Beste statief (camera)

Bijgewerkt: 31 januari 2022

Fotograferen met je (digitale) camera, hoe scherp zien de foto’s uit? Je krijgt ze pas echt scherp wanneer je de camera volledig stilhoudt. Daarom is een statief wel zo praktisch. Hiermee elimineer je trillingen en bewegingen. In deze blog de beste statief voor de camera. Inclusief tips, de voor- en nadelen en het gebruik hiervan.

Camerastatief voor spiegelreflexcamera en systeemcamera

Professioneel fotograferen doe je met een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Je hebt ook de bridgecamera, deze zit hier tussenin.  Dit soort camera’s heeft altijd een bepaalde afmeting en is groter en zwaarder dan een smartphone. Dit betekent dat het statief hierop is aangepast. Hij zorgt ervoor dat de fotocamera stabiel staat, ook op een oneffen ondergrond.

Bekijk het overzicht beste statief voor de spiegelreflexcamera, systeemcamera en bridgecamera. De statieven zijn geschikt voor verschillende werkhoogtes. Het is belangrijk om naar de maximale hoogte te kijken want die varieert van 100 cm tot 210 cm.

Bekijk statieven

Je zal zien dat statieven niet zo heel duur zijn. De goedkope modellen beginnen vanaf ongeveer € 13, maar die zijn niet echt een aanrader. Ga je voor kwaliteit dan ben je minimaal € 30 kwijt. Maar dan nog is dit vrij goedkoop. Zoek je topkwaliteit, dan kom je bij de Gitzo statief uit.

Gitzo statieven

Voor professioneel of dagelijks gebruik is er de Gitzo statief voor de camera. Niet de allergoedkoopste want hij begint vanaf ongeveer € 290. De statieven met de nieuwste technologie van topkwaliteit kosten al snel meer dan € 600. Dan heb je nog de statief voor op reis, ook erg praktisch. Maar ook deze begint vanaf € 600.

Waarom zou je voor een Gitzo kiezen? Omdat dit de beste statief voor de camera is. De kwaliteit steekt ver boven de goedkopere modellen uit. Deze modellen hebben een hoge stijfheid waardoor ze perfect blijven staan. De poten zijn onafhankelijk in te stellen. Fotografeer laag bij de grond of op ooghoogte, alles is mogelijk. Door de middenkolom om te keren kun je de camera ook nog eens perfect positioneren.

Naar Gitzo camera statieven

De tripod

Het zal je opvallen dat het beste statief een tripod betreft. Dit noem je ook wel een driepootstatief. De tripod is zeer geschikt voor het maken van zelfportretten of landschapsfoto’s. Ook ideaal voor dierenfotografie en macrofotografie. Voor sportfotografie moet je uitmaken of een statief wel zo praktisch is. Soms is het beter om de camera mee te bewegen, zodat het voorwerp er scherp op staat.

Over de monopod

Het beste statief betreft een tripod, maar je hebt ook de monopod. Die wordt zo genoemd omdat hij een enkele poot heeft. Aan de onderkant is wel een standaard aanwezig, maar deze is alleen geschikt voor een vlakke ondergrond.

De monopod gebruik je voornamelijk tijdens reizen, thuis, om te vloggen of voor eenvoudige fotografie. Hij wordt ook vaak als statief voor smartphones gebruikt, en hier is hij prima voor. Ben je professioneel fotograaf en wil je een monopod aanschaffen? Ga dan zeker voor een van de betere merken waaronder Gitzo of Mafrotto. Deze éénbeen statieven zijn namelijk veel steviger en stabieler. Koop nooit een goedkope monopod, die is meer geschikt voor thuisgebruik.

Voordelen van een statief voor de camera

Het absolute voordeel van een camerastatief is dat is dat je veel scherpere foto’s maakt. Onbewust beweeg je toch, en dat breng je op de beelden over. Daarnaast zorgt een statief ervoor dat je geen kramp of pijn in je hand, arm, schouder of rug krijgt.

Werk je met lange sluitertijden, bijvoorbeeld in een donkere omgeving? Ook dan brengt een statief voordelen met zich mee. Bij een lange sluitertijd moet je de camera namelijk ontzettend stilhouden. Dit lukt niet wanneer je hem in de hand hebt, maar wel wanneer hij op een statief staat.

Nadelen van een camerastatief

Natuurlijk brengt een statief niet alleen voordelen maar ook nadelen met zich mee. Als eerste de aanschafprijs. Voor € 30 heb je een goed model te pakken, maar ben je professioneel fotograaf dan ben je duurder uit. Reken dan op een aanschafprijs vanaf € 300.

Verder is een professioneel statief groot, je moet hem wel met je meenemen. Als alternatief heb je het reisstatief, die is compacter en licht van gewicht. Maar niet iedereen vindt het prettig om met een reisstatief te werken, hij is toch wat onstabieler.

Als laatste nadeel de prijs-kwaliteitverhouding. Ga je voor een goedkoop model (minder dan € 30) dan gaat deze niet lang mee. Maar ook de modellen die tussen de € 30 en € 60 kosten willen wel eens voortijdig kapotgaan. Je moet dus even kijken wat je budget is en hoe belangrijk kwaliteit is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste statief (camera)
Schuiven naar boven