Beste vloer voor garage

Bijgewerkt: 31 mei 2022

De meeste garagevloeren bestaan uit beton. Zo op het eerste oog oerdegelijk, maar door de jaren heen ontstaan er scheuren. Daarom is beton niet de beste vloer voor de garage. Gelukkig zijn er veel alternatieven. Maak kennis met de beste garagevloer, waarbij er keuze is uit meerdere mogelijkheden.

Betonnen garagevloer

Een betonnen vloer is slijtvast en heeft een moderne uitstraling. Dit geldt echter niet voor de betonnen garagevloer. Dit komt omdat deze vloer een belangrijke afwerking mist. Als gevolg hiervan ontstaan er al snel scheuren en beschadigingen.

Betonvloercoating aanbrengen

Wil je de betonnen vloer in originele staat te laten? Kies dan voor een betonvloercoating. Dit is een stevige laag hars die over de vloer wordt aangebracht. Voor een optimaal resultaat worden minimaal twee lagen aangebracht. Na uitharding blijft er een stevige en duurzame vloer achter, die ook nog eens waterafstotend is.

Betoncoating is eenvoudig zelf aan te brengen en hiermee kostenbesparend. Na het aanbrengen van dit product ontstaat er een krasbestendige laag met een hoge dekking. Bovendien heeft de coating een mooie uitstraling. De droogtijd bij 20 °C bedraagt 24 uur (stofdroog na 6 uur).

Betoncoating kost ongeveer € 6,50 per liter. Eén liter is goed voor de behandeling van 10 tot 15 m².

Bekijk betoncoating

Behandeling middels betonverf

De goedkoopste oplossing is de bestaande betonvloer behandelen met betonverf. Kies in dit geval voor een extra sterke tweecomponenten betonverf. Deze verf is slijtvast en ook goed bestand tegen benzine en olie.

Betonverf heeft een groot voordeel: het is redelijk goedkoop, makkelijk aan te brengen en in elke kleur verkrijgbaar. Goede betonverf is zelfs bestand tegen het meeste verkeer waaronder vorkheftrucks. Het is aan te raden om eerst een primer aan te brengen en dan pas met deze verf aan de slag te gaan. Betonverf is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 5 per liter.

Naar betonverf

Tip: werk, voordat je gaat verven, eerst oneffenheden weg. Gebruik bijvoorbeeld beton- en vloer versteviger of herstel beschadigingen in de vloer.

Pvc tegels

Pvc is een stevig kunststof dat in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Vanwege de sterkte en het lage onderhoud behoort pvc tot de beste vloer voor de garage. Dit materiaal is niet alleen sterk en slijtvast maar ook geluiddempend. Daarnaast is het waterbestendig, ideaal voor een vochtige omgeving.

Pvc tegels biedt veel mogelijkheden, waaronder een ruime keuze in verschillende kleuren en designs. Het is zelfs mogelijk om voor een houtlook te gaan, waardoor het lijkt alsof er een houten vloer in de garage ligt.

Let bij pvc goed op de kwaliteit. Een goede vloer is zeker niet goedkoop. Om pvc-tegels aan te brengen moet de ondervloer vlak zijn. Gaat het om een oude garage of een verzakte vloer, dan zijn pvc-tegels misschien niet mogelijk.

Een speciale gietvloer

Ook mooi als garagevloer: de gietvloer. Kies in dit geval wel voor een speciale gietvloer die geschikt is voor intensief gebruik. Het grootste voordeel van een gietvloer is de waterdichtheid, maar hij is ook geluiddempend en brandvertragend. Het schoonmaken van deze vloer is erg eenvoudig.

Helaas is een gietvloer niet de beste keuze voor de garage. Hij is namelijk krasgevoelig en ziet er snel vies uit. Wordt er veelvuldig met vieze schoenen door de garage gelopen, dan blijf je aan het poetsen.

Laminaat in de garage

Bij een vloer voor de garage denk je niet direct aan laminaat. Toch kan dit zeer geschikt zijn, mits het niet al te vochtig in de ruimte is. Laminaat is sterk en heeft een hoge slijtvastheid. Zelfs bij intensief gebruik ontstaan er niet zo snel beschadigingen. Het heeft een mooie uitstraling en vraagt weinig onderhoud.

Er zijn verschillende soorten laminaat verkrijgbaar. Wil je laminaat in de garage leggen, kies dan voor een stevige kwaliteit. Hele goedkope laminaat is minder geschikt.

Vloerbedekking of tapijttegels

Het ziet mooi uit en voelt zacht aan maar is zeker niet de beste keuze: vloerbedekking. Ditzelfde geldt voor tapijttegels. Het probleem met dit soort vloeren is dat het erg gevoelig is voor vocht. De meeste garages zijn redelijk vochtig, waardoor de vloerbedekking of te tapijttegels gaan schimmelen.

Alleen wanneer de garage vrij is van (overtollig) vocht, zou je kunnen denken aan vloerbedekking. Het is dan aan te raden om deze ‘los’ neer te leggen, zodat je altijd de ondervloer kunt controleren op de aanwezigheid van vocht en schimmels.

Houd er rekening met het hoge onderhoud. Wanneer je een vloeistof of olie op het tapijt morst, is dit niet eenvoudig te verwijderen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste vloer voor garage
Schuiven naar boven