Doxing: strafbaar of gedoogd

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Doxing is een term die je vooral op het internet tegenkomt. Het gaat hier om het verspreiden van privacygevoelige gegevens. Voor bedrijven is doxing strafbaar, maar voor particulieren nog niet (2020). De overheid wil hier een stokje voor steken. Wordt doxing strafbaar voor iedereen en wat houdt het precies in?

Betekenis van doxing

Het woord doxing is voortgekomen uit het Engelse woord ‘dropping dox’. Dit is iets dat uit de hackerswereld komt. Het gaat dan om documenten die een anoniem persoon kunnen identificeren, maar dan wel online.

Doxing is niks anders dan het verzamelen van persoonsgegevens en deze online publiceren. Vaak doet de doxer dit om te pesten of om wraak op iemand te nemen.

Tip: ervaar je slecht internet bij je thuis? Denk dan eens aan een wifiversterker, je hebt niet langer last van storingen. Verkrijgbaar vanaf € 22.

Bekijk wifiversterkers  

Doxing strafbaar? In veel gevallen vallen niet

In veel landen is doxing niet strafbaar. Ook niet in Nederland en België (2022). Hier kan veranderen in komen. Het begon nadat een man de privégegevens van Sigrid Kaag online publiceerde. De adresgegevens van de D66 leider werden online geplaatst, en dat is natuurlijk geen pretje.

Het is eigenlijk vreemd dat doxing bijna nergens strafbaar is. Want smaad en laster, dat mag niet. En iemands foto zonder toestemming gebruiken is ook strafbaar. Maar het telefoonnummer, adresgegevens of een foto van iemands paspoort mag je dus gewoon online verspreiden.

Wel strafbaar voor bedrijven

Bedrijven die persoonsgegevens verzamelen hebben zich aan de wetgeving te houden. Ze mogen alleen gegevens verzamelen die nodig zijn voor het uitvoeren van een dienst of het aanbieden van producten. Bijvoorbeeld de klant die online iets bestelt, dan heeft het bedrijf adresgegevens nodig om het product op te sturen. Maar het bedrijf mag de klant niet verplichten om de geboortedatum op te geven.

Bedrijven moeten zeer zorgvuldig met deze gegevens omgaan. Ze mogen het niet langer dan noodzakelijk bewaren. Bovendien heeft de consument altijd recht op het verwijderen van diens persoonsgegevens. Het bedrijf mag deze gegevens uiteraard nooit en te nimmer verspreiden. Dit zou onder doxing vallen, en voor bedrijven is dit hartstikke strafbaar. Simpelweg omdat ze zich niet aan de privacywet houden.

Je bent gedoxt: wat nu?

Doxing is makkelijk waardoor iedereen in potentie slachtoffer kan worden. Als je bent gedoxt dan heeft iemand je persoonsgegevens online gezet. Bijvoorbeeld je woonadres, telefoonnummer, e-mailadres of misschien wel een foto van je paspoort of rijbewijs. Allemaal dingen die naar jou persoonlijk te herleiden zijn.

Ben je gedoxt dan is het belangrijk om aangifte bij de politie te doen. Verder neem je contact op met de website waarop je gegevens staan. Vraag om verwijdering van het bericht. In principe moet een website hieraan meewerkt, het heeft zich namelijk te houden aan de privacywet. Bovendien heb jij geen toestemming gegeven om deze gegevens online te zetten.

Ben je gedoxt via social media neem dan met het platform contact op. Het probleem met social media is dat het lang duurt voordat ze je verzoek een behandeling nemen. Soms hoor je helemaal niks en moet je het verzoek via de rechtbank uit laten spreken. Dit is een erg dure zaak waar maar weinigen aan beginnen.

Wetsvoorstel doxing:

In september 2021 verscheen er een kamerbrief met een wetsvoorstel doxing. De vraag was of doxing toch strafbaar gesteld kan worden. Op de website rechtspraak.nl vind je het Wetsvoorstel strafbaarstelling gebruik persoonsgegevens. Hierin is te lezen dat slachtoffers door doxing kunnen vrezen voor hun leven. Maar ook dat ze zich vaak gedwongen voelen om hun manier van handelen aan te passen.

Opmerkelijk aan dit wetsvoorstel is dat iemands gegevens opzoeken al strafbaar zou moeten zijn. Dus wanneer je in Google het adres van iemand op probeert te zoeken, ben je strafbaar. Zonder dat je ook maar iets met deze gegevens doet.

Je mag dus niet kijken of die oude klasgenoot nog op hetzelfde adres woont. Want dan doe je aan doxing. Tenminste, zo is hoe het in het wetsvoorstel staat. Het zou oneerlijk zijn om dit strafbaar te maken want iedereen heeft wel eens iets over een ander opgezocht. Zonder dat hier kwade gedachtes achter zitten. Maar iemands persoonsgegevens (online) verspreiden, dat moet gewoon strafbaar zijn.

Doxing strafbaar België

Hoe zit het met de regels in België, is doxing hier strafbaar? Ja, wanneer doxing gepaard gaat met een oproep tot geweld of haat dan is dit zeker strafbaar. Maar wanneer dit niet duidelijk is, dan wordt doxing in België gedoogd. Ook België buigt zich over het verspreiden van persoonlijke informatie, en om dit toch strafbaar te maken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Doxing: strafbaar of gedoogd
Schuiven naar boven