Tuin winterklaar maken in december

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Veel mensen maken hun tuin in de herfstperiode winterklaar. Maar erg in de maand december valt er nog genoeg te doen. Sterker nog, de tuin winterklaar maken in december is de ideale periode. Ontdek welke tuinwerkzaamheden je in deze maand moet doen.

Vliesdoek beschermt planten tegen koude
Bekijk de prijs

Klimaatverandering en invloed op tuinplanten

De winters zijn zachter dan vroeger. Tussen de jaren 1950 en 1970 was het in december en januari gemiddeld 2 °C. Tussen 1990 en 2021 heerst in diezelfde periode een gemiddelde temperatuur van 4 °C. Dat is toch twee keer zo warm.

Wat je merkt is dat tuinplanten in de winterperiode tot bloei kunnen komen. Of dat ze veel eerder uitschieten. Het kan zomaar gebeuren dat een winterse dag met een temperatuur van 15 °C bereikt. Dan komen ook de vlinders weer tevoorschijn. Door al deze veranderingen is bomen en heggen helemaal kort snoeien niet meer van deze tijd.

Tuin winterklaar maken (december)

Wat kun je in de maand december allemaal in de tuin doen? Best wel veel. Door het warmere klimaat bloeien en groeien planten wat langer door. Daarom is december de meest geschikte maand voor het winterklaar maken van de tuin. Bekijk hieronder de belangrijkste tuinwerkzaamheden.

De buitenkraan afsluiten

Niet vergeten om de buitenkraan af te sluiten. Sluit de watertoevoer af en draai de buitenkraan open. Zo loopt het laatste water eruit. In de maanden december, januari en februari laat je de buitenkraan afgesloten. Dit zijn namelijk de drie maanden waarin het flink kan vriezen.

Let ook even op de tuinslang. Zorg dat hier geen water meer in staat. De tuinslang kun je overigens gewoon buiten laten hangen, zolang hij maar droog is en dus niet kapot kan vriezen. Wanneer de tuinslang van buitenaf nat wordt is dit geen probleem.

De vijver winterklaar maken

Niet iedereen heeft een vijver in de tuin, maar jij misschien wel. De tuin winterklaar maken in december betekent dat je ook aandacht aan de vijver besteedt. Wanneer je de pomp in de winterperiode niet gebruikt dan kun je hem beter uit de vijver halen. Berg hem droog en vorst vrij op.

In de winterperiode kan de vijver dichtvriezen. Hierdoor krijgen vissen met zuurstofgebrek te maken. Je zou een zuurstofpomp kunnen installeren. Of je maakt gebruik van zogenaamde zwembad drijvers, die houden de vijver ijsvrij.

Zwakke takken wegsnoeien

Het komt niet meer jaarlijks voor maar het kan gaan sneeuwen. Sneeuw heeft een aardig gewicht. Heb je bomen of struiken in de tuin slaat staan? Snoei zwakke takken weg. Hiermee voorkom je dat ze door hevige sneeuwval afbreken. Bovendien zouden die zwakke takken uiteindelijk toch al verloren gaan.

Hagen en bomen snoeien

Je hoeft tegenwoordig niet meer hagen en bomen geheel kaal te snoeien. Maar een (beperkte) snoeibeurt kan geen kwaad. Waarom snoeien? Dat doe je wanneer de boom of haag in het voorjaar flink mag groeien. De bladgroenkorrels die groei stimuleren zitten in de stam en takken opgeslagen.

Wil je niet dat een plant of boom groter wordt? Snoei hem dan niet in december maar in de maanden mei tot september. Hiermee houd je de plant of boom klein.

Planten tegen vorst beschermen

Wat kun je nog meer in december doen om de tuin winterklaar te maken? Kwetsbare planten bescherm je tegen vorst. Doordat de seizoenen steeds warmer worden kiezen veel mensen voor tropische tuinplanten. Hartstikke mooi maar deze planten kunnen zeer slecht tegen vorst.

Echte tropische planten haal je liever naar binnen. Andere (vaste) planten bescherm je. Dit doe je door de wortels af te dekken met een jutezak, bladeren of stro. Vrijstaande planten pak je in met een vliesdoek. Dit is een lekkere warme winterdeken speciaal voor planten.

Bekijk vliesdoek

Bestrating aanleggen of aanpassen

Wil je in december bestrating aanleggen of aanpassen? Zolang er geen vorst in de grond zit kan dit gewoon. Maar bij vriesweer moet je dit zeker achterwege laten. Wanneer je bij vorst grondbestrating legt of verlegt kan dit in het voorjaar flink verzakken.

De aarde omspitten

Wil je in het voorjaar nieuwe planten zaaien of een moestuin beginnen? Spit de aarde in december om. Hierdoor creëer je een zeer goede zaaigrond.

De tuin bemesten

De tuin in december winterklaar maken: denk aan het gebruik van compost of tuinmest. Ideaal voor borders en gedeeltes waar je straks wil gaan inzaaien. Voordeel van tuinmest in december gebruiken is dat buren geen last hebben van vervelende luchtjes.

Naar tuinmest

Het gazon bijhouden

Het is niet de bedoeling dat je in december het gras gaat maaien. Wel haal je herfstbladeren regelmatig van het gazon af. Al die bladeren verstikken je gazon. Wanneer het heeft gevroren kun je beter niet over het gazon lopen. Het gras is dan erg kwetsbaar en breekt af. Hierdoor ontstaan er bruine plekken in het gazon die je in het voorjaar weer moet herstellen.

Wat nog meer doen in de tuin in december?

Naast bovenstaande tips zijn er nog veel meer dingen die je in de tuin kunt doen. Bijvoorbeeld planten in pot dicht bij elkaar en tegen een muur plaatsen. Zo bescherm je ze tegen de wind. Schaaltjes weghalen die niet tegen vorst kunnen. Zet lege emmers, potten en schalen ondersteboven zodat er geen water in kan blijven staan.

Denk verder aan de dieren in je tuin. Help tuinvogels de winter door. Hang nestkastjes en vetbollen op. Plaats eventueel een voederhuisje. Niet alleen om vogels te helpen maar ook leuk om naar te kijken.

Bekijk voederhuisjes

Let op want in het voorjaar moeten de vogels weer zelf hun voedsel zoeken. Haal vetbollen dan weer weg en voeder niet of nauwelijks bij.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Tuin winterklaar maken in december
Schuiven naar boven