Spulletjes voor kerststukjes nodig? Dit zijn de beste spullen

Bijgewerkt: 22 november 2022

Vanaf oktober vullen de winkels zich met kerstspullen. Je hebt je vast laten inspireren door een van die mooie kerststukjes. Helaas zijn dit soort stukjes vrij prijzig, maar het is heel makkelijk om er zelf een te maken.

Om dit te realiseren heb je verschillende spulletjes voor kerststukjes nodig. Meestal werk je met een bakje of platte schaal en Oasis. Daarnaast heb je dennengroen nodig, aangevuld met verschillende accessoires. Hieronder vind je de complete shoplijst voor spulletjes voor je kerststukje.

Schaal, bakje of vaas

Het begint allemaal met het bedenken waarin je het kerststukje gaat opmaken. Een platte schaal of een bak is de meest logische keuze. Hierbij kun je namelijk zowel in de breedte als de hoogte werken. Maar misschien is een vaas leuker, vooral wanneer je met lange takken werkt.

Bedenk dus van tevoren hoe je het kerststukje vorm gaat geven. En of je takken en andere materialen in Oasis gaat steken, of in water zet.

Tip: Kies voor kerstvriendelijke schalen, bakjes en vazen. Bij voorkeur in de kleuren rood/groen of goud, of iets met glitters. Dit is helemaal in kerstsfeer. Kijk eens bij de decoratieve gouden schalen, die vormen de basis voor je kerststukje.

Gouden decoratieve schalen

Oasis kopen en gebruiken

Oasis is de merknaam van steekschuim. Tegenwoordig is het ook in goedkopere en merkloze varianten verkrijgbaar. Wees een beetje voorzichtig met het allergoedkoopste steekschuim, want dit brokkelt snel af.

Wat is oasis precies en waarom heb je dit nodig? Steekschuim wordt ook wel oasis of oase genoemd, het biedt een goede stabiliteit aan kerststukjes en bloemstukken. De watervoorziening is optimaal, waardoor kerstgroen lang mooi blijft.

Let op dat je steekschuim voorzichtig gebruikt. Wanneer je er continu iets insteekt en weer uittrekt dan ontstaan er grote gaten of brokkelt het materiaal af.

Oasis is zeer geschikt om materialen in je kerststukje vast te zetten. Wanneer je gebruik maakt van kunstgroen, is steekschuim nog steeds een goede basis. Bij droge of dode materialen hoef je het steekschuim uiteraard niet nat te maken. Toch helpt een lichte vochtigheid om het insteken van takken makkelijker te maken.

De juiste takken in een kerststuk

Een kerststukje zonder groen is geen kerststukje. Als ondergrond wordt vaak gebruik gemaakt van coniferengroen. Maar je kunt ook de takken van een spar (dennenboom) gebruiken. Andere geschikte takken (met of zonder blaadjes) voor in je kerststukje zijn:

 • Skimmia
 • Hazelaar (kronkeltakken)
 • Berengras
 • Asparagus
 • Bamboe
 • Hedera (klimop)

Wil je dat het kerststukje ook na enkele weken nog mooi is? Gebruik dan kunstgroen. Een praktische tip is het groen van een oude kunstkerstboom gebruiken. Kijk eens bij de kringloopwinkel, hier kun je soms voor een tientje een hele kunstkerstboom kopen. Van dat groen maak je ontzettend veel kerststukjes.

Daarnaast is het mogelijk om losse kleine kunst kerstakken te kopen, maar daar is wel wat moeilijker aan te komen. Hieronder vind je het aanbod kunsttakken.

Bekijk kunsttakken

Kijk ook zeker eens op marktplaats, social media en in de kringloopwinkel. Misschien kom je hier ook nog wat leuks en goedkoops tegen.

De keuze voor een kaars: echt of nep

Een traditioneel kerststukje is voorzien van een kaars. Dit kan om een smalle kaars in een kandelaar gaan, maar ook een stompkaars. Daarnaast kun je gebruik maken van een of meerdere een lichtjes. Welke kaars je kiest voornamelijk afhankelijk van de afmeting van het kerststukje. Werk je veel in de hoogte dan is het aan te raden om voor een hoge smalle kaars te gaan. Een stompkaars past perfect bij een halfhoog kerststukje. En maak je een laag stukje, dan zijn theelichtjes de beste keuze.

Daarnaast moet je nadenken over een echte of een nepkaars. Tegenwoordig zien de nepkersen er zeer realistisch uit, ze zijn niet van echt te onderscheiden. Een nepkaars is natuurlijk veel veiliger in gebruik.

Bekijk namaak kaarsen (elektrisch/batterij)

Wist je trouwens dat veel van deze namaak kaarsen middels een afstandsbediening aan en uit te schakelen zijn? Ze werken ook nog eens met ledverlichting en zijn hierdoor zeer energiezuinig.

Accessoires voor in het kerststukje

Andere spulletjes die je voor kerststukjes nodig hebt bestaat uit accessoires. De basis van het kerststukje bestaat uit de schaal, bak of vaas en het kerstgroen. Vervolgens ga je het stukje opvullen met meerdere accessoires. Houd hierbij altijd rekening met ruimte voor de kaars, indien dit van toepassing is.

Waar kun je aan denken bij het aanschaffen van accessoires voor je kerststukje? Dit zijn de meest gekozen accessoires:

 • Paddenstoeltjes
 • Draadverlichting
 • Dennenappels
 • Mos
 • Decoratieprikkers
 • Mini kerstballen

Deze kerststukjesspullen koop je online, bij een tuincentrum en soms ook bij een huishoudzaak. Kijk zeker bij de grotere winkels op de kerstafdeling.

Wist je trouwens dat na kerst veel kerstspullen en accessoires met flinke korting wordt weggedaan? Dit komt omdat winkels niet al te veel op willen slaan. Het is daarom altijd interessant om na kerst de aanbiedingen te bekijken. Zo sla je alvast spulletjes voor je eerstvolgende kerststukje in. Waarbij je nauwelijks iets betaalt.

Wees er wel snel bij, want de meeste winkels willen in januari van hun kerstafdeling af. Meestal ontvang je tussen 25 en 31 december korting, dat tussen 1 januari en 14 januari nog eens verhoogd kan worden. Maar na 14 januari ben je vaak te laat om goedkoop kerstspullen in te slaan.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Spulletjes voor kerststukjes nodig? Dit zijn de beste spullen
Schuiven naar boven