Het tuinparadijs: zo maak je een tuin gezellig

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Of je nu geweldig grote tuin of een patio hebt, je kunt hier altijd een tuinparadijs van maken. Op zoek naar de juiste tuininspiratie? Bekijk onze tips en ideeën.

Het creëren van een tuin paradijs hoeft niet veel geld te kosten. Zelfs met een beperkt budget is dit mogelijk. Het is ook goed om hulp aan vogels en insecten te bieden, waardoor je niet alleen een natuurlijke omgeving maar ook een milieuvriendelijk plekje creëert.

Breng het binnenleven naar buiten

Het buitenleven is zo relaxed, hier moet je van genieten. Breng de binnenruimte naar buiten. Dit doe je door achter de woning een afdak of veranda te plaatsen. Zo kun je alle jaargetijden van de buitenlucht genieten, ook wanneer het regent.

In de winter onder je overkapping zitten? Geen probleem met goede terrasverwarming. Je hebt keuze uit elektrische terrasverwarmers, de open haard voor buiten of de vuurkorf. Hoe heerlijk is het om ook in de koudere maanden buiten te zitten, warm en droog!

Bekijk terrasverwarming

Verschillende soorten planten

Je tuin is pas echt een paradijs wanneer het een groene omgeving is. Daarom maak je gebruik van verschillende soorten planten. Hierbij is het belangrijk dat je in verschillende lagen werkt. Maak gebruik van bodembedekkers zoals laagblijvende planten en mossen of grassen.  Veel van deze planten zijn ook in de winter groenblijvend, goed voor de natuur en ze bieden bescherming aan verschillende insecten en kleine dieren.

Aan de randen van de tuin of misschien wel in het midden zet je wat opvallende middelhoge planten en struiken neer. Denk ook zeker aan mooie bloeiers. Als laatste heb je nog een of meerdere hoge struiken of bomen nodig, afhankelijk van de grootte van de tuin. Door in verschillende lagen of niveaus te werken breng je dimensie in de tuin aan.

Vlinderstruiken en insectenvriendelijke planten

Insecten hebben het door het gebruik van insecticiden en pesticiden zeer moeilijk. Dat is jammer want insecten zijn belangrijk voor het voortbestaan van de aarde. Ze zorgen voor bestuiving en dienen ook als voedsel voor vogels, amfibieën, reptielen en kleine zoogdieren. Zonder insecten zou het hele ecosysteem in elkaar vallen.

Help insecten de winter door met een insectenhotel. Die hang je bij voorkeur met de opening op het zuiden, maar insecten zijn niet zo kieskeurig. Je kunt het hotel ophangen waar je wil. Zelfs in de buurt van het terras zul je merken dat je niet zoveel last van insecten hebt, omdat ze het hotel gebruiken voor overnachtingen en hierna weer verder vliegen.

Naar insectenhotels

Plaats één of meerdere vlinderstruiken in de tuin. Dit is de ideale voeding voor vlinders, bijen en andere nectaretende insecten. Je zult merken dat de struik de meest prachtige vlinders aantrekt. De vlinderstruik is als zaden, op stam of als grotere struik verkrijgbaar.

Bekijk vlinderstruiken

Deze plant heeft een standplaats in halfschaduw tot volle zon nodig. Hij houdt van warmte en een vochtige grond. Geef in het voorjaar extra voeding zodat de plant goed groeit en gezond blijft.

Aandacht voor de vogels in de tuin

Met voldoende beplanting trek je verschillende vogelsoorten aan. Plaats in de wintermaanden een voederhuisje of voederplank en trakteer tuinvogels op een zadenmengsel, fruit, pinda’s en vetbollen. Bij lichte vorst is vers drinkwater niet verkeerd, maar waak ervoor dat het water bevriest.

In het voorjaar bieden nestkastjes een uitkomst voor veel vogels. Hang de opening van het kastje op het noordoosten, hierdoor wordt het in het kastje niet te warm en hebben vogels geen last van de wind. Koop altijd een houten nestkast, zeker geen terracotta kastje. Hierin wordt het zeer warm waardoor de jonge vogeltjes sterven.

De tuinset en inrichting van het terras

Het terras vraagt speciale aandacht. Vaak bestaat de vloer van het terras uit houten vlonders of terrastegels. Dit is onderhoudsvriendelijk maar ook praktischer om de tuinset te plaatsen. Wil je een mooi paradijs van je tuin maken, kies dan een tuinset van hout, steigerhout, riet of rotan. De kussens van de tuinset zijn weerbestendig, zodat je ze niet bij elke regenbui binnen hoeft te halen.

Houd je van het idee van een strand of tropische omgeving? Denk dan eens aan een mooie loungset. Iets duurder in aanschaf maar het laat je wel optimaal genieten. Kleed het terras aan met beplanting in potten of bloembakken. Vergeet ook zeker niet de aanschaf van terrasverwarming of een gezellige open haard. Daarnaast denk je aan verlichting, zodat je ook in de avonduren alleen of met je partner, vrienden of familie van de zwoele avonden geniet.

De aanleg van een natuurlijke tuin

Ga je voor een natuurlijke tuin, denk dan vooral aan veel groen. Maak ook gebruik van natuurlijke materialen met betrekking tot de tuinset, het tuinhuisje of de schutting. Denk hierbij aan hout, riet of steigerhout. Gebruik vaste beplanting waaronder siergras, berengras, veldbloemen, heesters en andere wilde beplanting.

De klassieke tuin

Ook de klassieke tuin is groen. Vaak zijn er borders die gevuld zijn met vaste planten, mooie bloeiers en heesters. Hagen en buxus kom je ook veel in de klassieke tuin tegen. Daarnaast heb je het rozenperkje of de rozenboog. Gebruik coniferen als natuurlijke afscheiding tussen twee tuinen of het terras.

Inrichting van de binnentuin

Vooral binnen grote steden kom je de binnentuin veelvuldig tegen. Ook deze (kleine) ruimte biedt de mogelijkheid tot het creëren van een tuin paradijs. Gebruik gaaswerk en wandbekleding om diepte te creëren. Denk goed na over de plaatsing van het terras en beplanting. Wil je wat meer privacy, gebruik dan potplanten of een pergola.

De bedrijfstuin inspiratie

Hoe kun je van de bedrijfstuin een paradijs maken? Vaak zegt de inrichting van de bedrijfstuin iets over de uitstraling of doelstelling van het bedrijf zelf. Strakke vormen duiden op een moderne onderneming, veel groen laat zien dat het bedrijf duurzaam bezig is. Houd de beplanting in de bedrijfstuin laag, zodat het zicht op het bedrijfspand niet verdwijnt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Het tuinparadijs: zo maak je een tuin gezellig
Schuiven naar boven