Verschil politiek Nederland en Amerika

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

We zijn hier gewend aan het Nederlandse politieke stelsel. Maar wanneer je naar Amerika kijkt dan gaat het er hier heel anders aan toe. Je kunt niet spreken van slechts één politiek verschil tussen Nederland en Amerika. Hieronder zie je de vijf belangrijkste verschillen politiek Nederland versus Amerika.

De verkiezingen

Misschien wel het grootste verschil tussen politiek Nederland en Amerika zit hem in de verkiezingen. In Nederland heb je keuze uit verschillende partijen. Dit kunnen er makkelijk meer dan 35 zijn. Dit maakt het voor de kiezer er soms lastig op, want veel politieke partijen sluiten aan bij je eigen idealen.

In Amerika verloopt de verkiezing een stuk eenvoudiger. Hier kies je tussen twee partijen, niet meer en niet minder.

Meer lezen over de Amerikaanse politiek? Onderstaande boeken zijn echte aanraders.

Bekijk Amerikaanse politiek (boeken)

Verkiezing van de president of politieke partijen

De president van Amerika wordt niet rechtstreeks gekozen. Burgers kiezen voor kiesmannen, die weer achter een van de twee kandidaten staan. Over alle staten verspreid zijn er in totaal 538 kiesmannen. De kandidaat moet door minimaal 270 kiesmannen gesteund worden. Dan pas wordt deze verkozen tot president van Amerika.

In Nederland tellen alle uitgebrachte stemmen mee in de zetelverhouding. De Tweede Kamer bestaat uit 150 zetels. Uiteindelijk bestaat een regering uit meerdere partijen die nauw moeten samenwerken. De minister-president functioneert als voorzitter van de ministerraad.

Opvallend is dat het staatshoofd van Nederland de Koning(in) is, maar de taken worden uitgeoefend door de minister-president. Hiermee is Nederland een vreemde eend in de bijt.

Macht van de president

In Nederland heb je de minister-president. Deze heeft een beperkte macht. Het is namelijk zo dat meerdere partijen in de Tweede Kamer samenwerken. De president van Amerika heeft veel meer macht. Ook wel een belangrijk verschil tussen deze twee landen.

Republikeinen en democraten (Amerika)

Niet iedereen begrijpt hoe het politiek stelsel in elkaar zit. In Amerika heb je de republikeinen en de democraten.

Republicanisme gaat over een staatshoofd dat niet door erfopvolging ontstaat. Republikeinen streven naar minder beperkende wetten en een kleinere overheid. Hierdoor zijn republikeinen erg populair bij ondernemers maar ook bij de rijke burgers. Republikeinse presidenten: Abraham Lincoln, George W Bush en Donald Trump.

Bij democratie speelt de wil van het volk een belangrijke rol. De democraten streven naar een grotere overheid en beschermende wetten. Ook komen democraten voor minderheden op. Voorbeelden van democratische presidenten: John F Kennedy, Bill Clinton en Barak Obama.

In Nederland wordende termen republikeinen en democraten niet gebruikt. Hier gebruiken we de termen links en rechts. Dit is wel vergelijkbaar met Amerika:

  • Links = democraten
  • Rechts = republikeinen

Nederlandse Boeken over politiek en overheid

De Amerikaanse Tweede Kamer

Nog een verschil tussen politiek Nederland en Amerika: de functie van de Tweede Kamer. In Nederland heb je de eerste en de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer worden wetsvoorstellen besproken. Die moeten door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel ook verwerpen. Daarnaast zorgt de Eerste Kamer voor controle van de regering.

In Amerika zijn er twee kamers in het congres aanwezig. De ene kamer is bedoeld voor de Senaat en de andere voor het Huis van Afgevaardigden.

  • Senaat = Hogerhuis
  • Huis van Afgevaardigden = Lagerhuis

Leden in de Senaat hebben een ambtstermijn van zes jaar. Vanuit elke staat worden er twee senatoren naar de Senaat gestuurd. De belangrijke benoemingen vinden in de Senaat plaats.

Het Huis van Afgevaardigden heeft meer leden die elke twee jaar worden gekozen. Het Huis van Afgevaardigden is vergelijkbaar met de Tweede Kamer in Nederland.

Andere verschillen tussen Amerika en Nederland

Er is veel onderzoek gedaan naar de grootste verschillen tussen Amerika en Nederland. Uit een onderzoek die is uitgevoerd door de University of Southern California blijkt dat Amerikanen luier zijn dan Nederlanders. Amerikaanse burgers zitten langer op hun stoel waarbij ze te weinig bewegen.

Ook gebruiken Amerikanen veel vaker de auto, terwijl Nederlanders op de fiets springen of wandelend ergens naartoe gaan. Dit is wel deels te verklaren, want in Amerika zijn de afstanden veel groter. Terwijl we in Nederland altijd een supermarkt, kroeg of ander bedrijf op de hoek van de straat hebben liggen.

Het aantal wapens

De criminaliteit in Nederland is niet hoger of lager dan in veel andere landen. Maar de kans dat je een wapen tegen je hoofd gezet krijgt is in Nederland vrij klein. Dit komt omdat er per 100 Nederlanders slechts 2,6 wapens aanwezig zijn.

In Amerika loop je meer risico op een confrontatie met een wapen. Voor elke 100 inwoners zijn er maar liefst 120 wapens. Dit betekent dat heel veel Amerikanen een wapen in bezit hebben. Dit heeft onder meer met de slechtere bescherming van burgers te maken. Wanneer je ergens op het platteland de politie belt, is de kans vrij klein dat je binnen 10 minuten geholpen wordt. Hulp kan makkelijk een uur of langer op zich laten wachten, en soms komt de politie helemaal niet langs. Hierdoor hebben veel Amerikanen het gevoel dat ze zichzelf en hun familie middels een wapen moeten beschermen.

Veel Amerikaanse staten hebben ook soepele regels met betrekking tot de wapenwet. Want die wet verschilt per staat. In Nederland is het duidelijk: er geldt een algemeen wapenverbod.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verschil politiek Nederland en Amerika
Schuiven naar boven