat duurder is dan normale kerstlichtjes of sfeerlichtjes. Hoe zit het dan met de kwaliteit? Daar hoef jij je geen zorgen over te maken.

De fittingen zitten goed vast op de prikkabel. Hierbij is de kabel ook goed beschermd tegen regen, temperatuurverschillen en UV-zonlicht. Want prikkabels zijn bedoeld voor buiten waarbij de fabrikant al rekening heeft gehouden met weersinvloeden.

Een lange levensduur

De speciale bollampjes voor de prikkabel led hebben een lange levensduur. Ledverlichting kan namelijk heel lang mee, minimaal 15.000 branduren en vaak nog veel langer. Bovendien is ledverlichting tot 90% energiezuiniger. Hiermee bespaar je zeker op de energiekosten.

De prikkabel zelf heeft ook een lange levensduur. UV-zonlicht maakte de kabel niet broos. Regen, sneeuw of vocht heeft ook geen invloed op de werking. Toch is het belangrijk om een prikkabel led niet het hele jaar in de buitenlucht te laten hangen. Onder een overkapping kan wel, hiermee verleng je de levensduur toch weer met enkele jaren.

Opbergen van de prikkabel led

Moet je de prikkabel led opbergen? Zorg dat snoeren niet in de knoop raken. Er zijn speciale haspels voor prikkabels en kerstverlichting.  Maar je kunt ook gebruik maken van een stevige opbergbox. Het is in ieder geval belangrijk dat de prikkabel led schoon en droog wordt opgeborgen.

Voordat je de prikkabel led de volgende keer weer ophangt controleer je eerst de werking hiervan. Wanneer er een lampje kapot is blijven de andere lampjes gewoon branden. Losse ledlampjes kun je apart bestellen.

Bekijk bol ledlampen E27

Via de link hierboven kun je ledlampen met een E27 fitting bestellen. Deze zijn speciaal bedoeld voor de prikkabel led verlichting snoeren.  De lampen zijn geschikt voor buiten. Draai geen normale ledlampen in de prikkabel, deze gaan door vocht en temperatuurverschillen zeker kapot.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Prikkabel led – de beste verlichting
Schuiven naar boven