Beste tongschraper – tongreiniger

Bijgewerkt: 29 mei 2022

Een goede mondhygiëne is zeer belangrijk. Hiermee voorkom je nare ontstekingen en voortijdig verlies van tanden en kiezen. Met een tongreiniger haal je restjes voedsel en bacteriën weg. Dit vermindert slechte geuren en verbetert de functie van de tong. Hieronder een overzicht van driemaal de beste tongschraper.

Bacteriën verwijderen

De belangrijkste functie van een tongschraper is het verwijderen van bacteriën. Die bacteriën zijn weer de veroorzaker van een slechte adem. Dit komt omdat bacteriën zwavelachtige gassen produceren. Feitelijk ruikt het dan alsof je een scheet uit je mond laat (echt waar).

Er zijn verschillende tongschraper verkrijgbaar. Je hebt rechte en gebogen modellen, smal of breed. Maar ook schrapers met haren of juiste zonder haren. Moeite om de beste tongschraper te vinden? Hier volgt een advies.

Orabrush Tongreiniger

Speciaal voor een goede tongreiniging is er de Orabrush. Dit model bestaat niet alleen uit een schraper maar heeft ook superzachte en ultrafijne borstelhaartjes. Zo is het mogelijk om viezigheid van de tong te halen, maar ook bacteriën effectief te verwijderen. Het gevolg is een roze schone tong en een frisse adem.

Dit product is erg prettig in gebruik. Het is aan te raden om eenmaal per dag de tong met deze reiniger schoon te maken. Vanwege het platte ontwerp kom je redelijk ver tot achterop de tong. In het begin kan er een kokhalzende neiging ontstaan, maar na enkele keren gebruik wen je hier vanzelf aan.

Tip: oefen dagelijks met verder achterop de tong schoonmaken. De Orabrush Tongreiniger is geschikt voor volwassenen maar ook voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar oud. Keuze uit verschillende kleuren. Prijs: rond de € 10.

Bekijk Orabrush Tongreiniger

Gum Tongreiniger

Een heel ander model is de reiniger van het merk Gum. Dit merk staat altijd voor een hogere kwaliteit. Je vertrouwt dus op de beste tongschraper met een effectieve werking. Hij is uitgerust met twee rijen borstelharen en een tongschraper effect. Hiermee verwijder je niet alleen voedselresten en tandplak, maar ook hinderlijke bacteriën.

Uiteraard staat hier ook nog eens een frisse adem tegenover. Ook nu weer is het advies om hem eenmaal per dag te gebruiken, bij voorkeur voor het slapen gaan. Let op: niet te hard op de tong drukken, beweeg hem rustig heen en weer. Keuze uit twee verschillende kleuren, de prijs ligt rond de € 9.

Naar Gum Tongreiniger

RVS tongschraper

Een andere populaire tongschraper is die van RVS. Deze bestaat uit een gebogen stuk metaal met twee ‘handvaten’. Dit model verwijdert tandplak en bacteriën aan het oppervlak van de tong. Het kan prima de bacteriën uit de diepe groeven halen, ook wanneer ze hier al langere tijd zitten.

Dankzij het RVS materiaal roest de tongschraper niet en veroorzaakt ook geen irritaties of allergische reacties. Het gebogen en gladde oppervlak maakt het mogelijk om ook achterop de tong te komen. Bovendien is dit model zeer makkelijk schoon te houden.

Deze tongreiniger is los verkrijgbaar of in een setje met meerdere reinigers. Dit laatste is ideaal voor mensen met een slechte adem. De prijs van een goede RVS tongreiniger ligt rond de € 12.

Bekijk RVS tongschrapers

Alternatief: tong schoonmaken met de tandenborstel

Bij het ontbreken van een tongschraper is het ook mogelijk om gebruik te maken van een tandenborstel. Helaas heeft de tandenborstel wel wat nadelen. Ten eerste zijn de haartjes niet  ontworpen voor het borstelen van de tong. Omdat de borstelkop hoger en dikker is, is het niet mogelijk om helemaal achterop de tong te komen.

Gebruik een tandenborstel daarom als tijdelijke oplossing. De beste tongschraper is en blijft een uitstekende keuze.

Is het goed om je tong te schrapen?

Soms wordt gedacht dat het schrapen van de tong slecht is. Het tegendeel is waar: je verwijdert effectief tandplak, bacteriën en voedselresten van de tong. Alleen de tong schrapen is niet voldoende, tweemaal per dag poets je ook de tanden en kiezen. Masseer hierbij ook het tandvlees.

Let op met het gebruik van een tongreiniger. Druk nooit te hard op de tong. Meestal is het voldoende om lichtjes heen en weer te bewegen. Wanneer de tong na het gebruik van de reiniger pijnlijk of gevoelig is, dan is dit een teken dat je te hard hebt gedrukt.

Wees voorzichtig met de aanwezigheid van aften of wondjes in de mond. Ontzie deze plekjes, zowel tijdens het schrapen van de tong als het poetsen van het gebit.

Goed om te weten: door regelmatig de tong schoon te maken ontstaat er een goede balans tussen nuttige en slechte bacteriën. De nuttige bacteriën krijgen op deze manier de kans om te herstellen en de slechte bacteriën te verdringen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste tongschraper – tongreiniger
Schuiven naar boven