Screenshot iPhone maken: handleiding

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een screenshot van je iPhone maken? Bekijk hoe je heel eenvoudig een screenshot /schermafbeelding /printscreen op je Apple iPhone maakt. Volg de handleiding en deel de gemaakte screenshot met anderen, makkelijker kan het niet.

Screenshot maken iPhone 11-serie en X-serie

De iPhone 11- serie en de X-serie (X, XS en XR) hebben geen fysieke homeknop. Hieronder werkt een screenshot maken met deze iPhones anders dan bij oudere toestellen. Zo maak je een screenshot op de iPhone uit een van bovenstaande series:

 • laat het scherm openstaan waarvan je een screenshot wil maken
 • druk de zijknop en de volume omhoog knop tegelijkertijd in
 • het scherm flitst kort: screenshot gemaakt

De screenshot of schermafbeelding vind je terug in de camerarol (afbeeldingen). Met besturingssysteem iOS 11 of hoger kun je de screenshot direct bewerken. Tik hiervoor op de miniatuur afbeelding die in de benedenhoek verschijnt. Van hieruit heb je ook de mogelijkheid om de schermafbeelding met anderen te delen.

Mocht je trouwens niet weten welke zijknop je in moet drukken: het betreft de knop aan de rechterkant van je toestel.

Screenshot Apple iPhone 7 en iPhone 8

Een screenshot maken met de iPhone 7 of de iPhone 8? Dit zijn de voorgangers van de iPhone X-serie. Verschil met de iPhone 7 en iPhone 8 is dat deze een thuisknop oftewel homeknop hebben. Deze homeknop heb je nodig voor het maken van een iPhone screenshot. Zo werkt dat:

 • Open het scherm waarvan je een schermafbeelding gaat maken
 • druk tegelijkertijd op de thuisknop en sluimerknop
 • het scherm flitst kort: printscreen gemaakt

Kun je de sluimerknop niet vinden? Deze vind je bij de iPhone 7 en iPhone 8 aan de rechterzijkant van het toestel.

Screenshot Apple iPhone oudere modellen

Op zoek naar een handleiding screenshot Apple iPhone oudere modellen? Het gaat hier om de iPhone 6 en ouder. Ook bij deze toestellen gebruik je de homeknop en sluimerknop. Deze druk je tegelijkertijd in. Bij de iPhone 6 en iPhone 7 vind je de sluimerknop aan de rechterkant van het toestel. Bij de iPhone 4 en iPhone 5 zit deze knop juist bovenop het toestel.

Schermafbeelding iPhone XE, iPhone 12 en iPhone 13

Vanaf 2020 komen er wat nieuwe toestellen aan. Is het zover en heb je een van deze modellen in je bezit? Laten we kijken hoe je een screenshot met de iPhone XE en de iPhone 12 en 13- serie maakt.

 • Open het scherm waarvan je een printscreen gaat maken
 • druk de zijknop in
 • druk tegelijkertijd op de volume omhoog knop
 • het scherm flitst kort

Deze methode werkt bij alle iPhones zonder fysieke homeknop.

Screenshot iPhone zonder aan uit knop

Doet de aan/uit knop op je iPhone er niet meer? Een screenshot iPhone zonder aan uit knop is gelukkig wel mogelijk. Het maakt dus niet uit dat deze knop het niet meer doet. In dit geval maak je gebruik van de functie Assisitive Touch. Let erop dat deze functie niet op alle iPhones beschikbaar is. Zo werkt het maken van een iPhone screenshot zonder aan/uit knop.

 • tik op de stip van Assistive Touch
 • tik op „apparaat“
 • houd de startknop ingedrukt
 • tik tegelijkertijd op vergrendelscherm

Dit is de enige manier om een iPhone screenshot te maken terwijl de aan/uit knop kapot is. Overigens is het aan te raden om je toestel zo snel mogelijk te laten repareren. Zonder aan/uit op kun je immers ook niet het toestel aanzetten of uitzetten. Dit is natuurlijk helemaal niet praktisch. Neem contact op met een officiële iPhone reparateur.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Screenshot iPhone maken: handleiding
Schuiven naar boven