Snelle laptop: waarop letten?

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een snelle laptop, wie wil dat nu niet? Ideaal wanneer je hier dagelijks mee werkt. Maar een snelle laptop is ook aan te raden bij het bewerken van foto’s en video’s, wanneer je veel filmpjes kijkt of om te gamen. Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten. Kijk bijvoorbeeld naar de processor, opslagruimte, grafische kaart en nog veel meer.

Snelle laptop processorkernen

Wil je een snelle laptop dan heb je een model met een goede processor nodig. Hierbij speelt het aantal processorkernen een grote rol. Hoe meer kernen de processor heeft, hoe meer taken deze tegelijkertijd kan uitvoeren.

De allereerste processors hadden gewoon één processorkern. Tegenwoordig zitten er meerdere processorkernen in. Bij 2 of processorkernen spreek je van een dual core processor. Heb je een snelle laptop met 4 processorkernen dan gaat het om een quad core. Hexa core betekent 6 kernen.

Het aantal kernen staat voor het aantal taken dat de processor tegelijkertijd kan uitvoeren. Wil je een snelle laptop kies dan voor een model met een quad core of hoger.

Kloksnelheid van de processor

Net zo belangrijk is de kloksnelheid. Een snelle laptop heeft een kloksnelheid die minimaal 2,0 GHz bedraagt. Hoe hoger het getal, hoe meer taken de processor per seconde kan uitvoeren.

Een processor met een kloksnelheid van 1 GHz is zeker geen snelle laptop. Dit soort laptops zijn prima voor eenvoudig gebruik. Wil je echter de allersnelste laptop dan ga je voor een kloksnelheid van 2 GHz maar beter nog: van 4 GHz (of hoger). Dit soort laptops zijn vaak wat duurder maar je hebt ook al modellen vanaf € 250.

Snelle laptop en cachegeheugen

Dan is er ook nog het cachegeheugen. Dit is het geheugen van de processor zelf. Verwar dit geheugen niet met het werkgeheugen. Het cachegeheugen gebruikt de laptop om gegevens snel op te halen.

Intel of AMD?

Kijk je naar snelle laptops dan kom je de processors Intel of AMD tegen. Intel wordt gezien als de beste processor wereldwijd. Dit soort processors zijn razendsnel. Een AMD processor is goedkoper, daarom zijn laptops met dit soort processors ook goedkoper. Wel is een AMD een dergelijke processor maar niet de allersnelste.

Heb je echt behoefte aan een snelle laptop, kies dan voor een model met Intel processor. Intel brengt natuurlijk steeds nieuwere processors op de markt. Daarom moet je kiezen voor een Intel Core i5 of hoger.

Naar laptops met Intel Core i5 en hoger

Het werkgeheugen

De processor werkt altijd samen met het werkgeheugen. Dit is een tijdelijk geheugen waarbij de processor informatie opslaat en weer ophaalt. Hoe groter het werkgeheugen hoe makkelijker de processor kan werken. Het werkgeheugen raakt vroeg of laat vol. De processor moet dan kiezen wat hij toelaat. Die keuzes kosten tijd en leidt tot een tragere laptop.

Bij het afsluiten van de laptop wordt het werkgeheugen verwijderd. Daarom heet het ook wel het tijdelijk geheugen. Bij een snelle laptop is het belangrijk dat je voor een model met een groot werkgeheugen gaat. Kies hierbij voor minimaal 12 GB ram, het liefst nog hoger.

Bekijk werkgeheugen vanaf 12 GB ram

Een SSD schijf

Een snelle laptop is altijd voorzien van een SSD schijf. Dit is een soort harde schijf maar veel sneller dan het traditionele HDD. Voordeel van SSD is dat je laptop binnen een minuut opstart. Vaak is je laptop al binnen 10-20 seconden gereed.

Ook het overzetten van bestanden of het opstarten van een programma gaat dankzij SSD veel sneller. Ter vergelijking: een SSD schijf is tot wel 25 keer sneller dan een HDD schijf.

Dan heb je ook nog de SSD capaciteit. Hoe meer capaciteit, hoe meer bestanden en programma’s je kunt opslaan. Omdat je met een snelle laptop vaak veel programma’s of bestanden opslaat heb je zeker behoefte aan een SSD capaciteit van minimaal 512 GB.

Houd er wel rekening mee dat dit soort laptops zeker niet goedkoop is. Prijzen beginnen te lopen vanaf € 1500. Dan heb je wel de perfecte gaming laptop of de meest snelle laptop die er is.

Naar laptops met SSD vanaf 512 GB

Snelle laptop uitkiezen: nog enkele tips

Je hebt gezien dat een snelle laptop vooral afhankelijk is van de processor, de kloksnelheid, het cachegeheugen, werkgeheugen en de SSD schijf. Zijn er nog andere zaken die je moet weten?

Niet echt, alleen de videokaart kan nog een rol spelen. Wanneer je voor een zware videokaart gaat dan zijn de grafische prestaties een stuk beter. Bij een gaming laptop is dit zeker van belang. Ook wanneer je veel foto’s of video’s bewerkt of grafisch designer bent dan is een goede videokaart onmisbaar.

Hierbij heb je de keuze uit een Intel of AMD videokaart. Maar je hebt ook andere videokaarten zoals NVidea of Mali. Welke videokaart is het beste? AMD Radeon en Nvidia GeForce komen goed uit de test wanneer het op gamen aankomt. Dit zijn dan ook zeker aanraders, hoewel de videokaart van Intel het ook niet slecht doet.

Wat kost een snelle laptop?

Je bent nu van alles op de hoogte, maar wat kost een snelle laptop? Wanneer je voor de allerbeste prestaties gaat dan moet je rekenen op een aanschafprijs vanaf € 1000. De absolute top laptops kosten makkelijk € 3000.

Toch wil dit niet zeggen dat je zoveel voor een snelle laptop moet betalen. Voor een bedrag tussen € 250 en € 500 heb je ook al een hele goede laptop. Zolang je hier geen zeer zware games op draait zijn deze laptops perfect.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Snelle laptop: waarop letten?
Schuiven naar boven