Beste videokaart – grafische kaart

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een videokaart is onmisbaar: het is de verbinding tussen computer en beeldscherm. Ben je toe aan een nieuwe grafische kaart, dan moet je even goed opletten. De beste videokaart hoeft niet peperduur te zijn maar moet wel een hoge beeldkwaliteit bieden. In deze keuzehulp vind je de beste videokaart.

Dit is waarom je een videokaart nodig hebt

Er verschijnt niet zomaar iets op je beeldscherm, dit is te danken aan de videokaart. Deze verstuurt een beeldsignaal naar de monitor zodat je ook echt ziet wat er gebeurt. Zonder videokaart zie je dus ook helemaal niks op je scherm.

Er zijn verschillende soorten videokaarten verkrijgbaar. Tijdens het gamen wil je dat beelden vloeiend in elkaar overlopen. Bovendien ga je voor een scherp beeld met mooie details. Dan heb je een betere videokaart nodig. Surf je alleen wat over het internet dan is een goedkopere grafische kaart prima.

De beste videokaart

Wanneer je niet al te hoge eisen aan beeldkwaliteit stelt, dan maakt het niet zoveel uit welke grafische kaart je aanschaft. Een goedkope computer of laptop zal vaak een simpele grafische kaart hebben. Geen probleem, maar dit wordt anders wanneer je gaat gamen of video’s bewerkt.

Benieuwd naar de beste videokaart? Hieronder vind je goede voorbeelden inclusief specificaties en prijs.

Eenvoudige videokaarten

Gewoon wat surfen over het internet, gebruik maken van social media of eenvoudige games spelen. Dan heb je voldoende aan een voordelig geprijsde grafische kaart. Hiermee speel je games van enkele jaren oud maar ook eenvoudige games. Met deze videokaart kun je ook films of series kijken, terwijl de kwaliteit dan wat minder kan zijn.

Een simpele videokaart is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 70. Bijvoorbeeld de NVIDIA GeForce GT 710 met een geheugen van 1024 MB. Houd er wel rekening mee dat dit zeker niet de beste videokaarten zijn.

Beste videokaart: full HD

Ga je voor de beste videokaart tegen een goede prijs, dan kom je bij de zogenaamde full HD grafische kaarten uit. Kies bijvoorbeeld voor de RTX 2060 kaart of de GeForce GTX 1650. Deze laatste toont beelden in 1080p oftewel full HD. Voor een full HD videokaart betaal je tussen de € 300 en € 600. Over het algemeen zijn alle GTX grafische kaarten een goede keuze. Ze bieden minimaal full HD en zijn zeer betaalbaar.

Bekijk GTX videokaarten

4K of VR: RTX videokaart

Ga je voor zeer goede prestaties dan kom je bij de RTX videokaart uit. Zeer is geschikt voor gamen of intensieve foto- en videobewerking. Uiteraard ook een toppertje met betrekking tot het kijken van films en series. Een RTX videokaart is in verschillende modellen verkrijgbaar maar de 3070 is een echte aanrader. Hiervoor betaal je tussen de € 900 en € 1200.

Wil je wat voordeliger uit zijn, ga dan voor een 2060 videokaart. De prijs begint vanaf € 600, oplopend tot ongeveer € 700. Dat scheelt toch enkele honderden euro’s.

Wil je de beste prestaties dan heb je minimaal RTX 2080 nodig. Hoe hoger hoe beter, maar dat spreekt voor zich.

Naar RTX videokaarten

Een goede videokaart voor videobewerking

Voor professionele of intensieve gaming kun je het beste een RTX videokaart kiezen. Tenzij je budget wat lager ligt, dan kies je gewoon een betere GTX kaart. Wat is een goede videokaart voor videobewerking? In dit geval kun je wel wat extra grafische kracht gebruiken. Een RTX kaart is aan te raden, bijvoorbeeld AMD Radeon of NVIDIA GeForce.

Je zult merken dat je budget een grote rol speelt. Videokaarten kunnen al snel in prijs oplopen. Wil je een beetje kwaliteit dan ben je toch minimaal € 350 kwijt. Ga je voor topkwaliteit kan moet je zeker rekenen op een aanschafprijs vanaf € 800. Sommige videokaarten kosten zelfs meer dan € 1500, maar dan ga je wel voor de allerbeste videokaart.

Welke videokaart voor renderen?

Renderen is het maken van een digitale afbeelding dat op basis van ruwe data gebeurt. Het is een belangrijk onderdeel van 3D computergraphics. Je kunt je voorstellen dat renderen aardig wat van je processor en videokaart vraagt. Welke videokaart voor renderen is het meest geschikt? Ga zeker voor een RTX videokaart, bijvoorbeeld de Nvidia Quadro RTX 5000. Of een vergelijkbaar model, maar je hebt er wel een uit het topsegment nodig.

Je ziet, de beste videokaart is afhankelijk van je doelstelling of waar je de computer voor gebruikt. Kijk altijd of je keuze ook bij je budget past. Alleen op die manier maak je een goede keuze.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste videokaart – grafische kaart
Schuiven naar boven