Zo verzorg je droogbloemen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een droogbloemen boeket staat mooi in huis. Bovendien heeft deze een ontzettend lange levensduur. Hoe verzorg je droogbloemen? Ze hebben geen water nodig maar wel andere verzorging. Met de juiste verzorging blijft het droogbloemen boeket langer mooi. Uiteraard zijn onderstaande verzorgingstips ook voor losse gedroogde bloemen.

Verschil droogbloemen en kunstbloemen

Zo op het eerste oog lijken droogbloemen en kunstbloemen veel op elkaar. Maar er is wel degelijk een verschil tussen droogbloemen en kunstbloemen. Droogbloemen ontstaan vanuit echte bloemen, die gedroogd zijn. Hierdoor hebben droogbloemen een natuurlijke uitstraling maar zijn wel kwetsbaarder.

Bekijk de mooiste droogbloemen

Kunstbloemen zijn vervaardigd van een kunststof. De duurdere kunstbloemen zien er natuurgetrouw uit en hebben een lange levensduur. De goedkope exemplaren zien er nep uit en gaan ook niet zo lang mee.

Hoe verzorg je droogbloemen?

Feit: je hoeft droogbloemen geen water te geven. Je hoeft ze ook geen voeding te geven, schuin af te snijden of verwelkte bloemblaadjes weg te halen. Qua verzorging heb je bijna geen omkijken naar gedroogde bloemen. Toch vragen ze wel wat onderhoud, anders vergaan ze snel. Daarom vind je hieronder de drie belangrijkste tips met betrekking tot de verzorging van droogbloemen.

Tip 1: niet in direct zonlicht

Voor goed onderhoud is het belangrijk om droogbloemen nooit in direct zonlicht te zetten. Doe je dit wel dan verbleken de bloemen. Ze krijgen dan een vale kleur en dat is zonde. Droogbloemen hebben toch al een minder intense kleur dan verse bloemen.

Zet ze in ieder geval uit direct zonlicht. Een plekje op de vensterbank mag maar alleen wanneer dit op het noorden is, zodat er zo min mogelijk zonlicht bijkomt. Het beste zet je gedroogde bloemen ergens in de schaduw.

Tip 2: lage luchtvochtigheid

In veel woningen is de luchtvochtigheid hoog. Dit komt vaker in de zomermaanden voor, maar ook wanneer je een luchtbevochtiger in huis hebt. Droogbloemen kunnen niet zo goed tegen een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor kleuren ze bruin en kunnen zelfs slap gaan hangen.

Zet om deze reden gedroogde bloemen nooit in de badkamer of een andere vochtige ruimte neer. Op de slaapkamer is ook niet zo’n goed idee, ‘s nachts verlies je namelijk veel vocht. Eigenlijk komen droogbloemen op een schaduwrijk plekje in de buurt van verwarming zeer goed tot hun recht.

Heb je een airconditioner? Deze haalt het vocht uit de lucht, wat weer goed is voor de droogbloemen. Dus mocht je een airco in de woonkamer of slaapkamer hebben, dan gaat dit prima samen met gedroogde bloemen.

Uiteraard spreekt het voor zich dat je deze bloemen nooit natspuit of water geeft.

Tip 3: niet ertegenaan stoten

Wanneer iets gedroogd is breekt het makkelijker af. Neem eens een stukje brood. Wanneer je gedroogd brood op de grond laat vallen breekt het in stukken. Iets dat met een normale boterham nooit zal gebeuren.

Ditzelfde geldt ook voor gedroogde bloemen. Laat je ze vallen, dan breken er stukjes vanaf. Hoe kan dit? Dit komt omdat tijdens het drogen vocht verloren gaat. Het is juist dat vocht dat voor een stevige verbinding zorgt.

Het spreekt voor zich dat je droogbloemen niet laat vallen. Maar je moet er ook niet tegenaan stoten. Bedenk dus goed waar je het boeketje droogbloemen neer zet. Dit is in ieder geval niet op een plek waar vaak mensen langslopen. Maar ook niet waar kinderen of huisdieren eraan kunnen komen.

Bekijk het alternatief: kunstbloemen

Levensduur van droogbloemen

Hebben droogbloemen een onbeperkte levensduur? Helaas niet. Zelfs wanneer je droogbloemen goed verzorgt gaan ze vroeg of laat verloren. Blaadjes vallen uit, de kleur wordt bruiner of de stengels verzwakken. Met een goede verzorging gaan gedroogde bloemen tussen twee en vier jaar mee. Hierna zijn ze toch echt aan vervanging toe.

Soms wordt gezegd dat droogbloemen zes maanden tot een jaar meegaan. Deze kortere levensduur heeft voornamelijk met het onderhoud te maken. Zoals een te vochtige omgeving of een slechte standplaats.

Hoe houden droogbloemen hun kleur?

Je weet nu hoe je droogbloemen verzorgt, maar hoe kun je de kleur zo goed mogelijk behouden? Dit heeft allereerst met het drogingsproces te maken. De bloemen moeten in het donker drogen, het liefst op een warme en vooral droge plek. Hoe sneller de bloemen drogen, hoe beter ze hun kleur behouden.

Verder behoudt je de kleur door de droogbloemen in de schaduw te zetten, zeker niet in zonlicht. Maar ook daglicht is van invloed, alleen wel een stuk minder.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zo verzorg je droogbloemen
Schuiven naar boven