Wat is beter GTX of RTX? Videokaarten bekeken

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een videokaart is een onmisbaar onderdeel van de computer. De meest moderne laptops en pc’s hebben de videokaart ingebouwd in het moederbord of de processor. Toch kan het dat je een losse videokaart nodig hebt. Wat is beter, GTX of RTX? Dit zijn twee type videokaarten met elk hun specificaties. Ontdek de verschillen en zowel de voordelen als nadelen van deze twee.

Verschillende videokaarten

Je hebt de onboard en de insteek videokaart. Onboard wil zeggen dat de videokaart in de processor of het moederbord is geïntrigeerd. Deze videokaart beschikt over een eigen geheugen. Wel maakt hij gebruik van het werkgeheugen van het computersysteem. Een insteekkaart wordt los op het moederbord aangesloten. Het is juist de insteek videokaart die in verschillende prestaties verkrijgbaar is.

Videokaarten van NVIDIA zijn erg populair. Eerst had je de GeForce GTX 10 series, dit werd later opgevolgd door de GeForce RTX 20 videokaarten. GTX of RTX staat dus voor het type NVIDIA GeForce videokaarten. NVIDIA is sinds 1993 een bekende producent van computerhardware waaronder moederborden, processors en videokaarten.

Opvallend is dat Nvidia ook bij andere merknamen wordt verkocht. Zo heb je bijvoorbeeld de Gigabyte GeForce videokaart, maar deze is voorzien van de chipset Nvidia. Of de ASUS GeForce videokaart, ook weer zijn voorzien van de chipset Nvidia.

Wat is beter, GTX of RTX?

Je hebt dus GTX of RTX. Wat is beter? Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van zowel GTX als RTX videokaarten. Hierbij staan ook de voor- en nadelen van dit soort kaarten. Aan de hand hiervan ontdek je wat beter is: GTX of RTX.

De GTX videokaart met voor- en nadelen

Allereerst starten we met de GTX videokaart. GTX is de afkorting van Giga Texel Shader eXtreme. De GeForce GTX zijn grafische kaarten die bedoeld zijn voor desktopsystemen. De GTX videokaart werd in 2008 voor het eerst op de markt gebracht. Natuurlijk zijn nieuwere versies sterk verbeterd, daar kunnen de oude videokaarten niet meer tegen op.

Voordeel van de GTX videokaart is dat deze in verschillende prijsklassen verkrijgbaar is. Het begint zo rond de € 150 en loopt op tot ongeveer € 700. De prijs is onder andere afhankelijk van het geheugen en de frequentie van de processor. Over het algemeen kun je zeggen: hoe duurder hoe beter. Nadeel van een GTX videokaart is dat deze wat beperkingen heeft tegenover de RTX kaart.

Bekijk GTX videokaarten

RTX videokaart besproken

Wat is beter, GTX of RTX? Voor velen is de RTX videokaart beter. Maar waarom is dit eigenlijk? RTX is de afkorting van Ray Tracing Texel eXtreme. Deze kaarten ondersteunen real-time ray tracing, iets dat een GTX videokaart niet kan.

Raytracing is een techniek waarbij het mogelijk is om een virtueel driedimensionaal object te fotograferen. Vervolgens wordt het als tweedimensionale afbeelding weergegeven. Het is zelfs mogelijk om zowel kunstlicht als zonlicht te simuleren waardoor de afbeelding er levensecht uitziet. De RTX videokaart is zeer geschikt voor gamecomputers, dat is dan ook het grootste voordeel van RTX.

Nadeel van een RTX videokaart is de hogere aanschafprijs. De goedkoopste RTX videokaart is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 300. Dit soort videokaarten loopt makkelijk op tot meer dan € 1000.

Naar RTX videokaarten

Dit is beter: GTX of RTX videokaart

Aan de hand van bovenstaande kun je eigenlijk wel een conclusie trekken welke van deze twee beter is. Game je veel op de computer, dan zou je eigenlijk een RTX aan moeten schaffen. Zo game je in minimaal full HD beeldkwaliteit en profiteer je van hoge kloksnelheden.

Over het algemeen presteren de GTX videokaarten wat slechter maar zijn wel goedkoper. Het is toch even opletten want de GTX 16 serie heeft dezelfde Turing techniek (kunstmatige intelligentie) als de RTX 20 serie. Ook heeft deze een hoge kloksnelheid. Dit betekent dat de GTX 16 in ieder geval sneller is als de GTX 10.

Op de eindstreep hangt het er wel vanaf wat je van een videokaart verwacht. Daarom hieronder twee video kaarten met elkaar vergeleken, zodat je weet welke van deze twee op bepaalde punten beter scoort.

GTX 1080 en RTX 2060

Op sommige gebieden is GTX beter, op andere gebieden scoort RTX juist weer uitstekend.

GTX 1080 versus RTX 2060: de GTX heeft een snellere GPU kloksnelheid en een hogere pixelrate. Ook heeft deze meer RAM-geheugen en meer schaduweenheden.

RTX 2060 versus GTX 1080: De RTX beschikt over een hogere effectieve geheugen kloksnelheid en meer geheugenbandbreedte. Ook heeft deze meer transistoren en een hogere versie GDDR geheugen.

Je ziet, er zijn dus wel degelijk wat verschillen tussen de modellen. Kijk daarom goed naar wat voor jou belangrijk is. Hierbij zal voornamelijk budget een hele grote rol spelen. Het is namelijk een feit dat je voor een RTX videokaart op de eindstreep duurder uit bent.

Goedkope videokaart kopen? Niet altijd een verstandige keuze

Je wil een goedkope videokaart kopen. Wanneer je online zoekt dan kom je genoeg aanbiedingen tegen. De goedkoopste videokaarten beginnen vanaf € 25. Een goed voorbeeld is de HP NVIDIA NVS 315 grafische kaart voor € 24,95. Dat lijkt natuurlijk hartstikke goedkoop en dat is het ook. Maar let op, een goedkope videokaart is niet altijd een verstandige keuze.

Laten we die hele goedkope videokaart er nog eens bij nemen. Het betreft hier ten eerste al een en NVS kaart. Dit is echt een instapmodel videokaart met lage prestaties. Prima voor je hobby- of werkcomputer maar niet wanneer je bepaalde programma’s draait. Denk maar eens aan fotobewerkingssoftware, video’s of games. Daar is een goedkope videokaart echt niet geschikt voor.

Daarnaast hebben deze goedkope videokaarten een minimaal geheugen. Een geheugen van 1024 MB is niets wanneer je dit vergelijkt met het geheugen van 8192 MB bij de MSI GeForce RTX 2080. Natuurlijk is deze laatste ook erg prijzig maar dan nog, ook de videokaarten van rond de € 100 hebben een 2-3 keer grotere geheugen dan de allergoedkoopste.

Dat gezegd hebbende mag het wel duidelijk zijn: een zeer goedkope videokaart kopen kan op de eindstreep duurder uitvallen. Simpelweg omdat je ontevreden bent en alsnog een betere videokaart koopt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is beter GTX of RTX? Videokaarten bekeken
Schuiven naar boven