Bijgewerkt: 15 maart 2023
Als man zijnde is dit het laatste wat je wilt. Toch is het gebeurd, je vrouw of vriendin is zwanger van een andere man. Je wil weten wat er nu gaat gebeuren. Hoe zit het met de relatie, met het ongeboren kind, met de financiën en met de juridische kant van deze zaak? En hoe ga je om met het feit dat ze vreemdgaat of is gegaan? Je hebt hier meerdere keuzes in.
Zo vaak komt deze situatie voor
Er is veel onderzoek gedaan naar het vreemdgaan van vrouwen. Uit een van deze onderzoeken blijkt dat ruim één op de tien vaders een kind opvoedt dat niet van hem zelf is. Het gaat hier om een situatie waarbij de vader niet weet dat hij niet de biologische vader is.
Of deze cijfers kloppen is lastig te verifiëren. Andere onderzoeken geven namelijk weer lagere cijfers aan. Een feit is wel dat het regelmatig gebeurt dat een vrouw zwanger wordt van een andere man. De vraag is hoe je hiermee omgaat en wat je te doen staat.
Waarom durft mijn vrouw het niet te vertellen?
Je bent het te weten gekomen via je eigen vrouw of vriendin. Maar ook kan het zijn dat je het via iemand anders hebt gehoord. Of het zelf hebt geraden. Vrouwen die vreemdgaan schamen zich hiervoor. Een vrouw wordt dan al snel met de nek aangekeken. Wanneer ze ook nog eens zwanger is van iemand anders, dan zal ze hier zeker moeite mee hebben.
Vrouwen denken toch meer met hun emoties. Het is dan ook logisch dat ze er moeite mee heeft om het te vertellen. Toch is het belangrijk dat jij als partner het nieuws als eerste te horen krijgt.
Kan ik een abortus eisen?
Wanneer je vrouw of vriendin zwanger is van een andere man, dan kan je eerste gedachte misschien wel een abortus zijn. Wettelijk gezien mag je een vrouw niet dwingen tot abortus. De arts zal dan ook altijd aan de vrouw zelf vragen of zij hiertoe gedwongen wordt. Je mag dus niet kiezen of beslissen over het lichaam van je vrouw of vriendin, en ook niet over die van haar ongeboren kind.
De relatie verbreken of een echtscheiding aanvragen
Sommige mannen kiezen ervoor om de relatie te verbreken of vragen een echtscheiding aan. De vrouw of vriendin zal dan in haar eentje verder moeten. Jij bent als ex-partner niet verantwoordelijk voor haar ongeboren kind. Je bent immers niet de biologische vader.
Naar boek “scheiden voor dummies”
Soms kan je wel als wettelijke vader aangemerkt worden. In dit geval ben je wel verantwoordelijk. Hoe dat zit, lees je hieronder.
Kind wordt binnen het huwelijk geboren
Alle kinderen die binnen een huwelijk worden geboren, krijgen automatisch een wettelijke vader en moeder. Wanneer jij getrouwd bent, ben je ook automatisch wettelijk de vader van het kind. Zelfs wanneer je niet de biologische verwekker bent.
Je wordt ook als wettelijke vader gezien wanneer het kind binnen 9 maanden na de echtscheiding geboren wordt. De wet gaat er immers van uit dat het kind binnen het huwelijk is verwekt. Wanneer je niet getrouwd bent of verder niks vast hebt laten leggen, dan ben je niet automatisch de wettelijke vader van het kind. Hier is dan erkenning voor nodig.
Je hebt twee opties
Wanneer je wettelijk of juridisch de vader bent, dan heb je twee opties. Je laat de situatie zoals het is en bent hiermee financieel verantwoordelijk voor het kind. Ook kun je ervoor kiezen om het vaderschap ontkennen.
Wettelijk en juridisch de vader blijven
Wanneer je ervoor kiest om wettelijk en juridisch de vader van het kind te worden/ blijven, hoef je wanneer je getrouwd bent niks te doen. Je wordt automatisch de vader. Wanneer je samenwoont en niks geregeld hebt voor de wet, dan zal je het kind moeten erkennen. Dit kan bij de gemeente waar je woont. Je vrouw of vriendin moet hiervoor toestemming geven.
Er kleven zowel voor- als nadelen aan deze situatie. Het voordeel is dat jullie samen besluiten het kind op te voeden en groot te brengen. Hiermee heb je net zoveel recht om beslissingen te maken over het kind als je vrouw of vriendin. Het nadeel is dat je ook een financiële verantwoording moet afleggen. Mochten jullie toch uit elkaar gaan komen dan ben je verplicht om kinderalimentatie te betalen.
Het vaderschap ontkennen
Je kan het vaderschap ook ontkennen. Dit is vooral van belang wanneer je juridisch als vader wordt gezien, maar niet de biologische vader van het kind bent. De gemeente kan deze ontkenning vastleggen in de akte ontkenning vaderschap. Hier moet je een verzoekschrift voor indienen. Dit doe je binnen een jaar nadat je weet dat je niet de verwekker van het kind bent. Het is dus belangrijk om hier niet te lang mee te wachten.
Let op want voor dit verzoek heb je een advocaat nodig. Soms is ook aanvullend DNA-onderzoek nodig. De rechtbank beoordeelt het verzoek en doet hier uitspraak over. Vervolgens wordt het vaderschap bij de gemeente uitgeschreven. Het voordeel hiervan is dat je wettelijk en juridisch geen verantwoording voor het kind hebt. Het nadeel is dat ook het omgangsrecht hiermee naar de achtergrond wordt geschoven.
Tip: je kunt zelf een vaderschapstest uitvoeren. Dat doe je thuis, zodat je eerst zeker weet of t jouw kind of toch van iemand anders is.
Bij elkaar blijven
Dat je vrouw of vriendin zwanger is van een andere man, dat is een hele moeilijke situatie. Sommige mannen kiezen ervoor om toch bij hun vrouw of vriendin te blijven. Dit is een moedig maar zwaar besluit. Het kind dat geboren wordt, zal liefdevol moeten worden opgevangen.
Besef dat dit kind er niks aan kan doen dat het geboren is. Richt je frustratie dan ook nooit op de baby of het kind. Blijf met je partner in gesprek en zoek eventueel hulp van buitenaf. Samen gaan jullie ervoor en samen staan jullie sterk. Oude angsten en woedes kunnen altijd de kop op steken. Probeer hier zo goed mogelijk mee om te gaan.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.