Beste verwarming tuinhuis – heerlijk warm de winter door

Bijgewerkt: 6 april 2022

Voorkom dat opgeslagen spullen in het tuinhuis bevriest. De beste verwarming tuinhuis is ook geschikt wanneer je hem als hobby- of werkruimte gebruikt. Of als zitruimte. Ten eerste is het belangrijk dat het tuinhuisje of de blokhut geïsoleerd is. Hiermee voorkom je verlies van warmte. Daarnaast speelt het type verwarming een belangrijke rol.

Waarom tuinhuis isoleren een goed idee is

Door het tuinhuis te isoleren houd je de kou maar ook de warmte buiten. In de winter vriest het niet zo snel en in de zomer voelt het niet benauwd aan. Isolatie is ook goed voor de akoestiek: muziek of het geluid van gereedschappen dringt niet zo snel bij de buren door.

Wil je het tuinhuis effectief verwarmen, dan is isolatie eigenlijk onmisbaar. Maar hoe isoleer je het tuinhuisje? Dit kan op een goedkope en praktische manier. Het beste kun je gebruik maken van hardschuim platen of PUR dat je tussen de lagen houten latten of balken plaatst. Maak gebruik van een laagje waterdicht folie om optrekkend vocht tegen te houden.

Beste verwarming tuinhuis: het overzicht

Heb je aan isolatie gedacht? Dan wordt het tijd om naar de beste verwarming voor het tuinhuis te kijken. Hieronder enkele ideeën met de voor- en nadelen, zelfs wanneer je geen isolatie hebt aangebracht!

Hout- of pelletkachel en het alternatief

Is het tuinhuis niet of onvoldoende geïsoleerd? Dan is een houtkachel of pelletkachel de beste keuze. Dit soort kachels heeft een hoge warmteopbrengst en is hierdoor uitermate geschikt voor slecht geïsoleerde ruimtes.

Een houtkachel gebruik hout als brandstof. Dit gebeurt altijd in een speciale verbrandingskamer. Een pelletkachel werkt juist op houtpellets, dit zijn korrels die geproduceerd worden vanuit houtschaafsel of zaagsel.

Voordelen

Met een houtkachel creëer je een mooi vlammenspel, en er is altijd lekkere stralingswarmte aanwezig. Hoewel hout steeds duurder wordt is het nog steeds een goedkope brandstof. Ook houtpellets zijn goedkoop in aanschaf, de kachel zelf biedt een uitstekend rendement.

Nadelen

De aanschaf van een hout- of pelletkachel is niet goedkoop. Bovendien maakt een pelletkachel bij opstarten wat lawaai. Bij een houtkachel kun je last hebben van rook en fijnstof. Een goed afvoerkanaal is onmisbaar, die moet je wel in het tuinhuisje aanbrengen. Beide kachels vragen wat meer onderhoud.

Een uitstekend alternatief is de tuinhaard, waarbij je het rookkanaal verlengt door een gat in het dak of de wand van het tuinhuisje. Dit is de meest voordelige en effectieve methode om het tuinhuisje te verwarmen.

Bekijk tuinhaarden

Een infrarood kachel

De beste verwarming voor het tuinhuis is de infrarood kachel. Direct bij inschakeling geniet je van de warmte, zonder dat je hoeft te wachten. Infrarood verwarming werkt op dezelfde manier als warmte die afkomstig is van de zon. De stralingswarmte wordt opgenomen door materie. Het houten tuinhuisje of de blokhut zal de warmte lang vasthouden en langzaam aan de omgeving afgeven.

Voordelen

Directe warmte zonder dat je enkele minuten moeten wachten. Infrarood kachels verbruiken naar verhouding weinig energie. De stralingswarmte is ook goed voor spieren en gewrichten.

Nadelen

Niet geschikt voor het verwarmen van een grote ruimte, maar het tuinhuisje is vaak compact van afmeting. Een infrarood kachel is wel duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld een ventilatorkachel. Gemiddeld ben je tussen de € 139 en € 500 kwijt. Hierbij moet wel gezegd worden dat een infraroodkachel zeer effectief is.

Naar infrarood kachels

Ventilatorkachel voor snelle opwarming

Werk of hobby je eventjes in het tuinhuisje op de blokhut? De beste verwarming is in dit geval een ventilator kachel. Deze is goedkoop in aanschaf en compact. Hierdoor zet je hem makkelijk op een tafeltje of werkblad neer.

Voordelen

De warmte wordt via de ventilator verspreid. Voor kleine ruimtes is dit ideaal want het tuinhuisje warmte snel op. Qua aanschaf moet je denken aan een prijs die tussen de € 25 en € 50 ligt. Geen geld om het tuinhuisje te verwarmen.

Nadelen

Een ventilatorkachel verbruikt veel energie. Zet je hem op de hoogste stand dan ben je toch wel € 1 per uur aan energie kost kwijt. Op de laagste stand bespaar je aan energiekosten, maar verwarmt het model misschien niet effectief genoeg. Toch is dit een zeer geschikt model voor het verwarmen van kleine ruimtes.

Bekijk ventilatorkachels

Mobiele petroleumkachel

Is er geen stroomvoorziening in het tuinhuisje aanwezig, dan kun je aan een mobiele petroleumkachel denken. Dit model verwarmt gericht en het voelt al snel aangenaam in het tuinhuisje of de blokhut.

Het nadeel van een petroleumkachel is de uitstoot van verbrandingsgassen. Hierdoor is een zeer goede ventilatie nodig, en dat zorgt weer voor verlies van warmte. Omdat een geheel petroleumkachel duur in aanschaf is, behoort hij niet tot de beste kachel voor het tuinhuis.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste verwarming tuinhuis – heerlijk warm de winter door
Schuiven naar boven