Beste koekenpan zonder anti-aanbaklaag

Bijgewerkt: 16 februari 2022

De koekenpannen met aanbaklaag worden minder populair. Dit komt omdat bij verhitting van teflon schadelijk stoffen vrij kunnen komen. Misschien ben je op zoek naar de beste koekenpan zonder anti-aanbaklaag. Het is even opletten want sommige van deze pannen bevatten stiekem toch schadelijke stoffen. In dit artikel vind je de beste koekenpan zonder teflon.

Uitleg over teflon (en hoe schadelijk het is)

In 1938 werd gepolymeriseerd polytetrafluoretheen (PTFE) ontdekt, dit werd vastgelegd als merknaam teflon. Op zich is PTFE niet schadelijk voor de gezondheid, ook niet wanneer er deeltjes loskomen en je deze met het voedsel binnenkrijgt.

Teflon is wel schadelijk bij oververhitting. Op dat moment komen er schadelijke stoffen vrij. Vogels kunnen hier snel aan sterven, mensen lopen op de lange duur een vergiftiging op. De stof PFOA, die bij oververhitting van teflon vrijkomt, heeft een samenhang met het ontstaan van hoog cholesterol en chronisch nierfalen. In 2012 werd zelfs naar buiten gebracht dat deze stof kanker kan veroorzaken.

Pannen zonder teflon (of vergelijkbare stoffen)

Steeds meer instanties adviseren om over te stappen naar een pan zonder teflon. Al helemaal wanneer de pan ouder is dan acht jaar.

Een koekenpan zonder anti-aanbaklaag betekent dat je naar een ander model uitwijkt. Je komt dan bij de stalen of gietijzeren koekenpan uit. Soms ook de RVS pan, maar deze kan evengoed teflon bevatten. De keramische koekenpan bevat nooit een anti aanbaklaag. Ze weet je niet waar je voor moet kiezen? Hieronder vind je meer uitleg over de verschillende koekenpannen zonder teflon.

Keramische koekenpan

De beste koekenpan zonder anti aanbaklaag is de keramische pan. Voordeel van deze koekenpan is dat hij niet aanbakt en je ook niet zoveel boter of olie hoeft te gebruiken. De pan verdeelt de warmte goed maar houd deze ook beter vast. Hierdoor zijn gerechten sneller klaar, zonder dat ze aanbranden.

Een keramische koekenpan is ook makkelijk schoon te maken. Mocht hij erg vies of vet zijn, dan laat je hem enige tijd in een sopje inweken.

Het is ook wel zo eerlijk om de nadelen van een keramische pan te vermelden. Dit soort pannen kan slecht tegen zeer hoge temperaturen. Er ontstaan wat sneller krasjes en is best wel zwaar. Maar er komen bij het bakken geen schadelijke stoffen vrij. Je koopt al een keramische koekenpan vanaf € 16.

Bekijk keramische koekenpannen

Gietijzeren pannen

Ook van gietijzeren pannen is bekend dat ze geen teflon of een andere anti aanbaklaag bevatten. Dit soort pannen werd heel lang geleden al gebruikt. Uiteraard nu in de moderne versie. Een gietijzeren koekenpan werkt erg prettig, je hebt minder olie of boter nodig. Bovendien is deze pan niet alleen duurzaam maar ook veilig.

Uiteraard is gietijzeren geschikt voor alle warmtebronnen waaronder elektrisch, gas en keramisch. Deze pan kan zelfs op de barbecue of open vuur. Bakken op hoge temperaturen? Geen probleem, de gietijzeren koekenpan kan het moeiteloos aan. Waarbij er geen vervelende stoffen vrijkomen.

Toegeven, een gietijzeren pan is zwaar. En wanneer je hem laat vallen kan hij breken. Bovendien is hij wat duurder in aanschaf, vanaf ongeveer € 24.

Naar gietijzeren koekenpannen

De stalen koekenpan

Ook weer de beste koekenpan zonder anti aanbaklaag, namelijk die van staal. Het grootste voordeel is dat er geen teflon in zit waardoor hij veilig in gebruik is. Dichtschroeien van vlees of het klaarmaken van gerechten gaat met deze pan heel makkelijk. Hij is namelijk een uitstekende warmtegeleider en kan ook heel goed tegen hoge temperaturen.

Een stalen koekenpan heeft een zeer lange levensduur. Het enige nadeel is dat je hem na aankoop eerst moeten laten inbranden. Dit doe je met olie dat je op hoge temperatuur goed in de pan laten branden. Hiermee creëer je een natuurlijk anti aanbakeffect. Bovendien kun je een stalen pan beter niet in de vaatwasser stoppen, hij kan op de lange duur gaan roesten.

De aanschafprijs is vergelijkbaar met een gietijzeren pan. Duurder dan een model met antiaanbaklaag (teflon) maar wel een betere keuze.

Bekijk stalen koekenpannen

Rvs-koekenpan: soms een goede keuze

Is een RVS-pan de beste koekenpan zonder anti aanbaklaag? Dat is moeilijk te zeggen. Sommige van deze pannen hebben geen anti aanbaklaag, maar er zijn een hoop modellen die dit wel hebben. Let op want er staat niet altijd bij het product aangegeven dat er teflon in zit. Soms wordt namelijk een andere merknaam gebruikt.

Soms wordt een stalen pan als RVS pan verkocht. Dit kan hetzelfde zijn maar ook weer afwijken. De benaming RVS oftewel roestvrij staal is dus een beetje onduidelijk.

Voorzichtig met een non stick coating

Soms kom je een koekenpan tegen met een non stick coating (laag). Het lijkt dan alsof hier geen schadelijke teflon inzit maar niets is minder waar. Het gaat hier ook om een anti aanbaklaag, vaak bekend onder de merknaam teflon. Let dus even goed op dit soort aanduidingen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste koekenpan zonder anti-aanbaklaag
Schuiven naar boven