Realistische pruik kopen? Hier vind je de beste pruiken

Bijgewerkt: 7 april 2022

Een realistische pruik is niet van echt te onderscheiden. Toch kan hij van synthetisch materiaal zijn, en hierdoor goedkoper in aanschaf. Heb je een groter budget dan kies je voor een model van echt haar. Hieronder vind je de beste realistische pruiken tegen een betaalbare prijs. Lees ook even de tips door om de levensduur te verlengen.

Een pruik van echt haar

De meest realistische pruiken zijn van echt mensenhaar. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een pruik van:

 • Europees haar
 • Aziatisch haar
 • Chinese haar

Pruiken van Europees haar zien er zeer realistisch uit. Het haar heeft een gemiddelde doorsnede van 0,04 tot 0,06 mm. Dit komt overeen met de haardos van de gemiddelde Europeaan. Deze pruiken zien er niet alleen mooi uit, ook al voelen ze heel prettig aan. Enig nadeel is dat Europees haar niet zo snel gedoneerd wordt, waardoor dit soort pruiken een stuk duurder is.

De pruik van Aziatisch haar voelt wat stugger aan. De haren hebben een doorsnede van 0,07 tot 0,08 mm. Toch zitten dit soort pruiken bij de meeste mensen redelijk goed tot prima.

Chinees haar is met 0,12 mm best wel dik. Om het voor Europeanen geschikt te maken wordt Chinees haar vaak met Europees haar gemixt. Nadeel is dat dit soort pruiken niet mooi valt, het haar snel uitdroogt en uiteen gaat staan.

De beste realistische pruik van echt haar

 • Aziatisch
 • Prijs: € 139 tot € 260

De meeste pruiken van echt haar bevatten Chinees haar, of in ieder geval Aziatisch of Peruaans haar. Soms wordt het ook verkocht als Braziliaanse pruik. Dan weet je in ieder geval dat het om dikker haar gaat. Als blank persoon is het even opletten of een dergelijk model wel bij je past. Kies in ieder geval niet voor Chinees haar, dit is alleen geschikt voor mensen met Chinese roots.

Bekijk pruiken van mensen haar (Aziatisch/Braziliaans)

Een pruik van mensenhaar heeft een levensduur van ongeveer 12 maanden. Mits goed verzorgd, want dat is belangrijk.

Populair: pruik echt haar – blond

 • Met een Europees tintje
 • Prijs: € 139 tot € 299

Veel mensen zijn op zoek naar een pruik van echt haar in een blonde kleur. Wil je een beetje een betaalbaar model, dan kom je toch weer bij de Braziliaanse of Aziatische pruik uit. Het haar is geblondeerd en ziet er hierdoor een stuk Europeeser uit.

Naar pruiken in het blond (echt haar)

Haarwerk van Europees haar

Een realistische pruik kopen van Europees haar? Dan moet je rekenen op een aanschafprijs die tussen de € 1700 en € 4000 ligt. Om die reden worden haarwerken van Europees haar alleen door mensen met een medische indicatie gekocht. De zorgverzekeraar vergoedt dan een gedeelte.

Synthetische pruiken

 • Niet van echt te onderscheiden
 • Prijs: € 20 tot € 50

Ook een synthetisch model kan een zeer realistische pruik zijn. Steeds vaker zijn deze pruiken niet van echt te onderscheiden. Omdat er gebruik wordt gemaakt van synthetische materialen is de productie een stuk goedkoper. Een mooi synthetisch model koop je al vanaf € 20. Op AliExpress vaak goedkoper, maar dan is de kwaliteit ook lager.

De voordelen van een synthetische pruik zijn groot. Het is niet alleen goedkoper maar ook makkelijker in onderhoud. Je hoeft het minder vaak te wassen.

Het nadeel is dat synthetisch niet goed tegen hitte kan. Je moet het dus niet met de föhn, de krultang of de stijltang bewerken. Bij regelmatig gebruik treedt slijtage meestal na zes maanden op, vooral in de nek en aan de voorkant. Vanwege de lage prijs is het eenvoudig om gewoon voor een nieuw exemplaar te gaan.

Bekijk synthetische pruiken

Hoe duur is een goede pruik?

Wil je een goede pruik van de allerbeste kwaliteit, dan moet je diep in de buidel tasten. Je komt dan bij het model van Europees haar uit, de prijs begint vanaf € 1700. Met een beetje pech loopt dit op tot € 4000 of zelfs meer.

Toch zijn er ook goedkopere haarwerken van Europees haar verkrijgbaar. Het gaat dan wel om een kort model, waarbij de prijs tussen de € 500 en € 3000 ligt. Die prijs is wel altijd inclusief het aanmeten en bijwerken van de pruik.

Verzorging van een realistische pruik

Hieronder tips met betrekking tot de verzorging en dus ook het verlengen van de levensduur.

Pruik van echt mensenhaar

 • Bij dagelijks gebruik één tot twee keer per week wassen
 • Gebruik een speciale pruikenshampoo
 • Na het wassen zowel het haar als het binnenwerk geheel laten drogen
 • Met een grove kam of borstel doorkammen

Pruik van synthetisch materiaal

 • Bij dagelijks gebruik eenmaal per 14 dagen wassen
 • Gebruik een speciale shampoo of wasverzachter
 • Gebruik eventueel na het wassen een balsem
 • Niet droogföhnen en ook niet met hitte behandelen
 • Voorzichtig met een grove kam of grove borstel doorkammen

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Realistische pruik kopen? Hier vind je de beste pruiken
Schuiven naar boven