Beste poetsdoeken voor de auto

Bijgewerkt: 25 maart 2022

Was de auto niet zomaar met een vaatdoekje of een oude theedoek. De beste poetsdoeken voor auto’s zijn van zacht materiaal. De vezels nemen vuil en vet op, zonder zandkorrels over de lak te krassen. Bovendien zijn deze poetsdoeken ook geschikt voor het drogen van de auto.

De microvezel poetsdoek

Microvezel is een materiaal dat vooral de laatste jaren de trend is. Het is ideaal voor het wassen van auto’s, maar ook voor het drogen van de lak. Wanneer je goed naar microvezel kijkt dan bestaat dit uit zeer dunne kleine vezels. In werkelijkheid zijn deze vezels zelfs nog dunner dan een mensenhaar, kan je nagaan!

Microvezel is dankzij het ontwerp in staat om stof en vuil moeiteloos op te nemen en te verwijderen. Dit in tegenstelling tot veel andere doeken en sponzen. Ben je op zoek naar de beste poetsdoeken voor de auto, dan moet je zeker eens bij microvezel kijken.

Let op want je hebt de huishoud microvezeldoek en de poetsdoeken die specifiek bedoeld zijn voor auto’s. Die laatste zijn een stuk zachter zodat je zonder krassen schoonmaakt of droogt.

Bekijk microvezel poetsdoeken auto

Katoenen poetsdoeken voor de auto

Een goed alternatief is de poetsdoek van katoen. Dit materiaal is niet synthetisch zoals bij microvezel, maar 100% natuurlijk. Katoen is in staat om veel vocht op te nemen. Daarom is dit materiaal ideaal om de lak of de autoruiten te drogen.

Katoen wordt minder vaak gebruikt om de auto te wassen, maar dit is zeker niet onmogelijk. Wel moet je dan voor de specifieke auto poetsdoeken van katoen gaan. Deze pluizen niet, voelen zacht en soepel aan en reinigen zonder krassen achter te laten.

Geschikt voor de auto maar ook voor de caravan, camper of boot. Daarnaast is de katoenen poetsdoek ook ideaal voor het wassen van de motor, scooter of fiets.

Naar katoenen poetsdoeken auto

Zeemleren poetsdoeken

Naast bovenstaande modellen behoort ook de zeemleren lap tot de beste poetsdoeken voor de auto. Wat is dit voor een materiaal? Zeemleer werd vroeger gemaakt van het vel van kleine soorten herten. Tegenwoordig is dit van kunststof of fijn leer.

De lap van natuurzeem maakt streeploos droog, en is daarom zeer geschikt voor autoruiten. Leg er ook een in de auto, zodat je tussendoor de binnenkant condensvrij maakt. Ook geschikt voor het drogen van de autolak, hoewel de microvezel – of katoenen poetsdoek dan toch een betere keuze is. Zeemleer kan namelijk krasjes op de autolak achterlaten. Gebruik hem daarom bij voorkeur alleen voor het schoonmaken of drogen van ramen.

Bekijk zeemleren poetsdoeken

Poetsdoeken gescheiden houden

De zeemleren lap wordt niet alleen gebruikt voor het drogen van autoruiten maar vaak ook voor de ramen van de woning. Niet doen, houd deze twee strikt gescheiden. Dit geldt al helemaal voor autopoetsdoeken van speciaal microvezel of katoen. Deze zijn dusdanig ontworpen voor de auto, dat je ze niet elders moet gebruiken.

Er is nóg een reden waarom je de poetsdoeken voor de auto niet binnen het huishouden gebruikt. Wanneer de poetsdoek vol komt te zitten met vet of vuil uit het huishouden, dan wrijf je dit in de autolak. Hierdoor wordt de auto alleen maar viezer of nog erger: er ontstaan krasjes.

In combinatie met auto poetsmiddelen gebruiken

Een goede poetsdoek voor de auto gebruik je altijd in combinatie met de juiste auto poetsmiddelen. Was de auto zeker niet met shampoo voor menselijk haar, hondenshampoo, afwasmiddel of allesreiniger. Op zich kan allesreiniger nog wel, maar afwasmiddel is slecht voor de autolak. Terwijl shampoo voor mensen of dieren een vervelend laagje op de autolak achterlaat.

Autoshampoo is de beste keuze voor het wassen van de auto. Maak twee emmers lauw water klaar en vul eentje met een scheutje autoshampoo. Dompel de spons in de emmer met shampoo onder en was de auto. Spoel de spons tussendoor in de andere emmer uit, voordat je deze weer in de emmer met autoshampoo onderdompelt.

Het drogen van de autolak

Met de beste poetsdoeken voor de auto maak je de lak streeploos schoon of droog. Moet je de autolak altijd drogen? Nee, dit is niet noodzakelijk. Maar bij een donkere autolak zoals zwart kunnen er wel strepen of vlekken zichtbaar blijven. Dit is al helemaal het geval wanneer er veel kalk in het leidingwater zit.

In plaats van handmatig drogen kun je ook een stukje met de auto rijden. Doe dit uiteraard niet in een stoffige omgeving of wanneer het regent of sneeuwt. Opspattende modder maakt de auto weer net zo vies.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste poetsdoeken voor de auto
Schuiven naar boven