Beste vaatwasser onderbouw (2022)

Bijgewerkt: 22 januari 2022

Op zoek naar de beste vaatwasser onderbouw? Voordeel hiervan is dat je geen panelen aan de zijkant of bovenkant hoeft te plaatsen. Maar ook geen frontpaneel. Onderbouw wil dus zeggen dat je de vaatwasser onder het keukenblad inbouwt. Dit doe je uiteraard met de beste vaatwasser onderbouw.

Verschil tussen vaatwasser inbouw en onderbouw

Let op want er is een duidelijk verschil tussen vaatwasser inbouw en onderbouw. Inbouw betekent dat er een zijkant, bovenkant en voorkant (panelen) geplaatst wordt. Hierdoor is de vaatwasser van buitenaf niet zichtbaar.

Een vaatwasser onderbouw plaats je onder het aanrechtblad of keukenblad. Wanneer je de keuken inloopt zie je de vaatwasser direct. Een vaatwasser onderbouw heeft een standaard breedte, hij is niet in andere afmetingen verkrijgbaar.

Beste vaatwasser onderbouw 2022

Belangrijk om te weten is dat een onderbouw vaatwasser een breedte heeft van 60 cm. Dit is echt een standaardformaat. Een inbouw vaatwasser kan breder of smaller zijn. Bedenk dus vooraf of een onderbouwmodel wel bij je situatie past.

Wat is de beste vaatwasser onderbouw? Opvallend is dat een aantal merken het ontzettend goed doet. Dit zijn vaak de duurdere merken. Je hebt echter ook goedkope onderbouw vaatwassers. Verschil is de kwaliteit, waardoor het goedkopere model minder lang meegaat. Daarnaast zullen hele goedkope vaatwassers niet effectief schoonmaken. Kijk maar eens naar de beste vaatwasser onderbouw.

Inventum vaatwasser

Wanneer je naar merk kijkt dan is Inventum de beste vaatwasser onderbouw. Deze modellen hebben een aantal voordelen. Ten eerste hebben ze energielabel A++ of zelfs nog beter. Het geluidsniveau bedraagt tussen de 45 dB en 49 dB, waardoor de Inventum vaatwasser ook nog eens vrij stil is.

Ander voordeel is het laadvermogen. Afhankelijk van het model heeft de Inventum een laadvermogen van 12-15 couverts. Met een couvert wordt een set eetgerei voor 1 persoon bedoeld dus een groot bord, ontbijtbord, soepkom, koffiekop, glas, beker en bestek.

De Inventum VVW6008AW is een populair model met een digitaal display. Terwijl de VVW6035AS geliefd is vanwege zijn grote laadvermogen en de aparte besteklade. Natuurlijk zijn er nog veel meer vaatwassers van dit merk verkrijgbaar. Hoe dan ook, Inventum behoort zeker tot de beste vaatwassers voor onderbouw. Vooral vanwege de schappelijke prijs.

Bekijk beste Inventum vaatwassers onderbouw

Siemens onderbouw vaatwasser

Een ander populair merk is Siemens. Wat is beter, Siemens of Inventum? Kijk je alleen naar de prijs dan is Inventum een betere keuze. Maar wanneer je de beste vaatwasser onderbouw met alles erop en eraan wil, dan kom je bij Siemens uit. Vaatwassers van dit merk hebben namelijk zeer goede prestaties en verschillende functies.

Voordeel van een Siemens vaatwasser is dat je deze onder het keukenblad plaatst en er in veel gevallen het frontpaneel van de fabrikant bijkrijgt. Niet geschikt voor vrijstaande plaatsing maar je werkt de onderbouwvaatwasser wel mooi weg.

Ook deze vaatwassers hebben een energielabel van minimaal A++ en een geluidsniveau die varieert van 44 dB tot 47 dB. Het laadvermogen wisselt van 12-15 couverts. De Siemens vaatwasser heeft standaard een aantal programma’s voor een perfecte schone en droge vaat.

De prijs ligt wat hoger maar dit merk gaat wel jarenlang mee. Daar betaal je natuurlijk ook voor.

Naar beste Siemens onderbouw vaatwassers

Bosch vaatwasser onderbouw

Als derde in het overzicht beste vaatwasser onderbouw het merk Bosch. Ook hierbij krijg je het frontpaneel erbij, de afgewerkte zijkanten worden niet geleverd. Dat is nu juist het verschil tussen een vaatwasser onderbouw en inbouw.

Wat kun je van een Bosch vaatwasser verwachten? Veel van deze modellen zijn voorzien van een hygiëneplus programma. Dit biedt extra hygiëne, maar ook het extradroog programma is een aanrader. De motor van een Bosch vaatwasser is energiezuinig en stil. Dankzij het ActiveWater systeem verbruikt het apparaat ook minder water en energie.

Bij veel modellen ontvang je 10 jaar garantie op de vaatwasserkuip. Een Bosch motor staat altijd voor kracht en kwaliteit. Dit is ook de reden waarom je Bosch motoren ook in veel andere apparaten tegenkomt. Met betrekking tot prijs zit Bosch een beetje tussen Inventum en Siemens in.

Bekijk beste Bosch vaatwassers

Goedkope vaatwasser onderbouw

Op zoek naar een goedkope vaatwasser onderbouw? Je zou bijvoorbeeld voor een vaatwasser van de IKEA kunnen gaan. Probleem is dat de kwaliteit van deze vaatwassers niet zo perfect is. Bovendien is het niet de goedkoopste vaatwasser onderbouw, want IKEA vraagt er toch wel wat geld voor.

Kijk je naar de goedkoopste vaatwasser onderbouw maar wel van een goede kwaliteit, dan kom je bij Inventum uit. Deze goedkope vaatwasser is verkrijgbaar vanaf € 299. Hierna volgt de goedkoopste vaatwasser onderbouw van het merk AEG (ongeveer € 450). Of van Bosch, ongeveer € 460.

De vaatwasser die het langste meegaat

Elke vaatwasser heeft zijn eigen levensduur. Per merk verschil dit. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een Miele vaatwasser de langste levensduur heeft. Vaatwassers van dit merk gaan tot wel 20 jaar lang mee.

Bekijk Miele onderbouw vaatwassers

Houd er wel rekening mee dat een Miele vaatwasser duurder is. Gemiddeld betaal je tussen de € 800 en € 1000. Wanneer je dit terugrekent naar een jaarprijs dan is Miele eigenlijk heel goedkoop. Helaas heeft het merk geen heel groot assortiment onderbouw vaatwassers. Miele richt zich namelijk meer op inbouw modellen. Toch zijn er zeker wel een paar onderbouwapparaten verkrijgbaar.

Welke vaatwasser heb ik nodig?

Twijfel je nog tussen de verschillende typen vaatwassers? Hieronder een keuzehulp.

Vaatwasser inbouw

Hierbij bouw je de vaatwasser volledig in het keukendesign. Dit betekent dat het apparaat van buitenaf niet zichtbaar is. Het bedieningspaneel vind je aan de binnenkant, hiervoor moet je eerst een deur openen.

Half geïntegreerd

Een half geïntegreerde vaatwasser is ingebouwd met aan de voorkant een front. Alleen zit het bedieningspaneel aan de buitenkant. Dit is altijd zichtbaar maar je kan er ook altijd bij.

Vaatwasser onderbouw

Hierboven heb je al de beste vaatwasser onderbouw kunnen zien. Deze plaats je onder het keukenblad. Je kijkt er echt tegenaan maar je kunt eventueel gebruik maken van een frontpaneel.

Losstaande vaatwasser

Als laatste heb je de losstaande vaatwasser. Deze plaats je naast het keukenblad of misschien wel ergens anders. Een losstaande vaatwasser is verplaatsbaar. Er zijn ook mensen die de vaatwasser onder het aanrechtblad plaatsen. Met wat creativiteit bouw je zo je eigen keuken.

Voordelen van een vaatwasser onderbouw

Waarom zou je eigenlijk voor een vaatwasser onderbouw kiezen? Ten eerste heeft een vaatwasser natuurlijk wel een aantal voordelen:

  • Scheelt een hoop tijd
  • Niet voorspoelen
  • De vaat niet in de week zetten
  • Je hoeft niet af te drogen
  • Minder verbruik van water

Bovendien doseert een vaatwasser het wasmiddel. Wanneer je met de hand afwast moet je vaak een extra scheutje afwasmiddel erbij doen, simpelweg omdat het water te vet wordt. Bovendien heb je met een onderbouw vaatwasser altijd een opgeruimde aanblik op je aanrecht. Er staat immers geen vuile vaat op het aanrecht.

Nadelen van een vaatwasser

Al ga je voor de beste vaatwasser onderbouw, dit apparaat kan ook wat nadelen hebben. Kijk maar eens naar onderstaande nadelen:

  • Investering
  • Meer energieverbruik
  • Apparaat kan kapotgaan

Ten eerste de investering. Voor een onderbouw vaatwasser betaal je tussen de € 300 en € 700. Dit is natuurlijk een investering die je moet maken. Een vaatwasser heeft niet het eeuwige leven. Hoe lang gaat een vaatwasser mee? Gemiddeld tussen de 2500 en 5000 wasbeurten. Wanneer je dagelijks een programma draait dan gaat de vaatwasser 6-12 jaar mee.

Een en ander hangt ook van het merk af. Zo is van een Siemens vaatwasser bekend dat deze 14-18 jaar meegaat. Terwijl een Atag gemiddeld 11 jaar meegaat. Een Bosch houdt het 14 jaar vol en een Miele gemiddeld 19 jaar.

Beste vaatwasser onderbouw Consumentenbond

De Consumentenbond is er voor consumenten. Ze adviseren regelmatig over de beste apparaten en waar je op moet letten bij aankoop. Zo heb je ook de beste vaatwasser volgens de Consumentenbond. Houd er rekening mee dat het hier altijd om een momentopnames gaat. Tegen de tijd dat de test wordt gepubliceerd zijn er alweer nieuwe en vaak betere modellen uitgebracht.

De beste vaatwasser Consumentenbond is niet echt duidelijk. Op hun website hebben ze het over Inventum, iets dat je hierboven ook al hebt kunnen zien. Het is echter niet de vaatwasser met de langste levensduur, maar wel van een goede kwaliteit.

Conclusie vaatwassers

Maak vooraf een plan, dan weet je ook wat de beste vaatwasser onderbouw in jouw situatie is. Heb je bijvoorbeeld het idee om over enkele jaren je keuken aan te passen? Dan kun je misschien beter voor een losstaande vaatwasser gaan. Deze verkoop je makkelijker door dan een onderbouw model.

Houd ook altijd rekening met de standaardbreedte van 60 cm. Bekijk eerst of dit wel past. Je hebt namelijk ook smallere vaatwassers. Deze zijn niet direct beter maar praktischer wanneer je minder ruimte hebt. Een smalle vaatwasser is alleen als inbouwmodel verkrijgbaar.

Conclusie beste vaatwasser onderbouw: een van bovenstaande merken. Dat zijn Inventum, Siemens, Bosch of Miele.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste vaatwasser onderbouw (2022)
Schuiven naar boven