Potje – beste plaspotje voor kinderen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Zindelijk worden gaat niet zonder slag of stoot. Een potje maakt de overgang naar het toilet er een stuk makkelijker op. Naast de klassieke plaspotjes zijn er tegenwoordig unieke of hele praktische modellen verkrijgbaar. Soms lijkt het potje zelfs op een mini toilet, compleet met deksel. Ontdek waar je op moet letten en wat het beste potje is.

Beste potje zindelijkheidstraining (baby en peuter)

Hieronder vind je het overzicht beste potjes ten behoeve van de zindelijkheidstraining. Van Koninklijke plaspotjes tot mini wc-tjes én de standaardmodellen: alles komt voorbij. Zo weet je direct wat het bestverkochte potje is.

Fisher-Price koninklijk plaspotje

  • Met toiletbril en deksel
  • Beloning: 4 verschillende melodietjes
  • Prijsindicatie: € 29 – € 35

Als een prinses of koning aan de zindelijkheid werken! Voor baby’s en peuters is dit de leukste manier. Het Fisher-Price potje is het eerste oefenpotje met beloning. Wanneer het kind een boodschap heeft gedaan klinkt er een vrolijk melodietje. Ter afwisseling zijn er vier verschillende melodietjes aanwezig.

Dit potje werkt niet alleen aan de zindelijkheid maar is ook om te toveren tot een opstapkrukje. Daarnaast is de ‘wc-bril’ van het potje te gebruiken als toiletverkleiner. Van potje naar grote wc, Fisher-Price ondersteunt het hele proces.

Uiteraard is het beste potje makkelijk schoon te maken. Hij is ook veilig in gebruik want er zitten antislip pootjes onder. Voorzien van ‘toiletbril’ en deksel, net als het grote-mensentoilet.

Bekijk Fisher-Price koninklijk plaspotje

WC-potje – Babystartup

  • Lijkt op een echt toilet
  • Met doortrek-geluiden
  • Prijsindicatie: € 30 – € 40

Zelfstandig naar het toilet gaan, maar dan wel in een aangepast formaat. Het beste potje met het design van een echte toiletpot is de Babystartup. Echt alles is aanwezig: een spoelbak, toiletpot, toiletzitting en deksel. Maar ook een wc-rolhouder. Hierdoor lijkt het alsof het kind naar de ‘grote-mensen-wc’ gaat.

Het is de perfecte manier om het kind kennis te laten maken met het toiletgebruik. Wanneer het kind klaar is dan zijn er echte doortrek-geluiden hoorbaar. De opvangbak is uitneembaar en makkelijk te legen en schoon te maken.

Dit is tevens het beste plaspotje voor kinderen die de mini-wc op de peuterspeelzaal nog wat eng vinden. Plaats dit potje op de badkamer vlakbij het echte toilet. Zo leert het kind dat naar de wc gaan helemaal niks voorstelt.

Naar Babystartup potje

Bébé-jou Plaspotje

  • Klassieke vormgeving
  • Eenvoudig mee te nemen
  • Prijsindicatie: € 8 – € 23

Een zeer eenvoudig en klassiek model is het Bébé-jou Plaspotje. Compact van afmeting en lichtgewicht, waardoor hij zeer praktisch is bij gebruik op de kinderkamer, in de woonkamer of op vakantie. Er zijn geen verborgen hoekjes aanwezig, dit maakt hem tot het beste potje om schoon te maken.

Voorzien van een antisliprand waardoor het potje niet wegschuift. Verder zijn er twee handgrepen aanwezig, zo til je het potje eenvoudig op om hem te ledigen. Ook het kind verplaatst het potje veel makkelijker.

In verschillende kleuren verkrijgbaar waaronder zachtroze, mintgroen, donkergrijs of beige. Maar ook neutraal wit, zodat je altijd een plaspotje vindt dat bij het interieur past.

Van hetzelfde merk maar wat duurder is de Potty Trainer verkrijgbaar. Deze heeft een hoge rugleuning en een ergonomisch gevormd zitje. De binnenkant is uitneembaar, dit maakt het schoonmaken er een stuk makkelijker op.

Bekijk Bébé-jou Plaspotjes

Op welke leeftijd beginnen met potje?

De potjestraining is niks voor baby’s tot één jaar oud. Ze hebben nog geen controle over de sluitspieren. Op welke leeftijd kun je beginnen met het potje? Meestal wanneer het kind tussen de twee en drie jaar oud is. Eerder heeft nog geen zin.

Toch zijn er ouders die het hele kind al op een potje zetten. Wanneer je baby of dreumes lang genoeg erop laat zitten zal er uiteindelijk wel een ‘boodschap’ verschijnen. Dit gebeurt echter onbewust! Dwing kinderen onder de twee jaar niet op een plaspotje, dit kan tot traumatische ervaringen leiden.

Zo begin je aan potjestraining

In het begin ziet zelfs het beste potje er eng uit. Potjestraining is een kwestie van hier de tijd voor nemen. Bedenk dat kinderen veel leren door te imiteren. Laat als ouder zien dat naar de wc gaan heel normaal is. Plaats het potje in de buurt van het toilet, dit vergroot de kans dat het kind papa of mama na wil doen.

Verder is het belangrijk dat kleding makkelijk en snel uit kan. Op het potje gaan moet namelijk niet tot een drama leiden. Verder is het goed om het kind te motiveren. Tussendoor een ongelukje? Maak hier geen probleem van, maar besteed er ook niet te veel aandacht aan. Dan verloopt de zindelijkheidstraining uiteindelijk vanzelf.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Potje – beste plaspotje voor kinderen
Schuiven naar boven