IP adres: alles wat je wil weten

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Wat is IP? IP staat voor internet protocol. Dit is een adres binnen een computernetwerk. Daarnaast heeft de afkorting i.p. nog meerdere betekenissen.

  • Internet protocol
  • Intellectual property

Wifi op elke locatie (Mifi router, Ingebouwde accu)
Bekijk de prijs

Geschiedenis

Elke computer die is aangesloten op het internet of www, is voorzien van een ip-adres. Dit is een uniek nummer dat specifiek wordt toegewezen aan een computer. Het IP-adres is net zo uniek als een telefoonnummer. Het internet protocol maakt het mogelijk dat computers met elkaar kunnen communiceren.

Niet alleen particuliere computers hebben een IP-adres, dit geldt ook voor bedrijven en bijbehorende netwerken. Daarnaast is elke website voorzien van een IP adres oftewel uniek nummer. Het achterhalen van het internet protocol nummer is handig om een blokkade te omzeilen, of om te achterhalen vanaf welke computer een bepaalde handelingen is uitgevoerd.

Wie kan mijn IP adres zien?

Bij het versturen van een e-mail wordt je IP-adres automatisch meegezonden. Dit geldt echter niet voor alle e-maildiensten. Zo is van Hotmail bekend dat het geen ip adressen vrijgeeft. Daarnaast kunnen website eigenaren in sommige gevallen zien welke IP adressen de website bezoeken.

Het IP adres is verder zichtbaar voor de provider waar de internetdienst wordt afgenomen. Overigens weet alleen de provider de volledige naam- en adresgegevens die bij het ip adres horen.

Wat kan iemand met mijn ip adres?

Kwaadwillenden kunnen het unieke adres gebruiken om toegang te krijgen tot het netwerk. Een firewall voorkomt dat anderen hier toegang tot krijgen. In sommige gevallen is deze toegang nodig, bijvoorbeeld bij het gebruik van peer to peer software. Via het externe ip adres kunnen anderen bij de bestanden op de computer. Dit wordt ook wel het delen van bestanden genoemd. Bij het gebruik van peer to peer software is het nodig om de firewall open te zetten.

Het is niet mogelijk om aan de hand van een IP adres het woonadres te achterhalen. Dit kan alleen in bijzondere gevallen worden opgevraagd bij de provider. Overheidsinstanties zoals politie/justitie krijgen dit op aanvraag in te zien. Soms is hier het bevel van een rechtbank voor nodig.

Wat is mijn IP?

Diverse websites geven de mogelijkheid om je eigen IP adres te achterhalen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk op de website watismijnip.nl. Op de website mijn-ip.net wordt naast het eigen ip adres ook een kaart met locatieaanduiding getoond. Hierop is te zien dat de locatie vrij nauwkeurig kan worden ingeschat. De straat en het huisnummer zijn niet bekend, en dat is maar goed ook. Zo blijft de privacy voor iedereen gewaarborgd.

Whois

Al eens gehoord van whois? De zoektermen Whois IP, Whois domain en Whois lookup komen regelmatig voorbij. Hiermee is het mogelijk om het IP-adres van een domeinnaam of website te achterhalen. In de whois staan de contactgegevens van de website eigenaar, maar ook nameservers, DNS servers en de provider. De contactgegevens zijn soms afgeschermd of kloppen niet. Daarom kunnen er geen rechten ontleend worden aan de whois gegevens.

IP adres verbergen

Is het mogelijk om een IP adres te verbergen? Ja, je kunt je IP adres verbergen bij downloaden of je IP adres afschermen. Bijvoorbeeld omdat je de toegang tot bepaalde websites of video’s wordt geweigerd. Dit gebeurt aan de hand van de locatie of het ip adres. Door het verbergen van dit adres is het mogelijk om een blokkade te omzeilen.

Het ip adres is het gemakkelijkst te verbergen door gebruik te maken van een VPN. Dit is een Virtual private Network, in het Nederlands ook wel een virtueel privénetwerk genoemd. Hierbij maak je gebruik van een versleutelde en beveiligde verbinding tussen verschillende computers of netwerken. Data wordt op een veilige manier uitgewisseld zonder dat anderen dit in kunnen zien. Een VPN verbinding is eenvoudig af te sluiten bij een van de vele aanbieders.

Bekijk VPN routers

Voordat VPN populair werd, was er vroeger ook een andere manier om het IP-adres te verbergen. Dit gebeurde met behulp van software die geïnstalleerd werd via een cd-rom. Met name tussen de jaren 2000 en 2007 was dit de meeste gebruikte methode om anoniem op het internet te surfen.

IP camera

Dan heb je ook nog de IP camera: dit is een (beveiligings)camera die gebruik maakt van het netwerk. Op deze manier is het mogelijk om beveiligingsbeelden of opgenomen beelden via het internet te bekijken. Een IP camera buiten is ook mogelijk, mits wifi zover reikt. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van een prepaid kaart. Hiervoor is een Simkaart nodig, die in de IP camera wordt geplaatst.

IP: intellectual property

De afkorting IP kan ook intellectual property betekenen. In dit geval vertaal je dit naar intellectuele eigendom met als afkorting IE. Intellectuele eigendom is een verzameling van rechten binnen nationale en internationale wetten. Intellectueel eigendomsrecht heeft betrekking op het auteursrecht, merkenrecht, handelsnaamrecht, databankenrecht en een aantal andere rechten.

Overeenkomst intellectueel eigendom

Een van de meest bekende wetten binnen het intellectueel eigendom is het auteursrecht. Dit is vrij eenvoudig uit te leggen aan de hand van praktijkvoorbeelden. Alle teksten op een website zijn uniek geschreven, dit betekent dat ze niet van andere websites zijn gekopieerd. De website/ eigenaar heeft het auteursrecht over alle teksten op de eigen website. Anderen mogen geen gebruik maken van deze teksten door middel van openbaar maken of verveelvoudigen. Doet iemand dit toch, dan schendt deze het auteursrecht.

In sommige gevallen is er sprake van een overeenkomst intellectueel eigendom. Dit heeft vaak betrekking op een bedrijf dat zich bezighoudt met literatuur, wetenschap en kunst. Bij een overeenkomst intellectueel eigendom behoudt de werkgever het auteursrecht over alle creaties. Gaat een medewerker bij een ander bedrijf werken, dan mag hij geen gebruik maken van zijn gecreëerd werk voor de vorige werkgever.

Daarnaast is er nog de modelovereenkomst intellectuele eigendomsrechten. Dit is een wetswijziging vanuit de verklaring arbeidsrelatie.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

IP adres: alles wat je wil weten
Schuiven naar boven