Beste deken voor op de bank

Bijgewerkt: 10 april 2022

Een bankdeken, woondeken of een plaid, het is niet excact hetzelfde. De beste deken voor op de bank heeft niet alleen een mooie uitstraling maar nog een extra functie. Dat is namelijk het warm houden van je benen of lichaam. Knus met zijn tweetjes onder de deken een filmpje kijken, of lekker languit in je eentje.

Plaids in de mooiste kleuren

Een plaid is een zachte deken voor op de bank. Hij houdt je lekker warm of zorgt voor dat heerlijke gevoel. Alsof je geknuffeld wordt, en dat brengt weer ontspanning met zich mee.

Met een plaid kun je eigenlijk alle kanten op. Je gebruikt hem niet alleen op de bank maar ook in de luie stoel of op bed. Sommigen nemen hem zelfs mee op vakantie én hij is ook geschikt voor op het terras. Zo blijf je ook tijdens de zwoele zomeravonden of de frisse lentedagen lekker warm.

Deze deken voor op de bank is uiteraard uitwasbaar, en kan gewoon in de wasmachine. Je koopt al een model vanaf € 15. Ga je voor de hoogste kwaliteit dan ben je duurder uit, maar je hebt dan wel de beste deken voor op de bank.

Bekijk plaids

De fleece deken

Fleece is materiaal waar je heerlijk bij wegdroomt. Het is lekker zacht en toch makkelijk in onderhoud. Dit materiaal mag namelijk gewoon in de wasmachine. Wanneer je de deken met wasverzachter naspoelt dan blijft hij ook lekker zacht en ruikt heerlijk fris.

Een fleecedeken is zeker de ideale deken voor op de bank. Sommige van deze modellen zijn voorzien van twee verschillende kanten. De ene zijde is van mooi en zacht fleecemateriaal, de ander van synthetisch wol. Dit heeft een luxe uitstraling.

Sommige fleecedekens hebben geïntegreerde mouwen. Ideaal wanneer je een koukleum bent, want deze deken sluit zich helemaal om je lichaam heen. Aan de andere kant is hij niet zo praktisch voor twee personen, dus bedenk even welke fleece deken de beste keuze is.

Naar fleece dekens

Grand foulard: over de bank

Soms wordt een grand foulard gebruikt als bankdeken of plaid, maar hier is deze feitelijk niet voor bedoeld. Een grand foulard leg je namelijk over de hele bank heen. Dit is ter bescherming van de bank, maar ook ter verfraaiing. Bijvoorbeeld omdat het bankstel niet meer zo mooi is of je liever een andere kleur bank hebt.

Een grand foulard koop je in verschillende kleuren, designs en maten. Je ziet ze tegenwoordig niet meer zoveel maar wil je toch eentje die de hele bank bedekt? Kijk dan goed naar de afmeting. Meet in ieder geval de breedte van de bank op en tel hier 20% tot 40% bij op. Dan weet je welke afmetingen je moet hebben.

Bekijk grand foulard

Verschillende materialen

Welk materiaal is een plaid? Dit kan uit katoen, wol, fleece of een ander zacht materiaal bestaan. Houd er rekening mee dat wol vrij zwaar is, maar wel van een hoge kwaliteit. Bovendien houdt wol je echt warm, hierdoor is het geschikt voor koudere ruimtes.

Fleece is licht van gewicht, maar toch zacht en warm. Kijk wel even goed naar de dikte van het materiaal. Een zeer dunne fleece deken heeft tijdens de koude wintermaanden niet veel toegevoegde waarde. Maar in het voor- en najaar is dun fleece wel prettig. Het dikkere fleece is uiteraard geschikt voor de winterperiode en voor gebruik op het terras.

Katoen is vochtregulerend en ventilerend. Daarnaast is het op hogere temperaturen uitwasbaar. Hierdoor is een katoenen deken voor op de bank niet alleen decoratief maar ook geschikt voor mensen met astma of een allergie.

Zo gebruik je een plaid op de bank

Het is vaak lastig om te bedenken hoe je een plaid op de bank gebruikt. Het is gebruikelijk om de deken over de armleuning of rugleuning te draperen. Vouw hem hierbij in de lengte op, zodat er een strakke reep stof overblijft.

Een andere methode is het netjes opvouwen van de deken en deze in een hoek op de bank neer te leggen. Wil je geen plaid die zichtbaar op de bank ligt? Denk eens aan de aanschaf van een hocker, poef of voetenbankje met opbergruimte. Hier kun je een of meerdere dekens in kwijt. Zo liggen ze nooit in de weg en haal je ze direct tevoorschijn.

Welke kleur deken op de bank?

Normaal gesproken is het de bedoeling dat een deken op de bank voor een mooi contrast zorgt. Zoek dus een plaid of deken in eenzelfde kleur maar met een andere tint. Bijvoorbeeld een beige deken voor een bruine bank of donkergrijs bij lichtgrijs.

Mag het allemaal wat opvallender, kies dan voor een kleur die eruit springt. Een tegengestelde kleur of twee kleuren die bij elkaar passen. Let op dat kleuren niet bij elkaar vloeken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste deken voor op de bank
Schuiven naar boven