Traphekje open trap: de beste oplossing

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een traphekje voor de open trap, dat is wel zo veilig. Ideaal bij net kruipende kinderen, peuters en kleuters in huis. Maar een traphekje is ook geschikt voor het tegenhouden van huisdieren. Een traphekje voor open trap is iets anders dan het normale traphekje. Daarom is het belangrijk om voor een goed, veilig en betrouwbaar product te gaan. Ontdek de beste tips met betrekking tot veiligheid, bevestiging en beste aankoop.

Traphekje en veiligheid

Een traphekje verkleint het risico op een val van de trap. Je plaatst het traphekje onderaan of bovenaan de trap. Om te voorkomen dat een kind zelf naar boven gaat is het beter om zowel boven als onder een hekje te plaatsen.

Een veilig traphekje kopen, daar draait het om. Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten. Ten eerste moet het hekje altijd goed kunnen sluiten. Daarnaast is het belangrijk dat je hem zelf makkelijk open kan maken. Uiteraard mag het kind het hekje niet open kunnen maken. Er moet dus een beveiligingsmechanisme inzitten.

Helaas voldoen niet alle traphekje aan de veiligheidsnormen. In de test van de consumentenbond vind je meer over veilige traphekjes. Hieronder enkele aandachtspunten.

Hier let je op bij aankoop van een veilig traphekje

Een traphekje moet een minimale hoogte van 75 cm hebben. Volgens de norm zou dit 65 cm moeten zijn maar dit is echt te weinig. De meting doe je vanaf de vloer. Houd er rekening mee dat een traphekje altijd enkele centimeters van de vloer staat. Traphekjes staan maximaal 6,5 cm van de vloer.

Een veilig traphekje heeft spijlen met een onderlinge afstand van 4,5 tot 6,5 cm. Het hekje mag geen horizontale spijlen bevatten, hier kan het kind overheen klimmen. Overigens mag een veilig traphekje ook helemaal dicht zijn.

Het hekje moet zo stevig zijn dat het niet zomaar losschiet wanneer er iets tegenaan valt of het kind ertegenaan hangt.

De vergrendeling moet met één hand te bedienen zijn. Bovendien mag het kind de vergrendeling niet zelf loskrijgen.

Traphekje open trap

Een gesloten trap wordt omgeven door twee muren. Een open trap kan aan één kant een muur hebben maar kan ook volledig los staan. In het eerste geval spreek je van een half open trap, in het tweede geval van een volledig open trap.

Een traphekje open trap moet aan alle veiligheidsnormen voldoen. Kies in ieder geval niet voor een rolhekje (met rolsysteem). Kleine kinderen krijgen het gaas makkelijk omhoog en het hekje is moeilijk te bedienen. Zoek je een traphekje voor de open trap kies dan liever voor een spijlenhekje of een vouwhekje.

Traphekje zonder boren

Het probleem met een open trap is dat je hier lastig kunt boren. Daarom is een traphekje zonder boren zeker aan te raden. Het hekje klem je tussen muren of deuren of in het geval van een open trap: tussen de pilaren of steunders. Hierbij is het wel belangrijk dat het traphekje stevig staat en niet los kan schieten.

Kijk daarom vooraf naar productfoto’s en productomschrijvingen. Zo ontdek je vanzelf of een traphekje zonder boren wel bij de open trap past. Voor dit soort traphekjes betaal je tussen de € 25 en € 40. Kies liever niet voor een traphekje met plak- en hangbevestiging, dit is alleen geschikt voor dieren en zeker niet voor kleine kinderen.

Bekijk traphekjes zonder boren

Traphekje open trap: Safety 1st                           

Wanneer je op zoek bent naar een traphekje open trap dan is het merk Safety 1st zeker een aanrader. Dit merk is bekend van de verschillende babyproducten waaronder autostoeltje, kinderwagen, wiegje en babystoel. Ook het traphekje van Safety 1st mag er absoluut wezen. Het gaat hier namelijk om een uitstekende kwaliteit.

Is een traphekje van Safety 1st ook geschikt voor een open trap? Ja, er zijn namelijk verschillende modellen verkrijgbaar. Waaronder ook het klemmend traphekje (zonder boren). Daarnaast kun je kiezen uit een houten of metalen traphekje in verschillende kleuren.

Met het merk Safety 1st weet je dat je altijd goed zit. Ze hebben veiligheid namelijk hoog op hun lijst staan. Veel traphekjes komen dan ook zeer goed uit de test.

Naar traphekje Safety 1st

Traphekje harmonica minder geschikt

Hoewel het traphekje harmonica veel verkocht wordt is deze minder geschikt voor de open trap maar ook voor een gesloten trap. Dit komt omdat het harmonicahekje gevaarlijke situaties kan opleveren, vooral wanneer je voor een ouder model gaat. Het zal niet de eerste en zeker niet de laatste keer zijn dat er vingertjes tussen het klapgedeelte blijven zitten.

Het moderne harmonica traphekje is gelukkig een stuk veiliger. Deze bestaat niet uit spijlen maar uit verticale lamellen. Hierdoor kunnen vingertjes niet knel komen te zitten. Wanneer je voor dit systeem kiest dan past dit wel bij een open trap maar alleen wanneer je dit ook goed kunt bevestigen.

Bekijk traphekje harmonica

Traphekje open trap van Marktplaats

Misschien zoek je een traphekje voor de open trap op Marktplaats. Je gaat dus voor een tweedehands hekje. Let hierbij op de volgende aandachtspunten

Vraag altijd naar het serienummer. Zo weet je of het traphekje aan de moderne veiligheidsnormen voldoet.

Er is een lijst met levensgevaarlijke traphekjes in omloop. Het valt aan te raden vooraf deze lijst te controleren. Koop vooral geen hekje met scharen. Dit is een ouderwets model van het harmonica hekje. Nieuw in de winkel vind je ze niet meer naar via Marktplaats worden ze nog vaak aangeboden. Een zogenaamd schaarhekje voldoet niet aan de veiligheidsnormen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Traphekje open trap: de beste oplossing
Schuiven naar boven