Verschil iPhone Xr en Xs

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je twijfelt tussen twee iPhones. Wat is het verschil iPhone Xr en Xs? Ze zijn beiden in september 2018 uitgebracht. Ondanks de gelijke releasedatum zitten er best wel wat verschillen tussen deze modellen. De een is iets groter, de ander heeft betere camera’s. Ontdek alle verschillen en maak een goede keuze.

Apple iPhone Xr, Xs en Xs Max

Het Amerikaanse bedrijf Apple heeft in het derde kwartaal van 2018 drie mooie iPhones uitgebracht. Het betreft hier de Xr, maar ook de Xs en Xs Max. De Max is het grootste model van de drie. In dit artikel het verschil iPhone Xr en Xs. Wat kun je allemaal verwachten?

Behuizing en scherm (display)

De Apple Xr is voorzien van een aluminium frame met ip67 codering. Hiermee is het stof- en waterdicht (tot 1 meter voor 30 minuten). De Xs behuizing is toch wat beter. Het betreft hier een stainless steel frame met ip68 codering (tot 2 meter voor 30 minuten onder water).

Hoe zit het met de schermgrootte? Maak kennis met iPhone Xr: een 6,1 inch scherm met 828 x 1792 pixels. Het betreft hier een IPS LCD display/ touchscreen. De iPhone Xs heeft een 5,8 inch super amoled display. Het scherm is kleiner, maar heeft wel een mooiere weergave. Dit ga je vooral terugzien in de kleuren en rijke details.

Volledig nieuw is dat deze twee smartphones elektronic sim (e-SIM) ondersteunen. Mocht je niet weten wat het is: het gaat hier om een ingebouwde simkaart. Hierbij kun je gebruik maken van meerdere telefoonnummers zonder van simkaart te wisselen. Eigenlijk is de e-SIM een kleine chip die op dezelfde manier als een NFC chip werkt.

Tip: bescherm de iPhone altijd middels een smartphonehoesje, zo gaat het scherm een stuk langer mee.

Naar smartphonehoesjes voor iPhone

Apple iOS besturingssysteem

Beide smartphones zijn voorzien van besturingssysteem iOS 12. Dit is bij aanschaf upgradebaar de nieuwste versie. Apple ondersteunt deze modellen minimaal 3 jaar na uitgifte, vaak is dit nog langer.

Verschil iPhone Xr en Xs: besturingssysteem en werkgeheugen

Natuurlijk wil je weten hoe snel en efficiënt deze toestellen werken. Dit hangt helemaal van de processor en het werkgeheugen af. Deze twee smartphones worden aangedreven door een Apple A12 Bionic-chip. Er is wel een verschilletje in werkgeheugen. Dit is bij de Xr 3 GB groot en bij de Xs 4 GB groot. Hierdoor zit er weinig verschil in absolute prestaties.

Deze toestellen doen het qua prestaties zeer goed. Ze domineren in 2019 Basemark lijst. Dit betekent dat er op dat moment geen enkel ander toestel is met zulke goede processorprestaties.

Over de camera’s en luidsprekers

Je kunt de beste foto’s met je smartphone kunnen maken. Zit hoer verschil tussen iPhone Xr en Xs in? Een goede vraag! De Apple Xr heeft aan de achterzijde een 12mp camera en aan de voorzijde een 7mp selfiecamera. Hier maak je aardige foto’s mee, je moet echter niet teveel van de kwaliteit verwachten. Voor een toestel uit 2019 is dit best wel teleurstellend.

De Apple iPhone Xs heeft aan de achterzijde een dual 12mp camera met telelens en 2x optische zoom. Dat is al een stuk beter! Hiermee maak je foto’s met goede scherptediepte. De selfiecamera heeft een resolutie van 7mp. Niks bijzonders dus.

Met stereo luidsprekers kun je in ieder geval genieten van films en video’s in bioscoopkwaliteit (wat het geluid betreft dan).

Voor het opslaan van foto’s en filmpjes maak je gebruik van het interne geheugen. Dit bedraagt bij de Xr 64, 128 of 256 GB. Bij de Xs heb je de keuze uit een toestel met 64, 256 of 512 GB. Houd er rekening mee dat er geen kaartslot aanwezig is. Je kunt het geheugen dus niet uitbreiden.

Zo lang gaat de batterij mee

Nog meer verschillen tussen iPhone Xr en Xs: de batterij. Deze heeft bij de Apple Xr een capaciteit van 2942 mAh. Dit betekent dat deze in spreektijd ruim 25 uur meegaat. Hoe zit het met de batterij van de Xs? Deze heeft een capaciteit van 2658 mAh en een spreektijd van 20 uur. Je kunt deze accu’s snelladen of draadloos opladen.

Ontgrendelen van de iPhone

Je kunt het toestel op een veilige manier ontgrendelen met behulp van Face ID. hierbij maakt de smartphone gebruik van de TrueDept camera aan de voorkant. Middels een 3D scan van het gezicht wordt de eigenaar van de iPhone herkent.

Deze modellen zijn uitgerust met Bluetooth 5.0 en usb 2.0. Vooral dit laatste is een beetje teleurstellend, omdat in 2019 alweer usb 3.1 beschikbaar is.

Kleuren en prijs – wat moet het kosten?

Als laatste het verschil iPhone Xr en Xs met betrekking tot de prijs. Je hebt de keuze uit toestellen in de kleuren spacegrijs, zilver en grijs (Xs) of de kleuren zwart, rood, geel, blauw, koraal en wit (Xr).

Wat moeten deze iPhones precies kosten? De iPhone Xr prijs bedraagt tussen €550 en €650 (64 GB, in het jaar 2021). Voor meer opslagruimte betaal je ook een stuk meer.

De iPhone Xs prijs ligt ergens tussen €698 en €750 (2021). Hiervoor krijg je een toestel met 64 GB opslagruimte. Wil je meer, dan betaal je hier ook voor.

Waar je ook voor kiest: de Apple iPhone Xr en Xs zijn de smartphones van de toekomst. In ieder geval tot er weer een nieuwer model uitkomt: dit zal in 2021 zijn.

Alternatief voor deze iPhones

Wist je dat Apple jaarlijks nieuwe iPhones op de markt brengt? Het is altijd goed om voor een nieuwer model te gaan. Dan weet je zeker dat de specificaties goed zijn en dat je van een snellere processor profiteert.

Bekijk nieuwste iPhones

Over het algemeen ben je met een nieuwe iPhone wel wat duurder uit. Hoe ouder het toestel hoeft goedkoper deze wordt. Zo moest de iPhone Xs in het begin rond de € 1000 kosten, twee jaar later is die prijs gedaald tot € 700.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verschil iPhone Xr en Xs
Schuiven naar boven