Tips om te starten met beleggen

Bijgewerkt: 26 februari 2024

Een spannende en winstgevende manier om je geld te laten groeien? Verdiep je eens in beleggen. Het is altijd verstandig om goed voorbereid te zijn voordat je begint, of je nu een beginnende belegger bent of al wat ervaring hebt. In dit artikel delen we 4 waardevolle tips om te starten met beleggen en bespreken we wat BEL20 voor jou kan betekenen.

Doe grondig onderzoek voordat je begint

Voordat je begint met beleggen is het belangrijk om een grondig onderzoek uit te voeren. Je moet jezelf vertrouwd maken met de basisprincipes van beleggen, verschillende beleggingsinstrumenten, en de markt waarin je wilt beleggen. Wanneer je de risico’s en potentiële rendementen begrijpt maak je wel overwogen beslissingen. Het maakt de kans groot financieel verlies kleiner. Laat je dus zeker niet door anderen overhalen maar doe zelf onderzoek.


Stel duidelijke doelen om maximaal te profiteren

Voordat je begint met beleggen, begin je met het stellen van duidelijke doelen. Ben je op zoek naar snelle winsten of wil je op de lange termijn kapitaal opbouwen? Welk risiconiveau ben je bereid te nemen?

Er zijn veel verschillende beleggingsdoelen. Door hierover na te denken ontwikkel je een beleggingsstrategie die hierop aansluit. Bedenk dat snel rijk worden bestaat. Je moet gefocust blijven en niet impulsief handelen op basis van het laatste beursnieuws. Dat is wel waar veel startende beleggers de fout ingaan.

Diversifieer je portefeuille om risico’s te spreiden

Diversificatie van je portefeuille is een van de belangrijkste regels voor beleggen. Dit betekent dat je voor een goede spreiding van je investeringen zorgt. Oftewel niet op één paard wedden. Natuurlijk kan zoiets voor grote winst zorgen maar ook voor flink wat ellende.

Verklein het risico van grote verliezen door je investeringen over verschillende beleggingscategorieën, sectoren en regio’s te spreiden. De BEL20, de belangrijkste Belgische aandelenindex, is een waardevol instrument om diversificatie te bereiken. Deze index bestaat uit de 20 grootste en meest verhandelde Belgische aandelen, waardoor je exposure hebt aan verschillende sectoren en bedrijven.

Wat kan BEL20 voor jou betekenen?

BEL20 speelt een belangrijke rol in de Belgische beleggingswereld. Als belegger profiteer je van de BEL20 door te investeren in een ETF (Exchange Traded Fund) die de index volgt. Door in een ETF te beleggen, krijg je exposure aan de gehele index. Je beweegt mee met de prestaties van de 20 geselecteerde aandelen.

Voor startende beleggers kan dit voordelig zijn. Ook ervaren beleggers vinden dit soms prettiger want de BEL20 bestaat uit gevestigde en bekende bedrijven zoals AB InBev, KBC en Solvay. Deze aandelen vielen meer stabiliteit.

Blijf op de hoogte van het laatste beursnieuws

Om succesvol te zijn in beleggen, is het verstandig om op de hoogte te blijven van het laatste beursnieuws. Nieuws en gebeurtenissen hebben soms grote invloed op de financiële markten en beurskoersen.

Door het volgen van het laatste beursnieuws blijf je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen die van invloed zijn op je beleggingen. Het helpt je om tijdig beslissingen te nemen en je strategie aan te passen indien nodig. Volg het beursnieuws via gerenommeerde websites zodat je zeker weet dat het nieuws ook echt is.

Dit artikel is in samenwerking met Beleggen Vandaag tot stand gekomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Tips om te starten met beleggen
Schuiven naar boven