Beste schuiltent – camouflagetent

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Onopgemerkt vogels of wilde dieren spotten. Maar ook ergens in het geheim overnachten of verblijven. Hiervoor heb je de beste schuiltent nodig. Het gaat hier om een camouflagetent die geschikt is voor vogel- en wildfotografie of observatie. Deze tenten beschikken over speciale uitsparingen voor cameralenzen.

Schuiltent voor fotografie

Normaal gesproken wordt een (camouflage) schuiltent voor fotografie gebruikt. Maar je kunt hem natuurlijk ook voor andere doeleinden inzetten. Juist vanwege het camouflerend design valt hij in de vrije natuur nauwelijks op. Dit biedt je de mogelijkheid om onopvallend te schuilen. Bijvoorbeeld wanneer je (illegaal) wil overnachten of op de vlucht bent.

Gebruik hem dus naar eigen inzicht. Je moet wel weten dat een camouflage tent beschikt over speciale uitsparingen. Deze zijn bedoeld voor de cameralens of de loop van het jachtgeweer.

Beste schuiltent – camouflage tent

Wat is nu de beste schuiltent? Ten eerste moet deze van een goede kwaliteit zijn. In weer of wind moet de tent goed blijven staan. Soms ben je dagen lang achter elkaar bezig met het observeren of fotograferen/filmen.

Daarnaast moet de tent makkelijk op te zetten zijn. Een pop-up schuiltent is ideaal, die staat in een handomdraai gereed. De beste schuiltent is van binnen donker waardoor je onzichtbaar bent. Bovendien is hij van heel lichtmateriaal waardoor je hem makkelijk meeneemt. Hieronder vind je de beste modellen op een rij.

Buteo Photo schuiltent

Een grote aanrader zijn de Buteo Photo schuiltenten. Die zijn allemaal licht van gewicht en staan binnen 10 seconden op (pop-uptent). Een aantal modellen zijn bedoeld als ligtent, je kunt hier dus ook in overnachten. Het opbouwen hiervan duurt wat langer want je werkt met scheerlijnen en haringen.

Bij dit merk heb je keuze uit verschillende modellen. Verkrijgbaar vanaf € 155 dus dat valt echt wel mee. Terwijl de duurdere modellen rond de € 200 kosten. De tenten zijn allemaal geschikt voor één tot twee personen. Kijk dus even goed naar de afmeting.

Bekijk Buteo Photo schuiltenten

Stealth Gear Schuiltent

Een zeer compact model is de Stealth Gear Schuiltent. Deze is geschikt voor één persoon, weegt rond de 4 kg en heeft een stahoogte van 173 cm. Hierdoor geschikt voor bijna iedereen. Je kunt er zowel in zitten als staan. Op zithoogte zijn er aan alle zijden openingen aanwezig, waardoor je kunt observeren, fotograferen of jagen.

Van hetzelfde merk zijn er ook wat andere modellen verkrijgbaar. De stahoogte varieert van 147 cm (zittent) tot 152 cm. Sommige modellen zijn wat ruimer van opzet en hierdoor geschikt voor twee personen. Kies uit een pop-up tent of koepeltent, net wat het meest praktische is. Waar prijs vallen deze modellen ook wel mee, ergens tussen de € 160 en € 190.

Naar Stealth Gear

De kleur van de schuiltent

Voor verblijf in het bos of een groene omgeving is het aan te raden om voor een schuiltent met normale camouflagekleuren te kiezen. Maar wanneer dit in de winter of in een lichtere omgeving is, dan kun je beter voor het zogenaamde ‘’white camouflage’ model gaan. De camouflagekleuren zijn dan wat lichter, waardoor de tent juist in een land heldere omgeving minder opvalt.

Let dus goed op de kleur van de camouflagetent. Bepaal vooraf waar je hem gaat gebruiken, dan weet je ook welk model je moet nemen.

In een schuiltent kamperen

De vraag is of je ook in een schuiltent kunt kamperen. Dat kan, maar hangt ook weer van het model af. Voordeel van kamperen in een schuiltent is dat je niet snel opvalt. Hierdoor zie je dieren van zeer dicht bij. Maar misschien nog wel belangrijker: mensen zien je niet zo snel.

Wil je in een schuiltent kamperen dan is het belangrijk dat je alles meeneemt wat je nodig hebt. Onder andere een goede mummieslaapzak, zodat je warm blijft. Bedenk dat je geen gebruik kunt maken van elektrische verwarming dus je zult jezelf op een andere manier warm moeten houden.

Verder zorg altijd voor extra scheerlijnen en haringen. Bij harde wind is aan te raden om gebruik te maken van een stormband. Neem ook zeker voldoende water en proviand mee. En natuurlijk alles om je verblijf aangenaam te maken of om doelen te bereiken. Bijvoorbeeld de fotocamera, jachtgeweer of andere benodigdheden.

Schuiltent kopen: het onderhoud

Zelfs de beste schuiltent zal vroeg of laat kapot gaan. Ga je een nieuwe schuiltent kopen dan merk je dat deze volledig waterdicht is. Wat natuurlijk niet betekent dat dit altijd zo blijft. Daarom is het aan te raden om de schuiltent jaarlijks te impregneren. Dit doe je met een goede impregneerspray.

Zorg voor goed onderhoud. Je hebt (beperkte) garantie op de tent, maar alleen wanneer je zelf geen beschadigingen aabrengt. Gemiddeld gaat een schuiltent of camouflagetent tussen de 5 en 15 jaar mee. Dit is afhankelijk van het onderhoud en hoe vaak hij gebruikt wordt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste schuiltent – camouflagetent
Schuiven naar boven