Beste speelmat voor baby

Bijgewerkt: 31 maart 2022

Baby hoeft niet altijd in de box of in het bedje te spelen. De beste speelmat daagt het kind uit om de wereld te verkennen. Een speelkleed is heerlijk zacht en voorzien van vrolijke kleurtjes. Sommige modellen zijn uitgerust met extra speeltjes. Ontdek driemaal de beste speelmat voor baby.

Het speelkleed met boog

  • Leeftijd: vanaf 0 maanden
  • Hele leuke modellen
  • Prijsindicatie: € 39 – € 79

De beste baby speelmat is het model met één of twee bogen. Hieraan hangen verschillende leuke en uitdagende speeltjes. Zeer geschikt voor jonge baby’s, totdat ze ongeveer zes maanden oud zijn. Hierna haal je de bogen ervan af en heeft baby een lekker zacht speelkleed om op te kruipen of te spelen.

Het speelkleed met boog is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de Nijntje-uitvoering, die is erg populair. De speelmat zelf is voorzien van vrolijke printjes en een spiegeltje. Aan de twee bogen hangen Nijntjes, ballen of andere herkenbare items. Het is uiteraard mogelijk om de speeltjes te verwisselen.

Verder zijn er ook veel vrolijk gekleurde of opvallende speelkleden met bogen te kopen. De activiteitengym daagt baby uit om zich te rekken, om te draaien en de wereld te verkennen.

Bekijk speelkleden met bogen

Speelmat van foam

  • Leeftijd: vanaf 3 maanden
  • Antislip en waterafstotend
  • Prijsindicatie: € 29 – € 69

Een erg leuk model en zeker de beste speelmat voor baby is die van foam. Heerlijk zacht en van een extra groot formaat. Hierdoor kan baby volop spelen, rollen en ontdekken. Er passen zelfs twee kindjes op, zodat ze samen of naast elkaar spelen.

De speelmat van foam bestaat in veel gevallen uit meerdere stukken. Je legt de delen als een puzzel in elkaar, waardoor er een hele grote speelmat ontstaat. Dit materiaal is waterafstotend en antislip. Hierdoor is het veilig in gebruik. De foammat ondersteunt de mentale ontwikkeling van het kind, en draagt ook bij aan de lichamelijke ontwikkeling.

Geef je kind wat speeltjes om op de mat mee te spelen. Leg het speeltje af en toe buiten handbereik, zodat je kindje moet draaien, rekken of grijpen.

Naar foam speelmatten

Speelmat water voor baby

  • Leeftijd: vanaf 6 maanden
  • Spelen in een klein laagje water
  • Prijsindicatie: € 13 – € 25

In de zomermaanden kan iedereen wel wat afkoeling gebruiken. Maar ook in de winter is het fijn spelen in het water, mits in een warme omgeving. De speelmat water voor baby is veilig en leuk. Geschikt voor alle baby’s die goed rechtop kunnen zitten. Daarnaast is de mat ook geschikt voor dreumesen en peuters.

De opblaasbare waterspeelmat heeft een hoogte van 15 cm. Je vult hem met een laagje water, zodat baby lekker spettert. Dit is een leerzame en unieke ervaring voor jonge kinderen. Het babymatje biedt veel uitdaging. Niet alleen met betrekking tot het spetteren in water maar ook bewegen, knijpen en drukken. Het verstevigt de spieren in de nek, armen en benen en is goed voor de algemene motoriek.

Gemaakt van stevig pvc-materiaal. Keuze uit verschillende modellen en de mooiste kleuren. Niet alleen leuk om zelf te kopen maar ook een perfect kraamcadeau.

Bekijk waterspeelmat

Speelmat baby voor buiten

De meeste speelmatten zijn niet alleen geschikt voor binnen maar ook voor buiten. Wel is het belangrijk dat de ondergrond droog is. Leg een mat dus niet zomaar op het natte gras, hierdoor wordt hij vochtig. Zoek je een baby speelmat voor buiten, neem dan het foam model. Dit is waterafstotend en ook makkelijk schoon te maken.

Een goed alternatief is het buitenspeelkleed voor baby’s en kinderen. Deze heeft een zachte bovenkant, is gevuld en hierdoor dempend én heeft een waterafstotende onderlaag. De speelmat voor buiten is wel duurder geprijsd, ongeveer € 125. Hij past dus niet binnen elk budget.

Hoe dik moet een speelkleed zijn?

De speelkleden die je hierboven ziet hebben allemaal de juiste dikte. Ze zijn heerlijk zacht en dempen voldoende. Een goede speelmat heeft een dikte die tussen de 3 en 5 centimeter ligt. Het is niet aan te raden om baby op een badlaken of handdoek te laten spelen, dit is echt te dun. Ook een plaid voldoet niet aan de eisen.

Let ook goed op de leeftijd

Een speelmat met bogen is geschikt voor baby’s vanaf nul maanden oud. Toch heeft een hele jonge baby hier nog niet veel aan. Vanaf drie maanden ontwikkelt het kind zich razendsnel. Het gezichtsvermogen neemt toe, baby kan het hoofd optillen en het grijpen naar voorwerpen begint nu. Dit is de perfecte leeftijd om de speelmat met bogen tevoorschijn te halen.

Een speelmat van foam geeft wat meer bewegingsvrijheid. Aan de andere kant kan dit juist te veel ruimte zijn voor hele jonge baby’s. Daarom is de foam mat bedoeld voor baby’s vanaf vier maanden oud, oplopen totdat ze ongeveer drie jaar zijn. Deze mat gaat dus ontzettend lang mee.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste speelmat voor baby
Schuiven naar boven