Welke skimmer voor zwembad de beste keuze is

Bijgewerkt: 30 september 2022

Een skimmer voor het zwembad kopen? Voor kleine zwembaden is één skimmer voldoende, maar voor grote baden heb je er minimaal twee nodig. Het gaat niet alleen om het aantal maar ook over de locatie en welk type je koopt.

In dit artikel krijg je antwoord op vragen als “wat is een skimmer”, lees je hoe belangrijk het is voor de waterkwaliteit, wat het kost en waarom je er wel of geen moet nemen.

Wat is een skimmer voor een zwembad?

Een zwembad skimmer dient als afzuigpunt. Het bevindt zich ongeveer 2 cm onder de rand van het zwembad. Zo is het mogelijk om oppervlaktevuil uit het water te filteren. De skimmer geldt vooral voor vaste zwembaden (inbouw of opbouw) of voor zwemvijvers. Bij dit soort baden is de skimmer onder de rand ingebouwd.

Voor opzet zwembaden zijn losse skimmers verkrijgbaar. Deze hang je over de rand van het zwembad, waarbij de functie hetzelfde is.

De werking van dit hulpmiddel

Voordat je ontdekt welke skimmer voor het zwembad de beste keuze is, moet je eerst weten hoe dit werkt. Het is de bedoeling dat je de skimmer op een filterpomp aansluit. De pomp zuigt het water en het aanwezige vuil door de skimmer.

Bladeren, gras, insecten, zandkorrels en ander vuil komt in het opvangmandje van de skimmer terecht. Fijn vuil gaat door de mazen van het mandje heen en komt bij de filterpomp uit. Het is de pomp die het meest fijne vuil vasthoudt. Het resultaat: er stroomt schoon en gefilterd water terug het zwembad in.

Is een skimmer wel nodig?

Voor een klein opzetzwembad is een skimmer geen noodzaak. Meestal red je het om dagelijks het vuil met een fijnmazig netje handmatig uit het water te halen. Voor de wat grotere opzetzwembaden, en ook voor inbouw/opbouw zwembaden is een skimmer een onmisbaar onderdeel.

Feitelijk is een skimmer zeer eenvoudig, maar wel met een grote effectiviteit. De meeste zwembaden kunnen niet zonder dit hulpmiddel.

Het aantal skimmers per zwembad

Het is belangrijk dat een zwembad over voldoende skimmers beschikt. Hiermee houd je het water kraakhelder. Een rond zwembad met een maximale doorsnede van 4 meter heeft één skimmer nodig. Wanneer het ronde zwembad een doorsnede van meer dan 4 meter heeft, dan zijn twee skimmers aan te raden.

De meeste zwembaden hebben een rechthoekige vorm. In dit geval is het altijd verstandig om voor twee skimmers te kiezen. Die plaats je tegenover elkaar, het liefst aan de korte zijden. Zo liggen ze wat verder uit elkaar en kunnen het vuil optimaal uit het water halen.

Als vuistregel kun je ook aanhouden: 1 skimmer per 40 m3 water.

De beste skimmer voor opzet zwembaden

Voor een opzet zwembad van Intex, Bestway of een vergelijkbaar merk kun je het beste de inhang skimmer van Intex nemen. Deze heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding. Sluit de skimmer op de pomp aan zodat het water door de skimmer wordt gezogen. De skimmer is eenvoudig aan de rand van het zwembad te bevestigen.

In sommige gevallen drijft de skimmer iets omhoog, het is dan aan te raden om hem te verzwaren. Ook geven we het advies om grof vuil zoals takjes en grote bladeren met een schepnet uit het water te halen. Hiermee ontlast je het filtersysteem.

De skimmer van Intex wordt verkocht voor ongeveer € 27. Gezien de hoge kwaliteit en de uitstekende werk is dit een goede koop.

Bekijk Intex skimmer

Skimmerset voor inbouw zwembaden

Voor vaste zwembaden en dan met name het inbouw zwembad is deze skimmerset een aanrader. Hij is vervaardigd van wit kunststof en wordt geleverd inclusief een aansluitstok. Installeer de skimmer aan de bodemstofzuiger of de filterpomp.

Dit model is geschikt voor stalen zwembadwanden. De bevestiging zit aan de buitenkant van het zwembad. Prijs: ongeveer € 45.

Naar skimmerset

Waarom je profijt hebt van een skimmerbad

Een zwembad met skimmer wordt ook wel een skimmerbad genoemd. Het grootste voordeel van de skimmer is dat het water schoon en helder blijft. Drijvend vuil kan immers voor grote vervuiling zorgen. De skimmer ondersteunt de werking van de filterpomp en neemt je veel werk uit handen. Je hoeft niet meer met een schepnet door het zwembad heen.

Wil je vooral genieten van het zwembad, zonder je te ergeren aan drijvend vuil? Schaf dan zeker een skimmer aan. De voordelen wegen niet op tegen de kleine nadelen.

Nou vooruit dan, we zullen ook nog even de nadelen benoemen. Het eerste nadeel is dat je een kleine investering moet doen, die ergens tussen de € 25 en € 45 ligt. Daarnaast kan een skimmer heel soms verstopt raken, vooral wanneer al veel grofvuil in het water aanwezig is. Daarom raden we ook aan om het grootste vuil met een schepnet (of met de hand) eruit te halen.

Een nadeel van de hangende skimmer is dat hij geen stevige bevestiging heeft en soms een beetje kan gaan drijven. Door hem te verzwaren los je dit probleem direct op.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Welke skimmer voor zwembad de beste keuze is
Schuiven naar boven