Beste spons voor ramen

Bijgewerkt: 19 maart 2022

De ramen buitenshuis maak je ongeveer elke acht weken schoon. Doe dit niet met een schuursponsje want hierdoor ontstaan er krassen in het glas. De beste spons voor ramen voorkomt krassen en verwijdert al het vuil. Zelfs wanneer het om hardnekkig vuil of aanslag gaat.

Geen microvezel spons

Voor het wassen van een auto is een microvezel spons zeer geschikt. Maar de beste spons voor ramen is juist niet van microvezel (microfiber). Dit komt omdat je met deze spons zand en stof makkelijk verwijdert, maar vingervlekken of vogelpoep is lastiger te verwijderen.

Een goede raamspons neemt vuil, stof en vet op. Je kunt er druk mee zetten zodat je ook die vervelende vlekken wegkrijgt.

Beste spons om ramen mee te wassen

Weet je niet welke spons je nodig hebt om de ramen te wassen? Hieronder vind je een overzicht van de beste sponzen. Nog een tip vooraf: gebruik nooit een schuursponsjes of staalspons om de ramen te lappen. Hiermee veroorzaak je krassen, en dat wil je niet.

Schoonmaakspons

Er zijn verschillende soorten sponzen verkrijgbaar. Niet elk model is ook geschikt voor het grondig wassen van de ramen. De beste spons voor ramen is de normale schoonmaakspons oftewel huishoudspons. Niet te verwarren met het schuursponsje!

De schoonmaakspons is van viscose, dit heeft een aantal positieve eigenschappen. Zoals een sterke absorptie waardoor je makkelijker schoonmaakt. Bovendien is viscose sterk en heeft het een lange levensduur.

De viscose sponzen van het merk Sorbo zijn populair, maar er zijn ook goedkopere merken verkrijgbaar. Je koopt er al een vanaf € 5, hoewel de betere merken wat duurder zijn (tussen de € 7 en € 12).

Bekijk viscose sponzen

Zeemspons

Absolute de beste spons onder ramen streeploos schoon te maken: de zeemspons. Hij is geschikt voor het reinigen van diverse oppervlakken waaronder ramen, auto’s en tegeltjes. Voordeel van de zeemspons is dat je hiermee streeploos en krasvrij schoonmaakt. Ideaal wanneer er veel zand op de ramen zit. Deze spons is ook zeer geschikt voor het weghalen van condens van ramen. Bijvoorbeeld in de auto of in onverwarmde ruimtes binnenshuis.

De zeemspons is vooral geschikt voor het snel weghalen van hinderlijke vlekken of condensvorming. Niet iedereen vindt het prettig om hier complete ramen mee te wassen. Maar je zou deze spons wel in huis moeten hebben.

Naar zeemspons

Overige sponzen

Dit zijn eigenlijk de twee meest gebruikte en ook beste sponzen voor de ramen. Gebruik zeker geen afwasborstel, schuurspons of staalspons om vlekken of vuil van ramen te halen. Dit veroorzaakt namelijk krassen.

Wees ook voorzichtig met de wonderspons. Dit is een wit sponsje die je zonder schoonmaakmiddel gebruikt. Ideaal voor het verwijderen van vlekken, maar alleen op oppervlakken die hier ook tegen kunnen. De kans dat er na gebruik van de wonderspons blijvende krassen of strepen achterblijven, is vrij groot. Niet doen dus, gebruik gewoon een viscose spons of een zeemspons.

De microvezelspons of washandschoen wordt veel gebruikt voor het wassen van auto’s. Hij zou ook op ramen werken, maar dan loop je ook tegen een ander probleem aan. Je kunt er namelijk minder druk mee uitoefenen. Vogelpoep of ving of lekker zijn met de microvezelspons hierdoor lastig te verwijderen.

Het juiste sopje voor ramen wassen

Veel mensen maken een sopje met allesreiniger. Hier kun je prima de ramen mee wassen maar heeft ook een groot nadeel. Allesreiniger legt namelijk een filmlaagje over het glas heen. Dit ga je uiteindelijk zien, en laat zich dan weer moeilijk verwijderen.

Het beste sopje voor ramen wassen bestaat uit een mengsel van warm of heet water en een scheutje afwasmiddel. Je verwijdert niet alleen stof en zand maar ook vetvlekken. Want dat is wat afwasmiddel doet: ontvetten. Bovendien legt afwasmiddel geen filmlaagje over de ramen.

Zo was je ramen streeploos

Het is vaak lastig om ramenstreep schoon te krijgen. Het is vooral belangrijk dat je van boven naar beneden toe werkt maar ook dat je de ramen nadroogt met een zeem, maar ook een (oude) schone en droge theedoek volstaat.

Zorg dat je na het ramen wassen elk zichtbaar vochtstreepje met de droge doek verwijdert. Besteed vooral aandacht aan de randen aan kunnen van de ruiten.

Nog een extra tip: was geen ramen terwijl de zon erop staat. Door het zonlicht drogen de ramen te snel waardoor er strepen achterblijven. Wil je een extra glanzend resultaat? Voeg dan wat glansspoelmiddel voor de vaatwasser aan het water toe.

Wat voor sop gebruiken glazenwassers?

Bij de glazenwasser kom je veel professionele materialen tegen. Glazenwassers maken bij voorkeur gebruik van osmosewater. Dit water bevat geen mineralen, zware metalen, pesticiden, bacteriën of vuildeeltjes. Eigenlijk is dit water in een hele pure vorm. Osmosewater vermindert de kans op vuil en strepen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste spons voor ramen
Schuiven naar boven