De beste sterrenkijker (telescoop)

Bijgewerkt: 27 november 2022

Een sterrenkijker noem je ook wel een telescoop. Het ideale ding om (bij heldere hemel) naar andere planeten te kijken. Sterrenkijkers zijn er in veel verschillende modellen en prijzen. De aankoopprijs is afhankelijk van de techniek waarover de telescoop beschikt. Maak kennis met de beste sterrenkijker tegen een goede prijs.

Verschillende soorten sterrenkijkers

Koop niet de eerste de beste telescoop. Het is namelijk belangrijk dat je voor de beste sterrenkijker gaat, eentje die bij jouw situatie en budget past. Je hebt drie verschillende soorten sterrenkijkers.

De spiegeltelescoop oftewel reflectortelescoop vangt licht middels een spiegel op. Het licht wordt vervolgens teruggestuurd naar de lens. Deze sterrenkijker is ideaal voor het observeren van planeten die verder weg staan. Denk hierbij aan Saturnus of Jupiter.

De refractor telescoop vangt licht middels een lenskop. Daarom wordt dit ook wel de lenzentelescoop genoemd. Eigenlijk is het niet anders dan een verrekijker die sterk vergrotend is. Een goede refractortelescoop verliest nauwelijks licht waardoor de beelden er helder en scherp uitzien. Geschikt voor planeten die wat dichterbij staan.

De catadioptrische telescoop combineert beide technieken. Dankzij de hoge vergroting is hij geschikt voor professionals maar ook voor astrofotografie.

Dit is de beste sterrenkijker

Een professionele telescoop is een flink gevaarte. Hij is zo groot, die past niet zomaar achter je slaapkamerraam. Een sterrenkijker voor gevorderden is ook niet goedkoop. Je betaalt al snel meer dan € 3500. Dan heb je er wel een met een maximale vergroting en een brandpuntsafstand van 3000 mm.

Moet je echt zoveel betalen voor de beste sterrenkijker? Nee, voor beginners en matig gevorderden is er genoeg tegen een aardige prijs verkrijgbaar. Bekijk hieronder enkele modellen.

Telescoop 300/76 mm

Een van de beste keuzes is de telescoop 300/76 mm. Dit betekent dat hij een brandpuntsafstand van 300 mm heeft en een lensdiameter van 76 mm. Sommige modellen in dezelfde prijsklasse hebben een brandpuntsafstand van 700 mm. Bij een grotere brandpuntsafstand zie je veel meer details.

De telescoop 300/76 mm is verkrijgbaar voor een bedrag van ongeveer € 100. Ga je voor de 700/76 mm versie dan betaal je tussen € 150 en € 200. Die laatste is zeker een aanrader, je kunt dan beter de maan, zon en planeten waarnemen.

Bekijk telescopen 300/76 mm (of 700)

Telescoop 900/60 mm

De beste sterrenkijker is er een met aanduiding 900/60 mm. Dit wordt ook vaak andersom weergegeven, namelijk 60/900. Hoe dan ook, deze heeft een brandpuntsafstand van 900 mm. Je ziet alles van veel dichterbij. Ook zijn details perfect zichtbaar. Een en ander hangt er wel weer vanaf hoe ver de planeet vanaf de aarde staat.

Dit soort telescopen is wel wat duurder geprijsd. De goedkoopste begint bij € 150, oplopend tot € 250. Je hebt ook nog duurdere modellen maar die zijn voor een beginner minder geschikt.

Naar sterrenkijkers 900/60 mm

Celestron telescoop

Een absolute aanrader zijn de modellen van Celestron. Vanwege de hoge kwaliteit behoort dit merk zeker tot de beste sterrenkijker. Je hebt keuze uit beginnersmodellen maar ook voor meer ervaren sterrenkijkers. Bijvoorbeeld die met een brandpuntsafstand van 1000 mm, het gaat hier om een spiegeltelescoop. Of de lenzen met een brandafstand van 900 mm.

Dit merk is zeker niet te duur. De goedkoopste modellen beginnen vanaf ongeveer € 95. Voor de professionele telescopen van Celestron ben je tussen de € 400 en € 800 kwijt. Er zijn enkele modellen die meer dan € 1000 kosten, maar dan haal je ook het neusje van de zalm in huis.

Bekijk Celestron telescopen

Wat kun je zien met een sterrenkijker?

Misschien twijfel je nog over de aanschaf van een sterrenkijker, want wat kun je hier allemaal mee zien? Je kunt ten eerste bij de overburen naar binnen kijken, hoewel dit natuurlijk niet de bedoeling is. Met een goede telescoop zie je de zon, maan en planeten. Maar ook verschillende nevels.

Heb je een professionele telescoop, dan kun je wat verder het sterrenstelsel inzien. Hierdoor zie je details die anderen niet meer zien.

Met de juiste sterrenkijker zie je de rode kleur en de poolkappen van Mars, maar alleen wanneer het goed weer is. Verder zie je de planeet Venus en soms ook de wolken hieromheen. Kijk je naar Jupiter dan zie je de wolkenbanden en de bijbehorende manen. Saturnus staat bekend om zijn ringen, die zie je met een goede sterrenkijker zeker.

Wil je met een telescoop Saturnus bekijken, kies dan zeker voor een model met een brandafstand van 900 mm. Met bovenstaande tips vind je makkelijk de beste telescoop.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste sterrenkijker (telescoop)
Schuiven naar boven