Beste uv zaklamp – Blacklight detector

Bijgewerkt: 11 mei 2022

Een ultraviolet zaklamp is erg praktisch bij het opsporen van urine, bloed maar ook als valsgeld detectie. Kortom: een product dat altijd in huis, het bedrijf of onderweg van pas komt. De beste uv zaklamp is compact en van een goede kwaliteit. Het maakt onzichtbare vlekken weer zichtbaar, spoort vals geld op en bespaart uiteindelijk een hoop geld. Onderstaande modellen zijn aan te raden.

Zaklamp met 51 leds

 • Kwalitatief model
 • Prijsindicatie: € 13 – € 29

Het meest verkochte model en tevens de beste uv zaklamp beschikt over 51 ultra violette ledlampjes. Deze zaklamp werkt op batterijen, maar sommige modellen zijn ook oplaadbaar (accu). Dankzij de lamp vind je moeiteloos urine en overige vlekken. Zeer geschikt voor sporen- en bloedonderzoek maar ook voor het verhogen van de hygiëne.

Daarnaast is de lamp geschikt voor het opsporen van vals geld, waarbij je naar een aantal kenmerken kijkt. De zaklamp met 51 led lampen is geschikt voor dagelijks gebruik. Bovendien is hij goedkoop in aanschaf (vanaf € 13). Populaire merken of aanbieders zijn Höffteck en DirectSupply, maar andere modellen zijn net zo goed van kwaliteit.

Bekijk uv zaklamp 51 leds

Model met 100 leds

 • Detectie urine, mineralen, nagellakuitharding, lekkages etc.
 • Prijsindicatie: € 29 – € 75

Iets duurder geprijsd maar het model met 100 led’s behoort tot de beste uv zaklamp. Deze heeft namelijk een brede straal en is hierdoor praktischer in gebruik. Hiermee is hij zeer geschikt voor het opsporen van vals geld, urine, bloed en andere vlekken. Maar ook voor de beoordeling van mineralen, schorpioenen en voor het uitharden van nagellak en bepaalde soorten lijmen. Oftewel: multifunctioneel in gebruik.

Afhankelijk van het model is deze spatwaterdicht of volledig waterdicht. Maar er zijn ook goedkopere modellen die slecht tegen water of regen kunnen, let hier even goed op. Voor gebruik buitenshuis is het zeker aan te raden om voor een (spat)waterdicht model te gaan.

De meeste uv zaklampen worden geleverd inclusief batterijen. Hiermee is de blacklight zaklamp direct klaar voor gebruik.

Naar uv zaklamp 100 leds

Uv zaklamp 365nm

 • Compact maar robuust
 • Prijsindicatie: vanaf € 21

De uv zaklamp 365nm heeft een smalle straal en is zeer compact. Dankzij de smalle straal is hij uitermate geschikt voor het uitharden van nagellak, glaslijm of kristallijm. Maar ook voor het opsporen van details die met het blote oog niet zijn waar te nemen. Afhankelijk van het gekozen model is deze ook nog eens voorzien van een zoomfunctie.

Wat is een 365nm zaklamp precies? Deze lamp beschikt over een golflengte van 365 nm en zit hiermee dieper in het uv lichtspectrum. Wanneer je de zaklamp gebruikt is het licht minder goed zichtbaar dan bij veel andere uv zaklampen. Het licht is blauwachtig-wit van kleur en het zorgt ervoor dat objecten sterk fluoriseren. Hiermee is hij uitermate geschikt voor sterk fluorescerende effecten.

Bekijk ultraviolet zaklamp 365nm

Wat kun je met een uv zaklamp?

Uv (ultraviolet) is elektromagnetische straling die met het oog waarneembaar is. De golflengte van deze straling ligt tussen de 100 en 400 nm – nanometer. Het heeft hiermee een kortere golflengte dan al het zichtbare licht, maar bevat wel meer energie. Het licht kan bepaalde chemische reacties uitlokken.

De uv zaklamp beschikt over ultraviolette straling met een lange golflengte, namelijk tussen de 365 en 400 nm. Dankzij de Uv-straling zie je dingen die je normaal niet zou opmerken. Denk hierbij aan:

 • Vals geld
 • Gaslekkages
 • Onzichtbare inkt
 • Sporen zoals bloed, speeksel, urine
 • Ongediertebestrijdingsmiddelen

Bepaalde mineralen maar ook bijvoorbeeld schorpioenen fluoresceren onder invloed van uv licht. De zaklamp wordt dus ook gebruikt voor het beoordelen van dit soort zaken.

Zo maak je zelf ultraviolet licht

De beste uv zaklamp is een zeer goede keuze, omdat er altijd ultraviolet licht tot je beschikking staat. Eigenlijk zou iedereen een dergelijke zaklamp in huis moeten hebben. Ook zeer geschikt om mee te nemen op zakenreis of op vakantie.

Hoe maak je zelf ultraviolet licht? Dit is mogelijk middels een normale zaklamp, een stukje plakband en een blauwe stift. Zaken die bijna iedereen in huis heeft.

Neem een stuk plakband en kleur hierop met een blauwe stift. Plak het gekleurde stukje plakband over de lamp van de zaklamp. Herhaal dit met een tweede stukje plakband dat je opnieuw blauw kleurt. Het is nodig om een aantal lagen blauw gekleurd plakband over de lamp van de zaklamp te plakken.

Controleer vervolgens de werking van het zelfgemaakte ultraviolet licht. Schijn bijvoorbeeld in een donker toilet rond: zijn er vlekken op de muur zichtbaar? Een teken dat de zelfgemaakte uv zaklamp werkt. Of dat het toilet hartstikke schoon is 😉

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste uv zaklamp – Blacklight detector
Schuiven naar boven