Beste video grabber – videobanden overzetten

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Digitaliseer je video’s met de beste video grabber. Dit gebruik je om analoog videomateriaal naar de computer over te zetten. Denk hierbij aan videobanden zoals VHS of Betamax. Gewoon zelf videobanden digitaliseren naar de PC of op dvd. Welke video grabber heb je hiervoor nodig? Hieronder wat praktische tips en een overzicht van de beste grabber.

Dit is een video grabber

Een video grabber klinkt als een groot apparaat maar dat is het niet. Het is een USB-stick met daaraan enkele kabels. De USB-stick gaat in de computer. De kabels zijn bedoeld voor aansluiting op de videorecorder, camcorder, dvd-speler of cd-speler.

Hiermee is een video grabber een apparaatje in een handzaam formaat. Je hebt geen externe voeding nodig, deze haalt de video grabber uit de PC of laptop.

Zo werkt het

Een video grabber zet analoge signalen om naar digitale bestanden. Deze digitale bestanden sla je op. Overigens is het ook mogelijk om dit soort bestanden op dvd te branden.

Houd er wel rekening mee dat dvd in de toekomst misschien niet meer bestaat. Daarom is het beter om naast het branden op dvd de digitale bestanden ook elders op te slaan. Bijvoorbeeld op de PC en als back-up nog op een USB-stick.

Meegeleverde videobewerkingssoftware

De beste video grabber is altijd voorzien van meegeleverde videobewerking. Hiermee sla je video’s op of bewerkte deze. Vaak zit er gratis ArcSoft software bijgeleverd, maar het kan ook om andere software gaan.

Kosten videobanden digitaliseren

Zelf je videobanden digitaliseren? Wanneer het om meerdere videobanden gaat is dit zeker aan te raden. Wanneer je dit laat doen dan kost dit € 2,50 per gedigitaliseerde band (dvd) of je laat een videoband op dvd plaatsen, dit kost ongeveer € 10.

Zelf videobanden digitaliseren is altijd goedkoper. Voor een video grabber betaal je tussen de € 20 en € 25. De beste video grabber kost tussen de € 30 en € 40. Dat zijn de kosten dus niet.

Tips videobanden digitaliseren

Aan de slag en zelf je videobanden digitaliseren. Hieronder enkele tips en een praktische handleiding.

Voor het digitaliseren heb je het volgende nodig:

  • De originele videoband
  • Een goedwerkende videorecorder
  • Video grabber
  • Bewerkingssoftware
  • PC of laptop

Wil je de video omzetten naar dvd (op dvd-branden) dan heb je ook nog een lege dvd en een dvd-brander nodig.

  • Stop de videoband in de videorecorder
  • Sluit de video grabber op de PC aan (USB)
  • Installeer evenzoveel de bewerkingsoftware op de video grabber
  • Sluit de kabels van de video grabber op de videorecorder aan

Je kunt nu starten met het digitaliseren van je videobanden.

De beste video grabber

De ene video grabber is de andere niet. Bij het product staat altijd beschreven voor welk apparaat de video grabber bedoeld is. Denk hierbij aan VHS of V8. Controleer vooraf of de video grabber geschikt is.

Wat is de beste video grabber? Een aantal modellen verkoopt zeer goed. Dit zijn onder andere de Homepex en de Basetech video grabber. Deze kosten tussen de € 10 en € 16. Mooie instapmodellen met een redelijk goede kwaliteit.

Wil je een video grabber die te combineren is met verschillende oude videorecorders en videocamera’s? Maar bijvoorbeeld ook voor overige analoge apparaten? Dan kom je bij de wat duurdere video grabber uit. Deze ondersteunt VHS, SVHS, video 2000, Hi8, V8, MiniDV en nog veel meer.

Bekijk best verkochte video grabber

Goedkope video grabber

Een zeer goedkope video grabber is helaas niet altijd de beste video grabber. Let even goed om de aansluitmogelijkheden. Sommige video’s moet je middels een scartkabel aansluiten. Bij de duurdere video grabber zit deze geleverd, bij het goedkopere model niet. Hierdoor moet je een aparte scartkabel kopen.

Een goedkope video grabber is verkrijgbaar vanaf € 9,89. Kijk maar eens naar het overzicht goedkope video grappers.

Naar goedkope USB grappers

Video grabber voor Windows 10

Heb je een video grabber voor Windows 10 nodig? In principe hoef je hier geen aparte grabber voor te kopen. Alle moderne video grabbers die verkrijgbaar zijn werken met Windows 10.

Probleem: video grabber werkt niet

Zelfs de beste video grabber werkt soms niet. Dit kan met diverse factoren te maken hebben. Ten eerste moet de video grabber op de PC of laptop geïnstalleerd zijn. Hier heb je een stuurprogramma voor nodig, iets dat bij de grabber zit bijgeleverd. Normaal gesproken sluit je het apparaat aan en installeer het stuurprogramma zich vanzelf.

Wanneer Windows het apparaat niet herkent kan dit aan Windows 10 liggen. Na een tijd werken sommige video grabbers niet meer. In dit geval moet je een driver van een ander model gebruiken.

De video grabber werkt niet omdat hij de VHS of de dvd-speler niet herkent. Probeer nieuwe drivers voor de grabber te installeren. Controleer hierbij of de drivers op de bijbehorende website hetzelfde zijn als bijgeleverde drivers.

Video grabber software (gratis)

Op zoek naar video grabber software? Gratis vind je dit op het internet, maar met software alleen kom je er natuurlijk niet. Je hebt echt de hardware oftewel de video grabber nodig.

Goede video grabber software is Movavi Video Editor, maar hier moet je voor betalen. Helaas dus niet gratis. Voordeel van deze software is dat je stijlvolle overgangen maakt, titels toevoegt en gebruik maakt van diverse filters. Ook stabiliseer je video’s of draai je ze om.

Om te voorkomen dat je urenlang op zoek bent naar de juiste software koop je de beste video grabber met bijgeleverde bewerkingsoftware. Voor de prijs hoef je niet te laten, deze software wordt namelijk gratis meegeleverd.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste video grabber – videobanden overzetten
Schuiven naar boven