Schokkend: zoveel uren werken Nederlanders

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Nederlanders zijn misschien wel de minst actieve werknemers. Van alle landen wereldwijd werken Nederlanders het minst. Maar ja, hoeveel uur werken Nederlanders? Uit onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld minder uren draaien dan mannen. Nog schokkender is dat de mannen in vergelijking met andere landen niet zo hard werken als gedacht.

Het aantal mensen met een baan

Naar alles wordt onderzoek gedaan, zo ook naar het aantal wekelijks gewerkte uren. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) deed hier onderzoek naar. Maar liefst 35 landen over de hele wereld werden onder de loep genomen.

Eerst maar even wat cijfers over de werkende bevolking. In IJsland heeft 86% van de bevolking een baan, of dit nu als zelfstandige of in loondienst is. In Nederland ligt het percentage op 76%. Op zich is dit helemaal niet slecht. In Zuid Afrika heeft slechts 43% van de bevolking een baan, wat natuurlijk ontzettend weinig is.

Bekijk de mooiste of beste werkschoenen

Hoeveel uren werken Nederlanders?

Dan nu over naar het aantal uur dat de Nederlander werkt. In Turkije maar ook in Columbia werken ze gemiddeld 48 uur per week. Dat is een stevige werkweek, iets waar wij niet aan doen. Nederlandse mannen werken gemiddeld 34 uur per week. Nederlandse vrouwen komen met een gemiddelde van 25 uur per week een stuk lager uit.

Trek je dit naar een gemiddelde, dan werkt de Nederlandsche burger 29 uur per week.

Andere Europese landen

Opvallend is dat Nederlanders echt weinig uren maken. Zo ziet het in andere Europese landen uit:

  • Denemarken: 32,4 uur per week
  • Duitsland: 34,4 uur per week
  • Zwitserland: 34,4 uur per week

Dit zijn wat landen wereldwijd waar ze zich helemaal uit de naad werken:

  • Turkije: 48 uur per week
  • Columbia: 48 uur per week
  • Mexico: 45,2 uur per week
  • Costa Rica: 45 uur per week

Conclusie: Nederlanders werken het minst

De Nederlandse bevolking klaagt graag en veel. We vinden dat we te lange dagen maken, te weinig verdienen of teveel belasting betalen. De politiek is niet goed, we hebben last van de buren en er ligt hondenpoep op straat.

Toch hebben Nederlanders met betrekking tot de werklast niet veel te klagen. Van alle onderzochte landen werken Nederlanders het minst. Het gemiddelde komt op 29,2 uur per week uit. Dit is ruim 31% minder dan in Turkije of Columbia.

Geld over? Dit is jouw favoriete webshop

Hoeveel mensen werken 40 uur?

Een fulltime baan betekent dat je minimaal 36 uur per week werkt. 32 uur per week werk valt onder de parttime baan. Omdat Nederlanders gemiddeld 29 uur per week werken betekent dit dat veel mensen een parttime baan hebben. Maar er zijn natuurlijk ook voldoende mensen met een fulltimebaan.

Hoeveel mensen werken 40 uur per week? Dit komt uit op 1 op de 7 werknemers. In de praktijk komt het erop neer dat 10,8% van de Nederlanders een fulltime baan heeft. De overige ruim 90% werkt minder dan 36 uur per week.

De bedenker van de 40-urige werkweek

De beroemde of misschien wel beruchte 40-urige werkweek is niet zomaar ontstaan. Tot het begin van de 19e eeuw werkten burgers 10 tot 16 uur per dag, en dat gedurende zes dagen per week. Alleen de zondag was een rustdag. Mensen wisten toen nog wat hard werken was, want vaak gebeurde dit ook nog eens tegen een laag loon.

Wie bedacht de 40-urige werkweek? Dit idee komt van Henri Ford, oprichter van Ford Motor Company. De goede man vond dat zijn werknemers ook vrije tijd moesten hebben. Niet omdat hij dit beter vond voor zijn werknemers, simpelweg omdat hij hoopte dat de mensen dan ook meer geld uit gingen geven. Uiteraard aan een nieuwe Ford auto.

Hij bedacht een werkweek die vijf dagen duurde en waarbij de werknemers gedurende acht uur per dag aan het werk waren.

Dit is hoeveel je maximaal per week mag werken

Hartstikke leuk die 40 -urige werkweek, maar je mag natuurlijk altijd meer werken. Toch mag een werkgever je niet uitbuiten. In de arbeidstijdenwet staat hier namelijk iets over geschreven. Zo mag een werknemer wekelijks niet meer dan 60 uur werken.

Kijk je over een periode van vier weken dan mag het maximale gemiddelde 55 uur per week bedragen. 60 uur per week is dus echt een uitzondering. Ben je zelfstandig ondernemer? Niemand die je vertelt hoeveel je maximaal per week mag werken. Voor de zelfstandigenaftrek moet je voor minimaal 25 uur per week aan de slag, anders loop je die fiscale bonus is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Schokkend: zoveel uren werken Nederlanders
Schuiven naar boven