Kan Poetin afgezet worden?

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Vladimir Poetin is sinds 2000 president van Rusland. Hij is al meer dan 20 jaar aan de macht, en dat gaat niet altijd even vreedzaam. Kan Poetin afgezet worden? Hoewel het hier om een democratisch land gaat, is er sprake van schijndemocratie. Door de grondwet te wijzigen zal hij altijd aan de macht blijven staan. De vraag is of hij gedwongen kan worden om afstand te doen van zijn politieke macht.

Poetin kan voor altijd aan de macht blijven staan

Het ‘probleem’ met Rusland is dat het helemaal niet zo democratisch is als ze zelf doen voorkomen. Er is hier sprake van een gecontroleerde democratie. Zo heeft Vladimir Poetin zelf een grondwetswijziging opgezet. Dankzij deze wijziging kan hij tot aan zijn dood aan de macht blijven.

Wat houdt dit exact in? De ambtstermijn van de president van Rusland zou in 2024 aflopen. Hierna zou hij eigenlijk geen president meer mogen zijn. Maar door de grondwet te veranderen mag hij vanaf 2024 weer opnieuw aan het presidentschap beginnen.

Tip: boeken over Poetin

Populariteit neemt af

In 2020 steunt 50% tot 60% van de bevolking Vladimir Poetin. Dit is lager dan voorheen. In 2022, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbrak, is die populariteit nog verder afgenomen.

In Rusland heerst er propaganda. Staatsmedia mag alleen communiceren wat Poetin goedkeurt. Dit is bedoeld om de houding of het gedrag van de bevolking te beïnvloeden, uiteraard ten gunste van de president. Zo weten veel Russen niet wat er in Oekraïne gaande is. Ze denken dat het om een simpele vredesmissie gaat, terwijl de burgers ondertussen in Oekraïne genadeloos worden afgeslacht.

Kan Poetin worden afgezet?

Door de invasie van Rusland in Oekraïne treedt de rest van de wereld hard op. Er worden harde sancties uitgedeeld. Zo mogen Russische vliegtuigen bijna nergens meer komen. Banken worden afgesloten van het internationale betalingsverkeer. Producten worden duurder en de roebel (Russische valuta) daalt hard in waarde.

De wereld wil hierbij niet alleen Rusland te straffen, maar ook om de bevolking te raken. Dit klinkt een beetje wreed maar is eigenlijk bedoeld om de bevolking opzetten tegen hun eigen president. Want die is hier de oorzaak van.

De vraag is nu of Poetin kan worden afgezet. Nee, door de grondwet kan Putin tot aan zijn dood aan de macht blijven. Maar de bevolking kan tegen hun leider in opstand komen.

Je mag protesteren, maar met je rug tegen de muur

In Rusland mag je protesteren. Maar wanneer Rusland een invasie doet in Oekraïne en de bevolking hiertegen protesteert, worden alle protestanten opgepakt. Dit gebeurt diverse malen. De bevolking is ook bang voor de gevolgen van protest. Ze worden vastgezet of ontvangen een hoge boete. Maar ze kunnen ook een baan verliezen.

Dat is nu net het probleem in Rusland. De bevolking staat met de rug tegen de muur en kunnen het aftreden van Poetin daardoor niet eisen.

Beste Oorlogsfilms en -series op Dvd

Russische bevolking zet zich af tegen het Westen

68% van de Russen ondersteunt Vladimir Poetin bij de invasie/oorlog met Oekraïne. Dit heeft weer met de eerder genoemde propaganda te maken. De Russische bevolking hoort de klok luiden maar weet niet waar de klepel hangt. Ze krijgen via de staatsmedia allerlei mooie verhalen voorgeschoteld. De bevolking heeft namelijk geen toegang tot andere media.

Door de sancties ontstaat er een hoge inflatie in Rusland. De toch al arme bevolking krijgt het hierdoor nog moeilijker. Het zou zomaar kunnen zijn dat de bevolking het Westen hiervan de schuld geeft. En ze dus ook in opstand tegen het Westen komen.

Een revolutie op komst?

In de geschiedenis is het twee keer eerder gebeurd dat een oorlog tussen Rusland en een ander land tot een revolutie heeft geleid. Dit gebeurde bijvoorbeeld na de eerste Wereldoorlog, toen brak de Revolutie van Lenin (1917) uit.

Een revolutie kenmerkt zich door een opstand van het volk. Dit leidt vaak tot blijvende politieke veranderingen. Dus ja, wanneer de bevolking sterk genoeg is en dit tot een revolutie leidt, dan zou Poetin in theorie kunnen worden afgezet. Maar reken hier niet te veel op.

Tot aan zijn dood

Theoretisch gezien kan Poetin tot aan zijn dood president van Rusland blijven. In 2022 is deze man 70 jaar oud. Tot aan zijn dood kan dus geen decennialang meer duren. Maar ondertussen blijft de dreiging vanuit Rusland voortbestaan. Niet alleen voor landen wereldwijd, ook de Russische bevolking zelf heeft hieronder te lijden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Kan Poetin afgezet worden?
Schuiven naar boven