Beste spons om auto te wassen

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Het is aan te raden om eenmaal per week de auto te wassen. In de winter kan dit uiteraard minder frequent. Let op dat je de juiste materialen gebruikt, anders ontstaan er krasjes op de autolak. De beste spons om de auto te wassen is krachtig en verwijdert al het vuil en vet.

Nooit op een droge auto gebruiken

Een waarschuwing vooraf: gebruik een autospons nooit op een droge auto. Je hebt dan kans dat het vuil krasjes op de autolak veroorzaakt. Een spons mag je daarom alleen voor nat wassen gebruiken.

Beste spons auto wassen

Gebruik geen afwasborstel, schuursponsjes of staalsponsje om de auto te wassen. Ga ook niet met willekeurige sponsjes aan de slag. Eigenlijk is de beste spons om de auto te wassen een speciale washandschoen. Deze handschoen is van microfiber waardoor vuil zich hier niet in ophoopt. Hierdoor kan het dus ook geen krassen veroorzaken.

Bekijk microfiber washandschoenen

Wanneer je deze handschoenen bekijkt zal het opvallen dat ze hetzelfde uiterlijk hebben als de roterende wasborstels in de autowasstraat.

Spons om de auto te wassen

Sommige mensen vinden het toch prettiger om de auto met een spons te wassen. Ook nu weer is het goed opletten met wat je koopt. Je kunt het beste voor een microvezel spons kiezen. Deze is een stuk veiliger voor het behoud van de autolak. Je koopt al een microvezel spons vanaf € 9. De betere merken kosten rond de € 15.

Naar microvezel sponzen

Huishoudspons

Ook een huishoudspons is een geschikt middel. Maar het is niet de beste spons om de auto te wassen. Wanneer de auto veel zand of vuil bevat, moet je een beetje voorzichtig zijn met ‘normale’ sponzen. Er kan namelijk zand aan blijven kleven dat je vervolgens over de autolak krast.

Gebruik een huishoudspons alleen wanneer er geen zandkorrels op de lak zitten. Daarom is het aan te raden om de auto vooraf goed af te spoelen. Hiermee verwijder je de grootste zandkorrels en het overige vuil. Vervolgens was je de auto met een goede autoshampoo en huishoudspons.

Bekijk huishoudsponzen

Het grootste voordeel van een huishoudspons is dat je hem niet alleen voor de auto maar ook voor het wassen van ramen gebruikt. Bovendien zijn dit soort sponzen relatief goedkoop. Verkrijgbaar vanaf ongeveer € 4 per stuk. Voor de topmerken betaal je wel wat meer, soms een tientje of hoger.

Hier kun je het beste je auto mee wassen

Voor sommigen is het lastig om de auto goed schoon te krijgen. Waar kun je het beste je auto mee wassen? Dit doe je met de volgende materialen:

  • Microvezel washandschoenen of spons (eventueel huishoudspons)
  • Autoshampoo
  • Velgenreiniger
  • Twee emmers water
  • Eventueel een tuinslang
  • Droge doeken

Zo was je de auto

Bij een ernstig vervuilde auto is het aan te raden om hem eerst voor te spoelen. Hiermee verminder je de kans op krasjes. Meng in een emmer water wat autoshampoo. Dompel de spons of de handschoen hierin en maak de auto schoon. Werk van boven naar beneden toe. De vieze spons spoel je eerst om in de andere emmer met water, dan pas weer in de emmer met autoshampoo dompelen.

Spoel de autoshampoo en het vuil van de auto af. Dit kan door er emmers water overheen te gooien, maar je kunt ook de tuinslang gebruiken.

Omdat de velgen vaak erg vies zijn gebruik je hiervoor een speciale velgenreiniger. Erg vervuilde velgen moet je soms 2-3 keer achter elkaar schoonmaken.

Gebruik droge doeken om in ieder geval de ramen droog te wrijven. Doe je dit niet dan ontstaan er strepen. De autolak droogt vanzelf. Ben je bang voor het achterblijven van kalkvlekken, droog dan de lak met een paar droge doeken. Of ga een stuk rijden, hiervan wordt de auto ook droog.

Dit gebeurt er als je de auto wast met Dreft

Niet iedereen heeft autoshampoo in huis. Wat gebeurt er als je de auto wast met Dreft? Je mag dit afwasmiddel gebruiken om de auto schoon te maken. Maar houd er rekening mee dat afwasmiddel citroenzuur bevat. Wanneer je dit vaak gebruikt dan verdwijnen belangrijke oliën uit de autolak. Hierdoor wordt de lak kwetsbaarder.

Daarom is het dus aan te raden om een fles autoshampoo te kopen. Dit hoeft geen heel duur merk te zijn, de goedkopere merken zijn vaak ook al goed. Het gaat uiteindelijk om het gebruik van de beste spons om de auto te wassen en de techniek die je toepast. Zo wordt de auto weer blinkend schoon.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste spons om auto te wassen
Schuiven naar boven