Dit kost tijdelijk afsluiten gas

Bijgewerkt: 30 september 2022

Wanneer je energieneutraal woont dan ben je niet afhankelijk van gas. Het permanent afsluiten van de gasaansluiting is een kostenbesparende en logische keuze. Maar wat doe je wanneer je de energierekening niet kunt betalen? Steeds meer mensen kiezen voor het tijdelijk afsluiten van gas.

Wanneer een consument hier om verzoekt dan moet de energieleverancier dit verzoek inwilligen. Hij mag dit dus niet weigeren. Bekijk welke kosten met de afsluiting gepaard gaan.

Tijdelijk geen gas of elektriciteit nodig

Er zijn verschillende redenen waarom je voor een tijdelijke afsluiting zorgt. Bijvoorbeeld omdat je voor enkele maanden naar het buitenland gaat. Afsluiten van gas en elektriciteit bespaart op de kosten, want je betaalt geen netwerkkosten of een vaste vergoeding.

Veel mensen laten zich afsluiten om op deze manier kosten te besparen. Je kunt hierdoor geen gas meer gebruiken, en dat is momenteel het duurst. Door de afsluiting bespaar je niet alleen op gas maar ook op de netwerk- en leveringskosten. Want die kosten lopen gewoon door, zelfs wanneer je helemaal geen gas verbruikt.

Tip: elektrische boiler om toch van warm sanitair water te profiteren. Aanschafprijs: vanaf € 128.

Bekijk elektrische boilers

Binnen 12 maanden een beslissing maken

Bij een tijdelijke afsluiting moet je binnen 12 maanden beslissen wat je wil: weer aansluiten of definitief verwijderen. Beslis niet zomaar om de gasaansluiting weg te laten halen. Je bent dan permanent van het gas af waarbij de gasmeter en de aansluitleidingen uit de woning verdwijnen. Ook wordt de leiding van de woning naar de hoofdleiding weggehaald. Dit heeft met veiligheid te maken.

Helaas is het tijdelijk of permanent afsluiten van gas niet gratis. Hieronder lees je wat de kosten zijn.

Tarievenoverzicht gas tijdelijk afsluiten

Sinds maart 2021 geldt er een tijdelijke regeling waarbij je niks betaalt voor het permanent verwijderen van de gasafsluiting. Voor het tijdelijk afsluiten van gas of elektriciteit betaal je wel een vergoeding. Hieronder een indicatie van de tarieven.

  • Tijdelijk afsluiten gas: € 99
  • Tijdelijk afsluiten gas en elektriciteit: € 148

Houd er rekening mee dat deze bedragen per energieleverancier kunnen variëren.

Prijs heraansluiten gas (of elektriciteit)

Binnen 12 maanden moet je beslissen of je het gas toch weer aan laat sluiten. Wil je dit niet, dan wordt de gasaansluiting permanent verwijderd. Je kunt dan helemaal geen gebruik meer maken van de gastoevoer.

Niet alleen het tijdelijk afsluiten van het gas kost geld, ook het heraansluiten kost je iets. Dit zijn de gemiddelde tarieven:

  • Heraansluiten gas: € 99
  • Heraansluiten gas en elektriciteit: € 148

Ook nu weer kunnen de tarieven per aanbieder wisselen, vraag dit daarom van tevoren op. Maar heel groot zal het prijsverschil niet zijn, dus bovenstaande tarieven zijn een goede indicatie.

Bovenstaande tarieven zijn inclusief btw!

De besparing die een afsluiting oplevert

Door het gas tijdelijk af te laten sluiten betaal je geen netbeheerkosten. Dat levert een besparing van ongeveer € 190 per jaar op. Het is ook belangrijk om je leveringscontract op te zeggen. Hiermee bespaar je op de leveringskosten, en natuurlijk op vaste kosten van het energiebedrijf.

Wanneer je een jaar lang van het gas afgesloten bent, dan bespaar je onderstaande op jaarbasis:

  • Appartement: 1908 per jaar
  • Tussenwoning: € 2568 per jaar
  • Hoekwoning: € 3000 per jaar
  • 2 onder 1 kap: € 3468 per jaar
  • Vrijstaande woning: € 4500 per jaar
  • Villa: € 5000 per jaar

Zelfs de allerkleinste woningen kunnen meer dan € 1900 per jaar besparen. Toch moet je rekening houden met de aan- en afsluitkosten, want die drukken je besparing naar beneden.

Het afsluiten en hierna weer aansluiten van het gas kost je in totaal € 198. Die prijs moet je dus van de totale besparing aftrekken, maar dan bespaar je nog steeds minimaal € 1700 per jaar, oplopend tot meer dan € 4800.

Tips bij het opzeggen van het leveringscontract

Je kunt niet zomaar van de ene op de andere dag beslissen om je van het gas af te laten sluiten. Dit moet je tijdig regelen. Houd er rekening mee dat voor het opzeggen van het leveringscontract een opzegtermijn geldt. Deze opzegtermijn bedraagt 30 kalenderdagen. Ook moet je de aansluit- aan transportovereenkomst opzeggen. De opzegtermijn hiervoor ligt op 10 werkdagen.

De winter doorkomen zonder gasaansluiting

Door hoge energierekeningen laten veel huishoudens zich in paniek van gas en soms ook van elektriciteit afsluiten. Dit is niet altijd de beste keuze. Zonder gasaansluiting kunnen veel woningen niet verwarmd worden. Het alternatief voor centrale verwarming (met gas CV ketel) is een elektrische CV-ketel, een warmtepomp of elektrische verwarming.

Omdat elektriciteit ook duur is, lijkt de oplossing bij zonnepanelen te liggen. De aanschafprijs voor zonnepanelen ligt tussen de € 3500 en € 12.000. Grote gezinnen of woningen hebben meer zonnepanelen nodig, al helemaal wanneer je overstapt op elektrische verwarming.

Door jezelf van het gas af te sluiten heb je niet alleen een ander type verwarming nodig, ook moet je denken aan het aftappen van warm water. Een zonneboiler heb je dan echt nodig. De kosten hiervoor liggen tussen de € 2000 en € 4000.

Grote woningen zijn op de eindstreep tot wel € 16.000 kwijt, maar dan zijn ze volledig energieneutraal. Een appartement kan dit realiseren voor een bedrag van ongeveer € 5000.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Dit kost tijdelijk afsluiten gas
Schuiven naar boven