Beste plumeau om af te stoffen

Bijgewerkt: 29 mei 2022

Verwijder stof en vuilresten met een goede plumeau. Ideaal voor het afstoffen van planken, werkoppervlakken en bovenop kasten. Maar ook beeldjes, smalle randen en onbereikbare hoekjes. In het overzicht beste plumeau komen een aantal zeer goede modellen voorbij.

Plumeau uitschuifbaar (met telescoopsteel)

Het is aan te raden om voor een uitschuifbare plumeau te gaan. Dit maakt het namelijk mogelijk om ook bovenop kasten, deurposten en schilderijen af te stoffen. Dat scheelt weer het gebruik van een huishoudtrapje. De plumeau met telescoopsteel is verkrijgbaar in verschillende materialen. Bekijk welk materiaal het meest geschikt is voor de schoonmaakklus.

Microvezel – trekt altijd stof aan

Microvezel doeken zijn al jarenlang populair in het huishouden. Dit materiaal trekt stof aan en houdt het ook vast, zodat het niet opnieuw wordt verspreid. De microvezel plumeau maakt als de beste schoon. Stof verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dit model is 360° draaibaar, waardoor je niet alleen makkelijk bij het plafond maar ook onder de bank komt.

Natuurlijk is de beste plumeau niet alleen van microvezel maar ook uitschuifbaar. Bovendien is hij ook nog eens wasbaar. Maak hem bij voorkeur alleen met water schoon, eventueel een beetje wasmiddel. Op de hand wassen en zeker geen wasverzachter gebruiken.

Bekijk microvezel plumeau

Plumeau van struisvogelveren

Een plumeau van echte struisvogelveren verwijdert de kleinste stofdeeltjes. Hij heeft een effectieve werking en vaak beter dan de synthetische versie. Dit komt omdat de struisvogelveren de stofdeeltjes magnetisch aantrekken en niet loslaten. Pas tijdens het uitschudden (in de buitenlucht) komen de stofdeeltjes los.

Hiermee behoort hij tot de beste plumeau voor het grondig afstoffen van lampen, spiegelglas, beeldjes en planken. Dankzij de zachte structuur veroorzaakte deze plumeau geen krassen, en is hiermee ook op kwetsbare materialen veilig in gebruik.

Let op want het model met struisvogelveren is zelden uitschuifbaar. Afhankelijk van het product heeft deze plumeau een lengte variërend van 38 cm tot 52 cm. De prijs (ongeveer € 19) ligt wat hoger dan bij de synthetische versie, maar je gaat dan wel voor de beste kwaliteit.

Naar plumeau struisvogelveren

Dit zijn de best verkochte modellen

Wat is nu de beste plumeau voor het huishouden of het schoonmaken van kantoor of bedrijfspand? Hieronder een overzicht van de best verkochte modellen. De prijs begint vanaf € 11, oplopend tot ongeveer € 25.

Bekijk overzicht beste plumeau’s

Verschil tussen plumeau en ragebol

Het is even goed opletten wat je koopt. Er is namelijk een verschil tussen plumeau en ragebol. Soms wordt een plumeau en ragebol genoemd, maar deze twee zijn toch verschillend van elkaar.

De plumeau heeft een smal ontwerp. Hiermee past hij prima in kleine hoekjes of smalle openingen. Maar ook perfect voor het afstoffen van boeken planken, deurposten of bovenop kasten. De ragebol bestaat uit een steel met aan de bovenkant een bolvormige kop met ‘haren’. Dit product is bedoeld voor het verwijderen van spinnenwebben en spinrag. Afstoffen gaat lastig met een ragebol en is ook niet aan te raden.

Zo maak je een plumeau schoon

Tijdens het gebruik van de plumeau verzamelt zich stof, haren en vuildeeltjes tussen de ‘bevedering’. Het is aan te raden om de plumeau regelmatig uit te kloppen. Doe dit buitenshuis, anders verspreidt het stof zich weer in de woning. Na het uitkloppen is de plumeau gewoon weer bruikbaar.

Soms wordt het ding erg vies. Hoe maak je een plumeau schoon wanneer dit nodig is? Het beste spoel je hem onder de stromende kraan af. Maak hierbij gebruik van lauwwarm water (niet heet). Bij ernstige vervuiling maak je een sopje met wat wasmiddel. Dompel de plumeau onder en laat hem een kwartiertje in het sopje weken. Vervolgens goed naspoelen met lauw water.

Waarschuwing: de plumeau met struisvogelveren alleen onder koud water afspoelen. Geen wasmiddel gebruiken, eventueel wel een klein beetje milde allesreiniger.

Gebruik de plumeau pas wanneer hij geheel droog is. Niet droog föhnen of met een ander hitteapparaat bewerken.

Maak hem statisch

De beste plumeau is statisch en trekt stof aan. Na enige tijd neemt dit effect af. Hoe maak je een plumeau statisch? Vrij makkelijk, je hoeft alleen maar de televisie aan te zetten. Wrijf vervolgens met de plumeau over het tv-scherm. Hierdoor is hij opnieuw statisch. Dit kun je zo vaak herhalen als gewenst.

Tips met betrekking tot afstoffen

Het is altijd aan te raden om het afstoffen van boven naar beneden te doen. Begin dus bovenop kasten en bij de hoogste planken en schilderijen/spiegels. Werk zo langzaam richting de vloer toe. Als laatste de grond stofzuigen zodat het stof zich niet opnieuw verspreidt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste plumeau om af te stoffen
Schuiven naar boven