Kun je verkouden worden van airco?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Vroeger werd gezegd dat je verkouden of ziek kon worden van een airconditioner. Op zich geen vreemde gedachte want veel mensen krijgen wel last van keelpijn, neusverkoudheid of iets anders. Maar kun je verkouden worden van airco of hebben die klachten toch een andere oorzaak? Vandaag ontdek je de waarheid.

De werking van een airconditioner

Airco is prettig want het zorgt voor een aangenaam klimaat binnenshuis. Dit is te danken aan een ingewikkeld systeem dat de lucht koelt of verwarmt. Want ja, moderne airco’s kunnen de ruimte ook verwarmen.

Een airco doet nog meer want hij filtert (zuivert) de lucht en werkt ook als luchtontvochtiger.

Kun je verkouden worden van airco?

Sommige mensen klagen over verkoudheid na een verblijf in een ruimte met airconditioner. Kun je echt verkouden worden van airco? Nee, maar je kunt wel vergelijkbare symptomen krijgen. Dit komt omdat een airco het vocht uit de lucht haalt. Hierdoor drogen de slijmvliezen in je neus uit. Dit raakt geïrriteerd, waardoor je verschillende klachten krijgt.

Een van die bekende klachten is een kriebeling in de neus. Soms ontstaat er ook een spontane bloedneus en je kunt zelfs last krijgen van een loopneus. Maar het is niet zo dat je verkouden wordt als gevolg van een virusinfectie. Het kan natuurlijk wel maar dit heeft weinig met airconditioner te maken.

Keelpijn door airconditioner

Het kan ook dat je last krijg van keelpijn, en dat is ook een gevolg van de airco. Dit heeft weer met indrogende slijmvliezen te maken. Je keel gaat hierdoor droog aanvoelen en raakt geïrriteerd.

Hoe voorkom je keelpijn door airco? Eenvoudig, dit doe je door voldoende water te drinken. Zorg dat er altijd een flesje water in de buurt staat. Drink regelmatig kleine slokjes, dit is beter dan ineens 200 ml achterover slaan.

Bekijk drinkflessen (tip)

Nog een gevolg: spierpijn

Je kunt niet direct verkouden worden van airco en je krijgt er ook geen keelontsteking van. Dit heeft eerder met een virusinfectie op bacteriële infectie te maken. Wel kun je als gevolg van airconditioner last krijgen van spierpijn. De kou slaat dan letterlijk op de spieren. Dit is vooral slecht na het sporten, je moet er dan voor zorgen dat de spieren niet te snel afkoelen.

Spierpijn krijg je sneller wanneer de airco in de auto aanstaat. Dit komt omdat je in een kleine ruimte verblijft waardoor de airco meer impact heeft. Ook een airconditioner op de slaapkamer kan spierpijn veroorzaken, voornamelijk aan de nek, rug en schouders. Daarom is het aan te raden om een airco op de slaapkamer niet te veel te laten koelen. De ideale omgevingstemperatuur ligt op 18 °C.

Tip: gebruik een timer om de airco na enkele uren automatisch uit te laten schakelen.

Wanneer je veel last hebt van keelpijn of andere klachten

Ervaar je vaker klachten wanneer de airco aanstaat? Mogelijk ben je hier wat gevoeliger voor. In plaats van een airco kun je ook gebruik maken van een aircooler. Dit apparaat zorgt voor een koele lucht en kan de temperatuur met wel 3 °C laten dalen. Aan de andere kant wordt er geen vocht uit de lucht gehaald waardoor je slijmvliezen niet uitdrogen.

Een aircooler is verkrijgbaar vanaf € 35, de betere modellen kosten rond de € 100. Absoluut een aanrader.

Naar aircoolers

Wat doet airco met je gezondheid?

Sommigen beweren dat een airco slecht is voor de gezondheid. Dit klopt niet, maar slecht onderhoud kan wel nadelige gevolgen voor je gezondheid hebben. Een airco voert vocht af. Soms gaat de airco lekken of blijft er binnenin wat vocht staan. Wanneer je dit niet regelmatig onderhoudt dan vindt er schimmelgroei plaats. Telkens wanneer de airconditioner aanstaat worden schimmelsporen verspreid. Hier kun je ziek van worden.

Slecht onderhoud kan ook voor verspreiding van bacteriën zorgen. Dus: een slecht onderhouden airco is slecht voor je gezondheid. Daarom is regelmatig onderhoud zo belangrijk.

Kan een hond ziek worden van airco?

Net als mensen kunnen ook honden niet direct ziek worden van airco. Maar wel wanneer de airconditioner slecht onderhouden is. Een hond kan dan ziek worden van een virusinfectie. Het gaat dan om een verkoudheid oftewel een infectie van de voorste luchtwegen.

Let op want bij honden met een slechte weerstand kan een verkoudheid overgaan in een longontsteking. Houd oudere of zwakkere honden daarom goed in de gaten. Maar het is niet zo dat je met een hond in huis helemaal geen airco aan mag zetten.

Let op met vogels

Heb je een vogel als huisdier? Juist vogels zijn kwetsbaar voor grote temperatuurverschillen. Dit betekent niet dat je helemaal geen airco mag gebruiken, maar doe dit met goed beleid. Zorg dat de vogelkooi niet in het koudste gedeelte van de kamer staat. Richt ook geen airco of ventilator op de kooi.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Kun je verkouden worden van airco?
Schuiven naar boven