Trein van domino – kooptips mini trein

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Dominostenen leggen is een leuke bezigheid voor jong en oud. Toch kunnen mensen met een verstoorde oog-handcoördinatie of jonge kinderen hier moeite mee hebben. Daarom is er de mini trein van domino. Deze staat ook wel bekend als de Domino trein. Dankzij de trein wordt het plaatsen van dominostenen een stuk makkelijker en ook nog eens leuker.

Het leggen van dominostenen

Hoe mag je dominostenen leggen? Domino is van oorsprong een spel waarbij je één kant met een aantal ogen tegen een eerder gelegd de steen legt. Totdat iemand bedacht om de langwerpige dominostenen rechtop achter elkaar te plaatsen. Wanneer je de eerste dominosteen omduwt dan volgt het bekende domino-effect: alle steentjes hierachter vallen een voor een om.

Het plaatsen van dominostenen is inmiddels zo populair dat hier ook tv-programma’s van zijn. Vanaf 2022 is het nieuwe programma Domino Challenge op tv, waarbij de beste dominobouwers bijgekomen.

Mini trein van domino

Moeite om de dominostenen op de juiste afstand van elkaar verplaatsen? Mis je een vaste hand of wil het om een andere reden niet lukken? Dan is er de (mini) trein van domino. Het principe is eenvoudig: plaats dominostenen bovenin de trein en zet hem aan. Het treintje rijdt rond terwijl hij de stenen op de juiste afstand van elkaar plaatst. Op deze manier kan iedereen dominostenen plaatsen. Zelfs jonge kinderen of mensen met een verstoorde oog-handcoördinatie.

Bekijk dominotrein

Een andere optie is de Domino Express Track Creator. Vergelijkbaar met voorgaande model maar hij ziet er net weer wat anders uit.

Naar Track Creator

Over de werking

De trein van domino werkt op batterijen. Op zich verbruikt de trein niet veel stroom waardoor de batterijen vrij lang meegaan. Afhankelijk van het model dat je kiest moeten er twee AA batterijen in, soms vraagt de trein om andere batterijen. Dit staat altijd op de verpakking maar ook bij het product in de webshop aangegeven.

Voor jong en oud

De domino trein wordt vaak als speelgoed verkocht maar is geschikt voor jong en oud. Iedereen kan ermee overweg. Zie het verhaal als een praktisch hulpmiddel. Voor kinderen bevordert deze trein de oog-handcoördinatie.

Domino Express: het complete aanbod

Onder de noemer Domino Express vind je veel starterssetjes en uitbreidingsmogelijkheden. Zo is de Domino Express Starter Lane erg populair. Deze set bestaat uit een slalomtoren met een bal, ideaal om het bouwwerk uit te breiden. Liever wat meer actie, ga dan voor de Crazy Race. Hoe dan ook, deze setjes zijn ideaal om mee te beginnen of om verder uit te breiden.

Naar Domino Express

Dominostenen neerzetten doe je zo

Hoe ver moeten de dominostenen uit elkaar staan? Dat hangt er vanaf of je ze horizontaal of verticaal neerzet. Normaal gesproken zet je ze verticaal neer, dus met de lange kant naar boven. Staan de stenen te dicht op elkaar dan vertraagt dit de valsnelheid. Uiteindelijk komen de dominostenen tot stilstand. Staan ze te ver uit elkaar dan raken de dominostenen elkaar te laag. Hierdoor valt de steen niet om maar verschuift hij.

De ideale afstand tussen twee dominostenen bedraagt de helft van de hoogte. Is de steen 4 cm hoog dan kun je ze het beste 2 cm uit elkaar zetten. Dat is ook een kwestie van uitproberen, want soms is net wat verder uit elkaar weer beter. Het is dan ook aan te raden om eerst een rijtje van 20 dominostenen achter elkaar te zetten en te kijken hoe ze omvallen.

Bouw een extra veiligheid in

Je bent een eindje op weg en per ongeluk stoot je een steentje om. Het gevolg: alle dominosteentjes vallen om. Zonde van al dat werk. Bouw een extra veiligheid in, dit doe je door hier en daar een steentje uit de rij te halen. Mocht er iets omvallen dan gebeurt dit niet met de hele rij, maar tot het punt waarop je het steentje ertussenuit hebt gehaald.

Hoeveel steentjes je in het totale traject ertussenuit haalt is van verschillende factoren afhankelijk. Vlak voordat er een figuur begint kun je het beste die veiligheid nemen. Maar ook over lange trajecten. Haal zeker niet teveel steentjes uit het traject, die moet je er later weer allemaal tussen zetten.

Domino Day

In de periode 1998-2009 vond jaarlijks Domino Day plaats. Dit was een bekend televisieprogramma waarbij er een poging werd gedaan om het wereldrecord aantal vallende dominostenen te verbreken. In het jaar 2009 werd voor een laatst het wereldrecord verbroken. Het ging toen om 4,8 miljoen gezette stenen waarvan er uiteindelijk 4.491.863 achter elkaar omvielen. Dit komt neer op een slagingspercentage van 93,6%.

Weet jij het wereldrecord alsnog te verbreken? Dit gaat met de trein van domino een stuk makkelijker. Probeer het maar eens uit.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Trein van domino – kooptips mini trein
Schuiven naar boven