Verschil tussen hotel en motel

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Hotels kom je wereldwijd tegen allemaal maar motels wat minder vaak. In Amerika is een overnachting in een hotel vrij normaal. Wat is het verschil tussen hotel en motel? Voordat je op reis gaat is het goed om deze verschillen te kennen. Bereid je dus goed voor, dan weet je ook wat je moet boeken.

Dit is een hotel

Iedereen is wel bekend met een hotel. Vaak is dit een groot gebouw met meerdere verdiepingen. Het aantal hotelkamers varieert van tientallen tot honderden. Bekende hotelketens in Nederland zijn:

 • Van der Valk
 • Fletcher
 • Hampshire
 • BH Hotels
 • Ibis
 • Novotel
 • Golden Tulip
 • Best Western

In Amerika zijn dit de bekendste hotelketens:

 • Hilton
 • Marriot
 • Hyatt
 • Sheraton
 • Holiday Inn
 • Hampton
 • Ramada
 • Westin

Een hotel biedt niet alleen overnachting maar ook ontbijt, lunch en diner. Hotels hebben een capaciteit voor minimaal tientallen gasten, wat kan oplopen tot duizenden gasten. Een hotelkamer is in veel gevallen voorzien van douche, toilet en televisie. Buitenlandse twee sterrenhotels hebben soms gedeeld sanitair op de gang. In Nederland komt dit weinig voor.

Op zoek naar de leukste of beste hotels? In een van de vele reisgidsen ontdek je hotels in het land van je bestemming.

Bekijk reisgidsen

Uitleg over motel

Motels kom je voornamelijk in de Verenigde Staten tegen. Toch kent ook Europa een aantal motels. Ook nu weer zijn er verschillende kamers voor gasten beschikbaar. Bekende Nederlandse motels zijn:

 • Motel Paradiso in Bad Nieuweschans
 • Motel One Amsterdam-Waterlooplein
 • Motel- Bungalow-& Chaletpark de Brenkberg
 • Motel-Restaurant-Grand Cafe de Caisson
 • Motel Oostvoorne

Op zich is de keuze met betrekking tot Nederlandse (en Belgische) motels zeer beperkt. Het gaat dan op zichzelf staande motels. In Amerika is vooral de motelketen Motel6 erg populair. Daarnaast zijn er ontzettend veel losstaande motels. Een motelkamer beschikt net over een hotelkamer over sanitair en televisie.

Verschil tussen hotel en motel

Hieronder vind je de belangrijkste verschillen tussen hotel en motel. Lees ze goed door, dan weet je ook wat het beste bij je past.

De herkomst

De benaming motel is een samenvoegsel van ‘motor’ en ‘hotel’. Het gaat om goedkope hotels of kamers langs doorgaande wegen. Vroeger werd de benaming motel vrij veel gebruikt, tegenwoordig wordt al snel gesproken van een goedkoop hotel. De benaming motel werd voor het eerst in 1925 in gebruik genomen.

De geschiedenis van de hotels gaat terug tot de Romeinse tijd, waar reizigers in een hostel konden verblijven. Je sliep samen met andere reizigers op een baal hooi, maar aan de andere kant was een hostel tot het jaar 1300 gratis. Tegenwoordig deel je geen kamer met anderen en is een hotel erg luxe, maar ook een stuk duurder.

In plaats van een motel kun je in Nederland en de rest van Europa ook uit heel veel leuke campings kiezen. Veel van deze campings verhuren ook accommodaties.

Naar campinggids

Het prijsverschil

Misschien is dit wel het belangrijkste verschil tussen een hotel en motel: de prijs. In een motel verblijf je vanaf $ 30 per nacht (Amerika). Een Nederlands motel is wel wat duurder, ongeveer vanaf € 60 per nacht. Maar dat komt omdat de Nederlandse motels meer op hotels lijken.

Voor een hotel betaal je altijd meer. In Amerika boek je een hotelkamer vanaf $ 50 per nacht, afhankelijk van de locatie loopt dit op tot ongeveer $ 100 per nacht. Een Nederlandse hotelkamer boekje vanaf € 70 per nacht, oplopend tot € 150. Amerikaanse motels en hotels zijn goedkoper maar het is een feit dat een motel altijd minder kost dan een hotel.

De locatie

Kijk je naar het verschil tussen hotel en hotel dan zal je één ding opvallen: een motel ligt altijd langs de snelweg of doorgaande weg. De benaming motel wordt dan ook vaak gebruikt voor goedkope hotels die langs een grote weg liggen.

Hotels kom je overal tegen. Soms langs een snelweg, maar vaker in een stad of dorp. Hotels midden in het centrum van een grote stad zijn doorgaans erg duur. Ligt het hotel meer afgelegen dan ben je naar verhouding goedkoper uit.

Inrichting van het gebouw

Motelkamers zijn bereikbaar via een buitendeur. Elke kamer is dus voor iedereen bereikbaar, ook vreemden kunnen aankloppen. Hotelkamers zijn gelegen in een gebouw. Gasten hebben toegang tot het gebouw, maar buitenstaanders komen er niet zomaar in. Hierdoor is een overnachting in een hotel net iets veiliger, ook omdat er meer toezicht is. Daar waar je bij een motel aan je lot wordt overgelaten.

Verder beschikt een hotel over meerdere ruimtes waaronder een restaurant, café, recreatieruimte en een receptie. Een motel heeft vaak alleen een receptie, dat ook nog eens in een apart gebouwtje ligt.

Het ontbijt

Verblijf je in een hotel dan kun je hier ook ontbijten. Soms zit ontbijt bij de prijs inbegrepen, in andere gevallen moet je het ontbijt los erbij boeken. Maar zelf wanneer je dit tijdens je reservering niet aangeeft kun je achteraf gewoon mee ontbijten. Je meldt je dan bij de receptie of de ontbijtservice, waarna je vooraf of achteraf de rekening betaalt.

Bij een motel is het vaak niet mogelijk te ontbijten. Je zult dus zelf je ontbijt moeten regelen. Bijvoorbeeld door iets mee te nemen, naar een winkel te gaan of ergens te ontbijten. Wanneer een motel wel een ontbijtzaal heeft betreft het vaak toch een (goedkoop) hotel.

Dit waren de belangrijkste verschillen tussen hotel en motel.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verschil tussen hotel en motel
Schuiven naar boven