Urinegeur verwijderen doe je zo

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Hangt er een urinegeur in de woning? Dat is vaak afkomstig van het toilet, de hond of kat. Gebruik geen maskerende middelen, hiermee blijft het probleem aanwezig. Het verwijderen van urinegeur kan met verschillende middelen. Het hangt er helemaal vanaf waar de geur vandaan komt.

De geur van urine

Hoe weet je of je te maken hebt met een urinegeur? Verse urine ruikt een beetje naar bouillon, maar afhankelijk van de voeding kan dit ook een andere geur krijgen. Mensen die te weinig water drinken krijgen een geconcentreerde en sterk ruikende urine.

Wanneer urine ergens lang aanwezig blijft, bijvoorbeeld op de rand van de toiletpot, dan ontstaat er een scherpe geur. Mensen die veel vlees nuttigen hebben een urinegeur met ammoniak. De urine van honden lijkt op die van mensen, terwijl die van katten ontzettend scherp is. De geur van kattenurine krijg je ook bijna niet weg.

Oorzaak van urinegeur

Hangt er een urinegeur in je toilet? Grote kans dat er urinedruppels achterblijven. Hoe goed je de wc-pot ook schoonmaakt, urinedruppels kunnen nog ergens anders aanwezig zijn bijvoorbeeld de wanden of tegeltjes, aan de deur of misschien wel de deurklink. Maar ook op de vloer liggen er vaak spetters.

Merk je urinegeur in een zorginstelling of horecagelegenheid op? Dit heeft met een slechte hygiëne te maken. Dit soort toiletten zou meerdere malen per dag moeten worden schoongemaakt.

Urinegeur in je woonkamer kan zomaar met huisdieren te maken hebben. De hond of de kat heeft ergens geplast, bijvoorbeeld in een hoekje van de kamer, op het tapijt of op het bankstel.

Urinegeur verwijderen in toilet

Laten we beginnen met het verwijderen van urinegeur in je toilet. Allereerst is het belangrijk dat je een eventuele toiletmat weghaalt en uitwast. Hier zitten namelijk ontzettend veel urinedruppels in. In sommige gevallen is hiermee het probleem opgelost.

Wil je het goed aanpakken dan haal je de toiletbril los. Zo kun je op alle plekken goed schoonmaken. Maak de toiletpot maar ook de scharnieren van de toiletbril goed schoon. Gebruik een oude harde tandenborstel om overal goed bij te kunnen.

Gebruik voor het schoonmaken goede middelen als Biotex of groene zeep. Vooral Biotex groen werkt zeer effectief, maar bij gebrek hieraan kun je ook de andere versie nemen.

Bekijk Biotex groen

Maak niet alleen de toiletpot en de toiletbril schoon maar ook de tegeltjes, deur, deurklink en de vloer. Als laatste bevestig je de toiletbril weer op de toiletpot.

Menselijke urinegeur op de badkamer

Soms merk je een urinegeur op de badkamer op. Ook hier kun je urinegeur verwijderen. Is er een toilet op de badkamer aanwezig dan maak je deze volgens bovenstaande methode schoon. Maak ook alles rondom de toiletpot schoon, de tegeltjes op de wand en natuurlijk de vloer.

Veel mensen plassen terwijl ze onder de douche staan. Op zich is dit geen probleem, het douchewater spoelt de urine weg. Soms blijft er toch ergens wat urine achter. Wanneer de douche dagelijks wordt gebruikt hoef je alleen maar met de douchekop alles even goed na te spoelen. Is het tijd om de douchecabine schoon te maken? Doe dit grondig en sla geen plekje over. Voor de hoekjes en moeilijk bereikbare plekken kun je eventueel gebruikmaken van een oude harde tandenborstel.

Urinegeur verwijderen uit het tapijt

De hond, kat of misschien wel het konijn/cavia heeft op het tapijt geplast. Wanneer je dit niet weghaalt dan blijf je dit ruiken. Urinegeur verwijderen uit tapijt is niet zo moeilijk maar kan wel arbeidsintensief zijn.

Wanneer de plas nog vers is dan is het belangrijk om zoveel mogelijk uit het tapijt te halen. Gebruik krantenpapier of vloeipapier en leg dit op en onder de plek, dus ook aan de onderzijde van het tapijt. Wanneer je erop drukt dan kan het papier meer urine opzuigen.

Neem een half kopje natuurazijn en meng dit met een half kopje warm water. Giet dit mengsel over de urinevlek dat op het tapijt of vloerbedekking aanwezig is. Laat dit een tijdje opdrogen. Strooi een ruime hoeveelheid baking soda over de plek en masseer dit goed in. Vervolgens laat je dit gedurende 8 uur liggen. Zorg ervoor dat dieren niet bij de baking soda kunnen.

Hierna de baking soda opzuigen, als het goed is ben je van de urinegeur en de vervelende urinevlek af.

Alternatief: waspoeder gebruiken. Dit breekt namelijk de urinedeeltjes op. Biotex waspoeder is een echte aanrader, maar ook andere merken geven een goed resultaat.

Enzym producten gebruiken

Wil je sneller en beter urinegeur uit het tapijt verwijderen, gebruik dan enzymproducten. Dit soort producten slurpt de urinegeur als het ware op. Maak de urinevlek goed nat met het product. Vervolgens is het belangrijk dat de behandelde plek gedurende 24 uur warm en nat blijft. Op deze manier ontstaat er een chemische reactie waardoor urine verdwijnt.

Houd er rekening mee dat deze producten vaak duur zijn. Terwijl enzymen ook in waspoeders aanwezig zijn, dit is een perfect en goedkoper alternatief. Ga dan wel voor een waspoeder en zeker geen vloeibaar wasmiddel.

Naar waspoeders

Urine in beton getrokken

Soms plast een dier op een betonnen vloer, bijvoorbeeld binnenshuis maar ook in de garage of schuur. Kaal beton is poreus en urine trekt hier helemaal in. Het probleem is dat je de urinegeur niet zomaar uit beton verwijdert. Veel middelen werken tijdelijk. Wanneer je niet van de urinegeur afkomt dan moet je een nieuwe laag beton (laten) storten. Of je moet een gespecialiseerd bedrijf inschakelen dat de urine kan neutraliseren en vervolgens het beton afsluiten.

Urine uit de bank of stoel verwijderen

Oudere of dementerende dieren willen nog wel eens urine verliezen. De urine kan in de stoel terechtkomen. Ook kan het dier op het bankstel plassen. Krijg je een urinevlek of urinegeur uit bankstel of stoel?

Niet zo moeilijk, gebruik een van bovenstaande methoden. Het beste lukt het wanneer je met baking soda of waspoeder aan de slag gaat. Kun je de hoezen van de kussens uitwassen, dan is dit een prima alternatief.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Urinegeur verwijderen doe je zo
Schuiven naar boven